220mm Mini H quad Yapalım mı ?
ESC için en azından 18A seçeneklerine bakmak gerekiyor. Bununla ilgili seçenekler biraz fazla. Ben kendi tercihime göre sıralama yaptım. Aslında hepsi de iş görür.
1- ZTW Spider Series 20A OPTO ESC With SimonK Program
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
ZTW ler çok şey vaat ediyor. Üzerinde SimonK yüklü geliyor ama BlHeli yüklemekte kolay. Şahsi tercihim BlHeli olması yönünde. Daha önceki mesajlarımda yazdığım OneShot ve Damped Light gibi özellikleri yükleyebilmek mümkün. Nedir bunlar? Damped Light gaz kesildiği zaman motora frenleme yaparak daha hızlı ve kontrollü alçalmayı sağlıyor. One Shot yanlış bilmiyorsam PWM hızını 1000 hz civarlarına çıkarıyor. Rotorgeeks ESC lerde yüklü olarak gelmeye başlayacağı duyuruldu. Bu özellikler BlHeli ile çalışıyor maalesef.
2- Sunrise BLHELI Multi Series 20A OPTO ESC for RC Multicopters
Türkiye'de henüz pek kullanan yok ama yurtdışında çok rağbet görüyor. Özellikle uzun yapısı nedeniyle kullanım yeri konusunda daha başarılı bence. Tüp şeklinde olması nedeniyle çubuk kolların içinde kullanılabiliyor. Aynı şekilde alt iki frame arasına rahatlıkla yerleştirilebilyor. BlHeli yüklü olarak geliyor. Banggood 2S-6S arası çalışma aralığı yazmış ama üzerindeki etiket öyle değil. Araştırmak lazım.
3- EMAX BLHeli Series 20A ESC
Emax Simon serisi ESC ler oldukça başarılı idi ve halen ben kullanıyorum ve çok memnunum ama 3S ten yukarısına destek vermiyordu ve sanılanın aksine onlarda BlHeli yüklü olarak geliyordu. Bu Emax'ın yeni seri ESC leri ve 2S-4S çalışma aralığı veriyorlar. Adından anlaşılacağı gibi BlHeli yüklü geliyor. Diğer seçenekler gibi OPTO değil. 2A Lineer BEC özelliği var.
4- Hobbywing XRotor 20A APAC Brushless ESC 3-4S For RC Multicopters
Bu ESC benim için tam bir kapalı kutu. Yukarıda önerdiğim motor için önerilen bir ESC olduğu için buraya ekleyim dedim. Hangi program yüklü bilmiyorum ama PWM hızı fena değil. 621 Hz frekans yazıyor. ESC programlarına fazla takılmayanlar için rahatlıkla iş görür.
İlginç bir şekilde bu BG den fotoların linklerini alamıyorum. Bana özel bir durum mudur bilemedim. O yüzden fotoları ekleyemedim. BlHeli yazılımının son dönemlerde çok gelişme kaydettiğini belirteyim. O yüzden bu yazılıma sahip ESC kullanıyorum ve öneriyorum. Yanlış anlama olmaması için belirteyim; piyasa da çok daha fazla ESC çeşidi türedi ama buradaki liste özellikle 4S kullanımı için önerdiğim ESC lerdir. Tabii ki 3S ile de kullanılabilir ama gereksiz ağırlıktan ileriye gitmez. Tabii ki 22 serisi motorlar kullanıldığında durum değişir ve bu ESC lerden biri veya benzer özelliklerde olanları kullanmak gerekir.
Şimdilik önereceklerim bunlardır. Daha farklı bir seçenek olursa yine yazarım.