Yüksek gerilim hattına ne kadar uzak olmalı?

Arkadaşlar dün yaşadığımız bir olayı anlatmak istiyorum.
Arkadaşımın birebir skywalker kopyası (kanat 220 cm.) el Yapımı bir uçağı var. Kuyruk borusu aluminyum. Kuyruk servoları kuyrukta. Üzerinde 1.2 800 mv video tx. Apm 2.5, 433 MHz Alıcı takılı.
Önce stable modu, 2 defa da rtl modunu test ettik. Uçak gayet sağlıklı dönüş yaptı. Üçüncü rtl testinde uçak geri gelemeyecek gibi oldu Kontrolü Alıp kendimiz getirdik. Sonra biraz Uçuş yapıp pili yeniledik. Uçak stable modda iken birden sola aşağı düşüşe geçti ve kumanda almadı. Bu Sırada uçak yüksek gerilim hattının 25-35 metre üstündeydi. Önce tele sonra yere düştü.
Şimdi ben diyorum ki bu uçak yüksek gerilim hattından etkilendi. Çünkü kuyruk borusu aluminyum ve kuyruk servolarının kabloları borunun yanından gidiyor. Elektromanyetik alan oluştu ve servoları hareket ettirdi gibi geliyor bana. Biz bu uçağın %50 throttle da kumandayı bırakıp ne yapacağına da baktık. Gayet sağlıklı ilerlediğini gördük.
Arkadaşlar apm istikrarlı çalışmıyor ondan oldu diyor.
Bizden başka yüksek gerilim hattı sebebiyle uçağı kontrolden çıkan oldu mu. Tecrübeli arkadaşlardan fikir alabilir miyim?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yüksek gerilim hatlarının olduğu böyle biryerde uçmak ne kadar sağlıklı acaba ???

Ben olsam modeldeki sinyal kaybından çok yüksek gerilim hatlarında sebep olabileceğim bir problem sonrasında yetkililere nasıl bir açıklama yaparım diye düşünürdüm hehalde.

Gerçi bir çok arkadaşımızın yaptığı gibi modeli bırakıp kaçmak dışında birşey yapılabilecek midir bilemiyorum. :(

Türker bey size Katılıyorum. Biz dün akşam belki 10 defa konuştuk yüksek gerilim hattında bir probleme sebep olsak ne yapardık diye

Sent from my iPhone using Tapatalk

Apm de bir problem olabilir doğrudur ayar isteyen doğru hamlelerle güzel uçuşlar veren güzel bir kart, lakin Türker abininde dediği gibi o bölgelerde lütfen uçmayınız, kendinize çevrenize zarar verebilirsiniz. Ayrıca elektromanyetik alandan etkilenmeyen kart yoktur. riske etmeyin başka bir alanda denemelerinize devam edin ki kıyaslama şansınız olsun...

Türker Akgün' Alıntı:
Yüksek gerilim hatlarının olduğu böyle biryerde uçmak ne kadar sağlıklı acaba ???

Ben olsam modeldeki sinyal kaybından çok yüksek gerilim hatlarında sebep olabileceğim bir problem sonrasında yetkililere nasıl bir açıklama yaparım diye düşünürdüm hehalde.

Gerçi bir çok arkadaşımızın yaptığı gibi modeli bırakıp kaçmak dışında birşey yapılabilecek midir bilemiyorum. :(

Ne var canım... Daha iki gün önce A320 kaptanı abimiz İstanbul'a alçalma sırasında bir multikopterin 200 feet üstünden geçtiklerini rapor etti. Bunu bir sosyal medya hesabından duyurduğunda bazı çok bilmişler senelerin kaptanının halüsinasyon gördüğüne kadar abukluklarla yanıt verdiler. Yani bişiicik olmaz herkes keyfine baksın!!!

Sümer Yamaner' Alıntı:
Ne var canım... Daha iki gün önce A320 kaptanı abimiz İstanbul'a alçalma sırasında bir multikopterin 200 feet üstünden geçtiklerini rapor etti. Bunu bir sosyal medya hesabından duyurduğunda bazı çok bilmişler senelerin kaptanının halüsinasyon gördüğüne kadar abukluklarla yanıt verdiler. Yani bişiicik olmaz herkes keyfine baksın!!!
Allah vere de bu salaklar, bir uçağa ve içindeki onca yolcunun hayatına maal olmasınlar :-\ Artık ne demek lazım bilemiyorum......

Mesafeyi bilemeyeceğim ama, temas etmemek gerekli, onu biliyorum.

Buluşmalarda mangal severiz ama 2700$'lık ızgara biraz müsriflik oluyor.

Sağduyu "mümkün olduğunca uzakta uç" diyor.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ergün Gürer' Alıntı:
Mesafeyi bilemeyeceğim ama, temas etmemek gerekli, onu biliyorum. Buluşmalarda mangal severiz ama 2700$'lık ızgara biraz müsriflik oluyor.

Sağduyu "mümkün olduğunca uzakta uç" diyor.
Bu video ilk seyrettiğim Goblin videolarından birisidir. Gerçekten adamın Heliyi ELEKT TELLERINE Denk getirmesi büyük bir şanssızlık :-\

Aa, helinin sonraki halini görmemiştim. Yazık adama, valla çok üzücü bi olay, ama aklıma geldikçe gülümsemeden de edemiyorum. Hem üzücü, bir yandan da komik.

Ergün abi 2700 dolarsa gene iyi gibi. :)

Sadece kontronik esc fiyatları 1000 dolara yakın diye biliyorum. Yazık büyük şansızlık olmuş gerçekten.Bu yüzden yakın uçmak iyidir diyorum. :laugh:

Elektrikle şaka olmaz,ama ülkemizde de ENH olmayan yer yok maalesef,mümkün olduğunca uzak alan seçip ardanın dediği gibi biraz yakın uçmak lazım...

Benim bildiğim kadarıyla modeli 100 mt'den yakınına yaklaştırmamak gerekiyor, çünkü geçen elektriğin yaydığı elektromanyetik dalgalar bizim kumandanın gönderdiğini bloke edebiliyor, ve model bizden sinyal alamayıp kopup gidebiliyor.
En iyisi sizlerin de dediği gibi görüş alanında yüksek gerilim hattı varsa uçmamak..