voltaj regülatörü ile gerilim yukseltme

buraq01

Yeni Uye
Merhabalar oncelikle bu konuda yeni oldugumu belirteyim acemiligimden dolayi affiniza siginiyorum yazilan makalelerin genelini okudum konu yazilip tekrar aciyorsam da simdiden ozur dilerim.elimde 2 adet 7.4 volt 50c 6000mah
yaklasik 700gr lipo pil bulunmakta kullanacagim cerceve yaklasik 250gr karbonfiber 450f ve 4motor 424gr(SUNNYSKY X2814 900KV 2-4 S Outrunner Fırçasız Motor 30A 350 W 2 KG )
yani tasarladigim quadra yaklasik 1.5 kg okuduklarimdan anladigim kadariyla motorlarin kv si nekadar dusuk olursa torqu okadar cok oluyor bununla birlikte pervane caplarini buyutmek gerekiyor fakat merak ettigim konu motorlarin deviri . motorlar 2s ve 4s lipolari destekliyor .maksadim ucus suresini uzun tutmak pilleri paralel baglamayi planliyorum motorlar gereken kaldirma kuvvetini karsilayacak gibi duruyor verilen tablolarda.

simdi sorum su bu motorlar max 40amperi 30 saniye cekiyor ilk sorum 40a uzeri esc almakla hata mi etmis olurum?
ikinci sorum benim piller 300 amper akim sagliyabiliyor ama motorlar icin voltaji dusuk simdi ben bunlari motorlarin devrini tam alabilmesi icin voltaji regulator ile yukseltirsem pillere zarar verirmiyim yoksa sadece akimi mi azalir gerci gayet yuksek azalsada pek bir zarari olmaz gibi geliyor bana.bu gerilim yukseltme pilin daha cabuk tukenmesine neden olurmu?
demek istedigim elimde 6000mah 14.8 volt bir pil olsaydi regulatorle yukselttigim 7.4voltluk 6000mah ayni pilden daha mi uzun sure is gorur ?
beni aydinlatirsaniz cok sevinirim simdiden tesekkurler kalin saglicakla

Kisaca sorularina cevap vermeye calisayim:

-- ESC nin motorun cektigi max A daha yuksek olmasinin Teknik acidan bir sakincasi yok. Dezavantaji ise maliyet, Buyukluk ve agirlik
-- modellerde voltaj regulatoru ile gerilim yukseltme diye bir sey Yok. O isi zaten pil secimi sirasinda yapiyoruz.
Ornegin 6000 mAh 7.4 v demek 2s yani 2 hucreli pil demek. Eger 14.8 V istiyorsak o Zaman 2s degil 4s pil kullaniyoruz.

Bu sorundan Lipo piller hakkinda bazi Temel bilgilerin Henuz tam oturmadigini anliyorum. Firsat buldukca su Konudaki Lipo link bir goz at istersen ;)

Oncelikle zaman ayirip cevapladiginiz icin cok tesekkur ederim okudugum yabanci kaynaklarda ve arastirmalarima gore regulator kullaniliyor(nekadar dogru bilemiyorum) devir yukseltmek veya azaltmak icin yada extra ekipmanlara guc saglamak icin tabi pilin akim verme gucune bagli olarak yukseltme islemi ile dogru orantili akimda azalma oluyor.
asagida bi siteden aldigim yazi bulunuyor
-----------------------------------
Having a good voltage regulator is important when it comes to drones. Voltage regulators helps power your gear, including cameras, LED lights, flight controllers, and the motors themselves. some voltage regulators are perfect for smaller drones that need power to be transferred to your equipment.
(iyi bir voltaj regulatorune sahip olmak oldukca onemli konu dronlar olunca,Voltaj regülatörleri, kameralar, LED ışıkları, uçuş kumandaları ve motorlarla guc saglamya yardimci olur
Bazı voltaj regülatörleri ekipmanina aktralicak güç ihtiyacı olan küçük dronlar için idealdir.)
--------------------------------------
simdi bir kac sitede yaziyor diye hemen kullanmak istemedim :) pek emin olamadim acikcasi kullanilabilirmi kullanilamazmi .neden kullanilmayadigini belirtiseniz aklimdaki sorular aydinliga kavusacak simdiden tesekkur ederim .

Voltaj regülatörü genellikle yüksek gerilimi, diyelim 3s'den gelecek 12v gerilimi kontrol kartı vs'nin ihtiyaç duyduğu 5v'a indirmek için kullanılabilir. Veya bazı kameraların ihtiyaç duyduğu 12v'u pil 10v'lar seviyesine düşse bile ragüle olarak sağlamak için hem step-down, hem step-up özelliği olan devreler kullanılabilir. Bazı çok küçük ölçekli modellerde tek hücreli pilden gelen 3.7v'u 5v'ta tamamlamak için de kullanılabilir, yine kontrol kartını beslemek için.

Ancak bunların ortak noktası çok düşük güç ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor olmasıdır. Yine de elektromanyetik gürültüye neden olurlar, filtrelenmeleri gerekir, vesaire vesaire...

Gel gelelim motorları beslemek için bir setep-up kullanmak, hiç gömediğim bişey. Teoride mümkün olsa da, pratikte anlamsız bişey olacaktır. 40A akıma uygun bir step-up regülatör bulmak, bunun ağırlığını modele taşıtmak, hatta modelde buna uygun montaj yeri bulmak, oluşturacağı gürültüyle baş etmek... İlk aklıma gelenler bunlar. Esc'ler bu şekilde bir güç kaynağına ne diyecekler, bundan memnun olacaklar mı, o konu da şüpheli...

Dediğim gibi, motorları beslemek için booster kullanımını şimdiye kadar ne gördüm, ne duydum. Modelinize ve düşündüğünüz uçuş tarzına uygun pilleri almak her açıdan çok daha iyi olacaktır.

gercekten cok tesekkur ederim :thumbup: