UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

okarinli

Yeni Uye
Katılım
23 Eyl 2015
Mesajlar
29
Tepkime puanı
0
Yaş
33
Öncelikle herkese merhabalar.
İsmim: Özkan KARINLI
Şehir: Adana'dan aranıza katılıyorum.
Meleğim: Kamu'da memurum.
Hangi tür hobiyle ilgileniyorum: FPV Uçuşları için otonom ve otopilot ile kullanılabilen uzun uçuş süresine sahip bir model toplama üzerine çalışma yürütüyorum.
Kendimi de tanıttıktan sonra bu konuya yıllarını vermiş siz değerli üstadların değerli görüşleri de bizim için sayfalarca yazı okumaktan değerli olduğu için desteklerinizi
bekliyorum ve konuya girmek istiyorum.
Öncelikle insansız hava araçları bir kaç yıldır ilgimi çeken bir konu. Bu alanda araştırma yaparken, aslında binlerce dolara satılan ürünlerin yerini FPV uçuşu için üretilen ve
çok fazla maliyeti olmayan bir uçakla doldurabileceğimi gördüm. Devletlerin kullandığı gelişmiş platformların yerini tutmayacaktır ancak benim işimi sonuna kadar göreceği için
minimum 1 saat havada kalma kabiliyetine sahip, yaklaşık 15 km yarıçapında bir uçuş menzilli, rüzgardan minimum etkilenen bir model toplama üzerine Türkçe ve
İngilizce kaynaklardan araştırma yapıyorum. Bu konuda belki de sayısız fpv uçuşu gerçekleştirmiş ve birçok modeli test etme imkanı bulmuş siz değerli büyüklerimizin
görüşleri bu noktada inşallah yolumuzu aydınlatacak.

Model olarak;
Minimum 1 saat uçuş süresine sahip,
Rüzgardan minimum etkilenen,
Havada süzülürken çok düşük hızlarda kaliteli görüntü çekebileceğim,
GPS, Telemetri, GYRO gibi eklentileri de içinde barındıran bir otopilot sistemi ile otomatik yönetebileceğim (Ardupilot APM 2.6 düşünüyorum)
Uzun uçuş denemesi yapmayacağım için 5-15km arasında gidip geri getirebileceğim bir model işimi görecektir. Daha çok 5 km yarıçapında
gezinti uçuşları yapacağım.

Ayrıca belirtmem gerekiyor diye düşünüyorum, henüz bir model uçak uçurmadım, ancak bu konuda da uçuş eğitimleri alma noktasında araştırmalarım devam ediyor,
kısmet olursa 11.10.2015 Pazar günü Adana Kelaynak Havacılık Kulübünün pist uçuşlarına katılım sağlayıp yeni arkadaşlarla tanışmayı planlıyorum. Dolayısıyla
uçuş eğitimi almadan model uçurmayı düşünmüyorum.
Burada inceleme yaptığımda FPVRaptop V2 (2 Metre), Skywalker 1900mm, Skywalker 1880 ve Skywalker X8 ile Skyhunter 1800 FPV ve son zamanlarda gittikçe popüler
olan X-UAV Talon modelinin 1720 mm kanat genişliğine sahip modellerin yaygın olarak kullanılan modeller olduğunu tespit ettim, yukarıda belirttiğim hususlar göz önüne alındığında siz hangisini önerirsiniz?
İlginiz ve değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

Özkan bey aramıza hoş geldiniz. Öncelikle forum geleneklerine uygun olarak kendinizi tanıttığınız bölümü tanışma bölümüne kopyalayıp yapıştırırsanız daha uygun olur.
Hiç hazır uçağım olmadı ama saymış olduğunuz modellerden hiç biri, hatta hiç bir model hem rüzgardan az etkilenip hem de düşük hızlarda uçuş yapamaz. Şimdi şöyle anlatayım. Bir uçağın düşük hızlarda uçabilmesi için kanat yapısının iç kısmının biraz çukur olması ve kanat alanının geniş olması gerekiyor. Böyle bir uçak ta rüzgardan fazlaca etkileniyor. Bunu tek uçakla sağlamanın bir yolu var. O da bir uçağa uygun iki tane kanadınız olacak. Biri ile rüzgarsız ortamda yavaş uçuş yapacaksınız, diğeri ile rüzgarlı ortamda rüzgardan fazla etkilenmeden uçuş yapacaksınız. Skywalker için bu şekilde üretilmiş iki çeşit kanat var. Skywalker sizin için iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca FPV yapan hiç kimse rüzgarlı ortamda uçuş yapmıyor. Yalnız dikkat edin yapılmaz demiyorum, yapmıyor diyorum, çünkü rüzgarlı ortamda hem uçak sallandığı için güzel çekimler olmuyor, hem de ekipmanlar biraz pahalı olduğu için riske atmak istemiyorlar sanırım. Ben FPV için sıfır havayı bekliyorum.
Biraz tecrubeniz olsaydı direkt x uav talon alın derdim. Bende yakınlarda bir kopyasını yapmayı düşünüyorum. Ama ilk etapta skywalker ile başlamasız daha uygun olur düşüncesindeyim. 1900 kanatla tam acemi işi sakin sakin uçan, süzülmesi iyi olan bir model oluyor.
 
UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

Aranızda olmaktan çok mutluyum insanların bilgiyi bu denli fedakârlıkta ve karşılığında bir teşekkür haricinde başka bişey beklemeden paylaştığı böylesi güzel bir ortamda bulunmamıza ön ayak olan herkese sonsuz teşekkürler, hoşbulduk. Semih Bey uzun uzun ve ayrıntılı yazmışsınız çok teşekkür ediyorum değerli görüşleriniz için. Henüz yeni başlıyorum ama belirli bir bilgi birikimine sahip olduğumda inşallah sizler gibi ben de yeni başlayan arkadaşlara yardimci olmaya çalışacağım. Ayrıca modellerin içinde ben de Skywalker 1900mm yi şu an için hem beginner hem de yavaş ve hatayı da affedici bir karakteristiği olduğunu öğrendiğim için tercih etmeyi düşünüyorum. Peki siz kaç kv lık bir motor ve kaç s lik bir batarya-esc kombinasyonu önerirsiniz?

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

Ozkan bey, Semah arkadasimiz da belirttigi uzere tanisma bolumune bence de ayri bir konu acin ki tum uyelerimiz sizi tanimis olsun.



Diger taraftan istediginiz ozelliler Gercekten standard olarak Cok yuksek. Bu Konuda Turkiye en iyiler arasinda yer Alan Sukru arkadasimizin su konusu size en uygun olan cozumu sunacaktir diye dusunuyorum.



Bunun harici vakit buldukca su konulara da Mutlaka bir goz atin derim ;)

 
UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

Özkan bey motor konusunda bende çok dertliyim. O konuda size hiç tavsiye vermeyeyim daha iyi. Çünkü ev motor çöplüğüne döndüğü halde uçağa takacak motor bulamıyorum. Skywalker kullanan yada forumda bu işi iyi bilen üstadlar daha iyi öneride bulunacaktır. Ben daha düne kadar FPV ile ilgilenmiyordum. Yaptığım uçağın havada ne kadar kaldığı umurumda değildi. FPV çok başka bir dünya ve hiç de kolay değil. Alışmışım uçağın gözümün önünde olmasına, uçak 1-2 km. gidince elim ayağıma dolaşıyor. Kendime güven kazanmak için otopilotsuz, ekrandan gezinti yaparak uçuyorum. Gidiyorum zannederken bir de bakmışım uçak tepeme gelmiş. Yada ben uçağı gönderdiğim yerden gelmesini beklerken uçak başka bir yerden geliyor. Yavaş yavaş acemiliğimi atmaya çalışıyorum. Apm de kolay bir kart değil. Ben hala uğraşıyorum.

Skywalker bazı arkadaşlarda var ama motorlarına çok dikkat etmedim. Size bu konuda öneride bulunacak kadar uçağı tanımıyorum açıkçası. Sadece şunu söyleyebilirim, havada uzun kalabilmek için alacağınız uçağa takılabilecek en büyük pervane kaç inch oluyor ona bir bakmak lazım. Ona göre de motor ve esc seçmek lazım. Pervane büyüdükçe daha düşük kv değerinde motor takılabiliyor. Daha az amperle uçulabiliyor gibi geliyor bana. ESC niz sınır değerde olmasın. Biraz yüksek tutmakta fayda var. Mesela motor 40 A ESC istiyorsa 60 A. almanızda fayda var. Elimde programlayıcısı olduğu için ben turnigy plus alıyorum hep. Bu güne kadar bir problem de yaşamadım.

Son yaptığım çift motorlu uçakta 3s pille rahatça uçarken FPV ekipmanlarını yerine taktıktan sonra motorlar uçağı çekmekte zorlandı. Ben de 3s pile uygun olan motorlar kullandığım halde 4s pil taktım. Uçak FPV ekipmanları ile birlikte rahatça uçmaya başladı. Ama her inişte motorların sıcaklığını kontrol ediyorum. Motorların hiç ısınmadıklarını gördüğüm halde motorlar ne zaman yanacak diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Bu arada aynı ağırlıkta yükü taşıyan uçaklara ait bazı videoları izlerken 6-7 A. ile uçtuklarını görüyorum. Ben ise aynı yükü aynı hızda 10-12 A. ile taşıyorum. Hatam nerde diye araştırıyorum, bir çok sebep var tabi bunlardan biri de motor ve pervane. Yani durumdan hiç memnun değilim ve araştırmaya devam ediyorum.
 
UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

Hoşgeldiniz Özkan Bey,

Daha basit bir uçuş deneyimi bile yaşamamışken 5 - 15 km'lere neden gitmek istiyorsunuz anlayamadım doğrusu...

Belli bir amacı var mı bu uçuş paterninin, bir araştırma falan mı yapıyorsunuz veya bir proje gibi birşey acaba ?
 
UZUN SÜRELİ FPV İÇİN EN UYGUN MODEL HANGİSİ?

Semih Bey ilginiz ve değerli görüşleriniz için tekrardan teşekkür ediyorum.
Mehmet Bey forumda kendimi tanıtmış bulunuyorum, şu anda verdiğiniz diğer linklerden konulara göz atmaya başladım teşekkür ediyorum :)
Türker Bey sizin sorunuza gelince, telemetri, gps gibi fonksiyonları da dahil ettiğim bir uçak için maksimum gidebileceğim mesafeyi de sinyal güçlendirici ve görüntüyü de bu mesafeden aktarmayı aynı anda başarmak istiyorum. Kendime koyduğum hedef bu değerler ve ben bu hedefe giderken bir çok konuyu da öğreneceğimi düşünüyorum. Belirttiğim değerlere sahip bir uçak benim hedefim. Bir yerden başlamam gerekiyor, farkındayım belki yürümeden koşmayı öğrenmeye çalışıyorum ama tüm bu konfigurasyonu yapabilmeyi tam olarak öğrenip sonrasında daha da gelişmiş sistemler üzerine çalışmayı hedefliyorum. Aşama aşama hedefime giderken bu ilerlemeyi de kaldırabilecek bir model seçmeyi hedefledim. İlginiz için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.