Piper J-3 Cub uçağını yapmak istiyorum kullanma kılavuzunda 980kv motor diyor ancak 2300 kv motor taksam olur mu ? Elimde bir tane fazladan 2300kv motor var boş yere motor almak istemiyorum.
Motor seçiminde KV değeri tek başına yeterli bir veri değil.KV, elbette doğru olmalı ama motor gücünü de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.Elinizde 2 tane farklı motor var diyelim, her ikisi de 1000KV olmalarına rağmen ikisi de aynı gücü üretmeyeceklerdir.Motor seçimi yaparken şuna karar vermemiz lazım bize yüksek Tork mu lazım? yoksa yüksek sürat mi lazım? Piper J-3 Cub modeli için Tork'a ihtiyaç duyarız bundan dolayı düşük KV değerine sahip motor kullanmamız gerekir.Eğer F16 gibi yüksek hıza çıkacak bir model olsaydı o zaman derdim ki yüksek KV'li motor kullanılması gerekir.Sizin modeliniz için 2300KV motor, doğru ve mantıklı bir seçim olmaz.Piper J-3 Cub uçağını yapmak istiyorum kullanma kılavuzunda 980kv motor diyor ancak 2300 kv motor taksam olur mu ? Elimde bir tane fazladan 2300kv motor var boş yere motor almak istemiyorum.
1000KV motor uygun olur ancak en azından 330 Watt civarı güçte olursa iyi olur.8inch pervane bence küçük olur, 10x5 tavsiye ederim.Teşekkür ederim bilgiler için, 1000kv motor alacağım ve 8045 pervane ile uçuracağım. Uçak maks 700gr olacak. Emax 980kv motor yerine XXD 1000kv motoru alacağım. @Tamer Öztürk @CANKUT TAŞ
Yanlış anlamadıysam motor ölçüsü 2212 bu ölçüde 1000 kv motor için önerilen pervane 10 inch daha küçük kullanmanız çekişi çok düşürecektir 9 inch 500 gr civarı itki verir 8 inch hiç uygun olmayacaktır çünkü motor devri çok düşük kalıcak.Teşekkür ederim bilgiler için, 1000kv motor alacağım ve 8045 pervane ile uçuracağım. Uçak maks 700gr olacak. Emax 980kv motor yerine XXD 1000kv motoru alacağım. @Tamer Öztürk @CANKUT TAŞ
1000KV motor uygun olur ancak en azından 330 Watt civarı güçte olursa iyi olur.8inch pervane bence küçük olur, 10x5 tavsiye ederim.
Şöyle bir düşünceye girdim fikrinizi almak istediğim. Uçağı LW-PLA filament ile basacaktım ağırlığı 700-750gramı geçmeyecekti. LW-PLA elimde 500-600gram kaldı ve pahalı. Onun yerine normal PLA filamentten bassam, ağırlığı 1200-1300gr olacak batarya dahil. Bu şekilde yapsam ve buna uygun motor ve pervane alsam nasıl olur ? ( eğer olursa motor ve pervane önerir misiniz ?)Yanlış anlamadıysam motor ölçüsü 2212 bu ölçüde 1000 kv motor için önerilen pervane 10 inch daha küçük kullanmanız çekişi çok düşürecektir 9 inch 500 gr civarı itki verir 8 inch hiç uygun olmayacaktır çünkü motor devri çok düşük kalıcak.
700-800 gr civarı bi uçak için kendimde deneyimledim 1000 kv oldukça yavaş kalıyor, düşük güç tüketimi sayesinde uzun uçuş süresi veriyor yeni başladıysanız yeterli olur ancak biraz tecrübeniz varsa birazdaha hız isteyebilirsiniz.
1000 kv yerine 1400 kv motor tercih etmeniz hız ve çekiş için orta karar olacaktır diye düşünüyorum.
Yine kendi deneyimimden örnek verecek olursam 750 gr civarı simple scout modeli uçağı 1000 kv motorla stabil ve kararlı bi şekilde uçurdum tabi yavaşça. Aynı uçağa 1400 kv taktığımda daha tatminkar bi uçuş elde ettim.
FT nin mig-3 modeli 1400 kv motorla oldukça hızlı uçurdum hatta öyleki 2814 900 kv motorla kullandığım 140cm kanatlı modellerimden çokdaha hızlı oldu kaldıki 2814 motoru 4s batarya ile besliyorum. Ancak aynı uçağa 1000 kv motor taktığımda çok kötü performans verdi itki gücü 800 gr ancak büyük pervane tork üretiyor devir düşük olduğu için hiç uygun olmadı.
Daha önceden uçuş tecrübeniz varmı ? Var ise 1300 gr uçuş ağırlığı için 1500 gr , biraz zorlamak isterim akrobatik hareketler yaparım dersen 2000 gr çekiş elde edeceğiniz motor almanızı tavsiye ederim.Şöyle bir düşünceye girdim fikrinizi almak istediğim. Uçağı LW-PLA filament ile basacaktım ağırlığı 700-750gramı geçmeyecekti. LW-PLA elimde 500-600gram kaldı ve pahalı. Onun yerine normal PLA filamentten bassam, ağırlığı 1200-1300gr olacak batarya dahil. Bu şekilde yapsam ve buna uygun motor ve pervane alsam nasıl olur ? ( eğer olursa motor ve pervane önerir misiniz ?)
Batarya 3S, 30A esc'em var buna uygun bir motor varsa atarsanız çok sevinirim. Yoksa ESC de alırım artık.Daha önceden uçuş tecrübeniz varmı ? Var ise 1300 gr uçuş ağırlığı için 1500 gr , biraz zorlamak isterim akrobatik hareketler yaparım dersen 2000 gr çekiş elde edeceğiniz motor almanızı tavsiye ederim.
Motor özelliklerine bakarak seçim yapabilirsiniz, bu tarz bi uçak için yüksek kv lı değilde torklu motor tercih edebilirsiniz yani 900-1000 kv civarı 2814 ebatlarında motorlar bence uygun olur. Batarya 3s mi 4s mi olucak pervane motor kombinasyonu ona göre seçilebilir. Zaten motor özelliklerinde hangi volt aralığında kaç amper çektiği ve hangi pervaneyle kaç gr itki ürettiği yazar 1500-2000 gr aralığını hedefleyerek kombinasyon oluşturabilirisin.
Şayet daha önce uçuş tecrübesi yokise yada çok az ise 3d basmadan önce xps yada maket kartonuyla biriki model yapıp kırdıktan sonra 3d baskı uçak yapmanızı öneririm.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Son satırdaki seçeneği kıyaslama açısından ekledim görüldüğü gibi 2216 ebatlarında bi motor bu proje için zayıf kalır, uçurmazmı uçurur ancak çok afaki fiyat farkları olmuyor bence enazından 2814 tabanlı bi sistem oluşturup birçok farklı modelde kullanılabilir.
Herhangi bi pervane ölçüsü yazmadım zaten motor özelliklerinde hangi voltta hangi pervaneyle kullanılması gerektiği yazıyor.
Bu arada batarya olarak lion kullanmayı düşünüyorsanız motorun çekeceği amperide ona göre hesaplayıp seçim yapmalısın yüksek kv lı motorlar daha yüksek amper bantlarında çalışır hedeflenen itkiyi bataryanın verebileceği stabil amperde elde edecek şekilde motor seçilmeli.
Uçağı motor değil kanat uçurur. Dolayısıyla "uçağı ağırlaştırayım, daha güçlü motor takarım" yaklaşımı hatalı bir yaklaşımdır.Şöyle bir düşünceye girdim fikrinizi almak istediğim. Uçağı LW-PLA filament ile basacaktım ağırlığı 700-750gramı geçmeyecekti. LW-PLA elimde 500-600gram kaldı ve pahalı. Onun yerine normal PLA filamentten bassam, ağırlığı 1200-1300gr olacak batarya dahil. Bu şekilde yapsam ve buna uygun motor ve pervane alsam nasıl olur ? ( eğer olursa motor ve pervane önerir misiniz ?)
Uçağın kullanma kılavuzu :Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Benzer ölçekteki bir Uçak için ben 1000 KV motorla çok güzel sonuç elde ettim.Hız, tecrübeye göre verilmez.Eğer kullanacağınız modelin aerodinamiği uygun değilse istediğiniz kadar yüksek devirli motor kullanın yüksek hızlara ulaşamazsınız, özellikle Piper Cub gibi bir Uçakla hiç ulaşamazsınız.800gr ağırlığındaki Piper Cub modeli için 1000KV gayet güzel bir seçim olur, 980KV motor da kullanılabilir hiç bir problem yok.1400KV motorla daha tatminkar uçuş elde ettiğinizi söylüyorsunuz çok büyük ihtimalle motor güçleri farklıydı.Bu sebeple sürekli hatırlatıyorum sadece KV değerine göre motor seçimi yapılmaz, güç faktörü de göz önünde bulundurulmalı diye.Piper Cub modeline 1400KV motor önermek mantıksız...Yanlış anlamadıysam motor ölçüsü 2212 bu ölçüde 1000 kv motor için önerilen pervane 10 inch daha küçük kullanmanız çekişi çok düşürecektir 9 inch 500 gr civarı itki verir 8 inch hiç uygun olmayacaktır çünkü motor devri çok düşük kalıcak.
