yurt dışı şiparişi
Tolga hocam nacizhane bildigim kadariyla aciklayayim;
Gumruk icin 75euro resmi sinir olmasina ragmen, bircok seferinde tek etken urun fiyati olmamaktadir. Sistem soyle oluyor; urunler bir kayar bant uzerinden geciyor, gumrukcu abimiz ablamiz tamamen kendi psikolojisine gore aralardan secip urunleri inceliyor. Yani gumrukcunun psikolojisi hakkinda bol bol dua etmemizde hicbir sakinca yok
Tabiiki gumrukte takilmama sansimizi artiracak birkac kritik nokta var.
Ornegin ; urunun uzerinde gift veya sample(sirket adina yapilan siparislerde cok kritik onem tasir) ifadelerinin bulunmasi, mumkunse faturasinin bulunmamasi veya dusuk tutarlari fatura gosterilmesi bunlardan bazilari.
Daha once is icin yaptigim 1400euro luk alisveris icin gumruk tarifesi odemedigim olurken maalesf 100dolarlarda vergi odemisligimde vardir. Buna ek olarak gumruge takilinca hemen karalar baglamak yerine, gumrukcuyle iletisime gecip urunun ticari bir kullanim icin talep edilmedigini aciklayabilme ihtimali de goz onunde bulundurulmali.
Aslinda vaktim oldugunda, sadece sirket uzerinden yapilan yurtdisi alisverislerinde proforma fatura ornegi de siteye ekleyebilirim. Muhakkak konu ile ilgili kisiler benden cok daha iyi biliyordur fakat belki bilmeyenlere yardimci olur. Keza hemen her hafta kendi sirketim icin bir gumruk munasebeti yasiyorum.
Sahsi fikrim satin alinan site guvenli oldugu surece gumruk olayinin goze alinabilir bir risk oldugu yonunde. Hatta cogu urun vergisini bile versen bazen daha uygun fiyata geliyor.. Artik bu bilgiler dogrultusunda en kotu ihtimali de dusunerek nereden alacagina sen karar ver
Cumleten hayirli geceler..