700-800 gr civarı bi uçak için kendimde deneyimledim 1000 kv oldukça yavaş kalıyor, düşük güç tüketimi sayesinde uzun uçuş süresi veriyor yeni başladıysanız yeterli olur ancak biraz tecrübeniz varsa birazdaha hız isteyebilirsiniz.
1000 kv yerine 1400 kv motor tercih etmeniz hız ve çekiş için orta karar olacaktır diye düşünüyorum.
Yine kendi deneyimimden örnek verecek olursam 750 gr civarı simple scout modeli uçağı 1000 kv motorla stabil ve kararlı bi şekilde uçurdum tabi yavaşça. Aynı uçağa 1400 kv taktığımda daha tatminkar bi uçuş elde ettim.
FT nin mig-3 modeli 1400 kv motorla oldukça hızlı uçurdum hatta öyleki 2814 900 kv motorla kullandığım 140cm kanatlı modellerimden çokdaha hızlı oldu kaldıki 2814 motoru 4s batarya ile besliyorum. Ancak aynı uçağa 1000 kv motor taktığımda çok kötü performans verdi itki gücü 800 gr ancak büyük pervane tork üretiyor devir düşük olduğu için hiç uygun olmadı.
Furkan kardeşim, benim 3d yazıcılarla daha önce deneyimim olmadığı için bu soruna cevap veremem fakat eğer ilk uçağın olacaksa Piper Cub modelini tavsiye etmiyorum.Şöyle bir düşünceye girdim fikrinizi almak istediğim. Uçağı LW-PLA filament ile basacaktım ağırlığı 700-750gramı geçmeyecekti. LW-PLA elimde 500-600gram kaldı ve pahalı. Onun yerine normal PLA filamentten bassam, ağırlığı 1200-1300gr olacak batarya dahil. Bu şekilde yapsam ve buna uygun motor ve pervane alsam nasıl olur ? ( eğer olursa motor ve pervane önerir misiniz ?)
Uçağın kullanma kılavuzu :Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yüksek amper çekilmesinin KV ile ilgisi yoktur.Her motorun sahip olduğu güç değeri vardır.Güç basit fizik formülüyle hesaplanabilir.P(Watt)=V(Volt)xI(Amper).Amper değeri ne kadar artarsa motorun üreteceği güç anlamına gelir.KV ise motorun volt başına dakikada çevirebileceği çevirebileceği Rpm(revolution per minute) anlamına gelmektedir.1400KV(Rpm/Volt) motora 1V gerilim verilirse 1400Rpm'de dönebilir demektir.Motor 2000KV olsaydı 1V ile 2000Rpm'de dönebiliyor diyebilirdik.yüksek kv lı motorlar daha yüksek amper bantlarında çalışır hedeflenen itkiyi bataryanın verebileceği stabil amperde elde edecek şekilde motor seçilmeli.
Bende 1300 gram bir uçağı uçaracak bir motor önerisi istiyorum. Daha önceden Ranger V2 uçağını yaptım ancak aileronsuzdu bu sefer aileron olsun dedim buna karar verdim. Elimde rangerdan kalma 2300kv motor ve 30a esc var bunu değerlendirebilir miyim diye merak ettim. Motor yetersiz onu anladım ancak 1300 gram uçağa uygun bir motor önerirseniz sevinirim. 30a esc uygun olursa tadından yenmez tekrardan esc almak istemiyorum.Benzer ölçekteki bir Uçak için ben 1000 KV motorla çok güzel sonuç elde ettim.Hız, tecrübeye göre verilmez.Eğer kullanacağınız modelin aerodinamiği uygun değilse istediğiniz kadar yüksek devirli motor kullanın yüksek hızlara ulaşamazsınız, özellikle Piper Cub gibi bir Uçakla hiç ulaşamazsınız.800gr ağırlığındaki Piper Cub modeli için 1000KV gayet güzel bir seçim olur, 980KV motor da kullanılabilir hiç bir problem yok.1400KV motorla daha tatminkar uçuş elde ettiğinizi söylüyorsunuz çok büyük ihtimalle motor güçleri farklıydı.Bu sebeple sürekli hatırlatıyorum sadece KV değerine göre motor seçimi yapılmaz, güç faktörü de göz önünde bulundurulmalı diye.Piper Cub modeline 1400KV motor önermek mantıksız...
Furkan kardeşim, benim 3d yazıcılarla daha önce deneyimim olmadığı için bu soruna cevap veremem fakat eğer ilk uçağın olacaksa Piper Cub modelini tavsiye etmiyorum.
Yüksek amper çekilmesinin KV ile ilgisi yoktur.Her motorun sahip olduğu güç değeri vardır.Güç basit fizik formülüyle hesaplanabilir.P(Watt)=V(Volt)xI(Amper).Amper değeri ne kadar artarsa motorun üreteceği güç anlamına gelir.KV ise motorun volt başına dakikada çevirebileceği çevirebileceği Rpm(revolution per minute) anlamına gelmektedir.1400KV(Rpm/Volt) motora 1V gerilim verilirse 1400Rpm'de dönebilir demektir.Motor 2000KV olsaydı 1V ile 2000Rpm'de dönebiliyor diyebilirdik.
Kısaca ihtiyaç duyulan Tork'u sağlayacak ancak yeterli güçte motor seçilirse güzel performans alınabilir.
Verdiğim örnekler sadece 2212 motor üzerinden, zaten hız ve tork farkını anlatabilmek için scout ve mig-3 model örneklerindeki karşılaştırmayı yazmak istedim aslında benimde ifade etmeye çalıştığım konu buydu uçağın airodinamiği kanat yapısı motor seçimi ve hız konusunda belirleyici oluyor dediğiniz gibi.Benzer ölçekteki bir Uçak için ben 1000 KV motorla çok güzel sonuç elde ettim.Hız, tecrübeye göre verilmez.Eğer kullanacağınız modelin aerodinamiği uygun değilse istediğiniz kadar yüksek devirli motor kullanın yüksek hızlara ulaşamazsınız, özellikle Piper Cub gibi bir Uçakla hiç ulaşamazsınız.800gr ağırlığındaki Piper Cub modeli için 1000KV gayet güzel bir seçim olur, 980KV motor da kullanılabilir hiç bir problem yok.1400KV motorla daha tatminkar uçuş elde ettiğinizi söylüyorsunuz çok büyük ihtimalle motor güçleri farklıydı.Bu sebeple sürekli hatırlatıyorum sadece KV değerine göre motor seçimi yapılmaz, güç faktörü de göz önünde bulundurulmalı diye.Piper Cub modeline 1400KV motor önermek mantıksız...
Onlarca farklı motor deneyimlemediğim için çok kesin konuşamam ancak kendi kullandığım motor 2814 sunnysky 900kv hem yurtiçi sitelerdede bulunabiliyor özelliklerinde detaylı inceleyerek uygun pervane kullanımında 30A esc ile kullanabilirsiniz. Ben şuan 4s batarya 11x5,5 pervane ile kullanıyorum 30A civarı çekiyor ancak pervane 11x8 takılırsa 37A civarı çekecek bu veriler üretici sitesinde mevcut. 3s bataryada 13x6,5 pervaneyle 29A olarak kullanabilirsiniz 1700 gr civarı itki alırsınız.Bende 1300 gram bir uçağı uçaracak bir motor önerisi istiyorum. Daha önceden Ranger V2 uçağını yaptım ancak aileronsuzdu bu sefer aileron olsun dedim buna karar verdim. Elimde rangerdan kalma 2300kv motor ve 30a esc var bunu değerlendirebilir miyim diye merak ettim. Motor yetersiz onu anladım ancak 1300 gram uçağa uygun bir motor önerirseniz sevinirim. 30a esc uygun olursa tadından yenmez tekrardan esc almak istemiyorum.
Hocam bu konuda ifade etmek istediğimi sanırım anlatamamışım yine örnek vermek isterim sunnysky 2814 motoru baz alıyorum 900 kv modeli 37A çekiyor aynı motorun 1250 kv olanı 60A kadar çekiyor bu durumda güç tabiki yükseliyor biri 500 watt diğeri 800 watt civarı güç üretiyor.Yüksek amper çekilmesinin KV ile ilgisi yoktur.Her motorun sahip olduğu güç değeri vardır.Güç basit fizik formülüyle hesaplanabilir.P(Watt)=V(Volt)xI(Amper).Amper değeri ne kadar artarsa motorun üreteceği güç anlamına gelir.KV ise motorun volt başına dakikada çevirebileceği çevirebileceği Rpm(revolution per minute) anlamına gelmektedir.1400KV(Rpm/Volt) motora 1V gerilim verilirse 1400Rpm'de dönebilir demektir.Motor 2000KV olsaydı 1V ile 2000Rpm'de dönebiliyor diyebilirdik.
Kısaca ihtiyaç duyulan Tork'u sağlayacak ancak yeterli güçte motor seçilirse güzel performans alınabilir.