Uçuş Çekimleri İçin Önerileriniz

Emre Kaman

Moderator
İlgi Alanı
Heli
Arkadaşlar havaların düzelip uçuşların sıklaşmasıyla birlikte yeni bir ihtiyaç başgösterdi. Buluşmalarda uçuşları çekmesine çekiyoruz, ama açıkçası başta kendi çektiğim görüntüler hiç hoşuma gitmiyor. Çoğunlukla kamera modele değil havadaki buluta yada görüntüdeki ağaca, tepeye odaklanmaya çalışıyor. Model ya hiç görünmüyor, yada ekranda siyah bir pikselden ibaret kalıyor. Telefonla yaptığımız çekimler zaten kötü oluyor, üstüne bir de telefon gelince yarım kalıyor.

Elimde severek kullandığım bir Nikon D3100 var. Severek kullanıyorum ama bu makina benim yapmak istediğim şeyler için optimum bi makina değil. Bir adet 18-55 bir adet de 55-200 lensim var. Uçuşlarda 18-55 bir işe yaramazken, yerdeki fotoğraflarda da 55-200 ile çekim yapmak için konuya çok uzak durmak gerekiyor. Zaten video odaklanmasında da yukarda bahsettiğim sorunları yaşıyorum. Üstelik makina büyük ve iki lensi birden taşımak ve sürekli değiştirmek de gayet üşenilesi bir durum oluyor.

İlk etapta özellikle odaklanma sorunuyla ilgili verebileceğiniz bir tiyo var mı?

İkinci olarak ihtiyaçlarıma göre önerebileceğiniz bir kamera var mıdır? Ne istediğime gelirsek,

Taşıması kolay,
Hem uçuş videolarını, hem de yakın mesafe çekimlerini iyi yapabilecek,
Oto-focusu iyi ve sessiz,
Ekranı ön tarafa da dönebilen,
Video çekimlerinde zaman sınırı olmayan,
Ortalama 1000 TL civarında olan,

tanıdık bildik bir makina beni çok mutlu eder. Mesela Canon SX50-HS diye bir model buldum araştırırken. Nasıldır?

Zoom testi akla zarar :D

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu sorunun cevabını ben de çok merak ettim. Nikon D3100 ve benzeri cihazlar öncelikli olarak FOTOĞRAF MAKİNESİ oldukları için, video çekmeye çok uygun değiller. Uzun çekimlerde aşırı ısınma sorunu oluşuyor. Hareketli çekimlerde ya da arka planın daha parlak olduğu çekimlerde ne yaparsam yapayım, "autofocus" sapıtıyor, devamlı manuele alıyorum sonra da eşimle "makinanın ayarlarını bozmuşsun" diye kavga ediyoruz :lollol: ... En azından bu sebeple bile püf noktasını öğrenmek benim açımdan iyi olacak :lol: .

Emre , profesyonel çekim yapan aletleri hiç tanımıyorum , şöyle uzunca tripotlu , basit bir el kamerasi ve iyi kötü uçuşlardan anlamasa da hevesli , kameramanlık yapabilecek bir gönüllü yeter diyorum..... :D

Emre Bey, öncelikle bu konuyu başlatmanız beni ziyadesi ile mutlu etti.

Zira uçurmak kadar bunu dostlarla da paylaşmayı, ileride tekrar tekrar izlemeyi sevenlerdenim. Çekim yaparken öncelikle rastgele çekim yapalım diye uğraşıyoruz. Ancak gerek uçuş senaryosunun, gerekse çekimin ve de fon müziğinin bir bütünlük arz etmesi gerektiğine inanıyorum.

ZMR 250 quadcopter veya diğerleri ile çekim yaparken cihazın ön tarafta yer alan kamera görüntülerini alabiliyoruz. Yerde çekim yapanlar ise dediğiniz gibi cihazı yakalamaya çalışıyor. Çoğu zaman ya odaklanamıyor ya da uçan cismi yakalamakta zorlanıyor.

Oto zoom özellik var mıdır. bilemiyorum ama, anten sinyalini takip edebilen bir alet gördüm. Bunu video çekim için uyarlamak mümkün olabilir ise, çekim tekniğine farklı bir boyut kazandırılabilir diye düşünüyorum.

Forum'da değerli üstadların olduğunu, gerek mekanik gerekse eloktronik konusuna uzman arkadaşların olduğunu yaptıkları eserlerden, yorumlardan biliyorum.

cihaz bu.

Bu da benzer cihazın işleyişini anlatan bir video

Fikir belki uçuk gelebilir, belki de benzer bir alet vardır.

Ben gene de düşüncelerinizi almaktan memnun olacağım.

belki yanlış biliyorum ama ben şöyle biliyorum en kötü video kemara en iyi fotoğraf makisesinden iyi video çeker çünkü onların işi video çekmek fotoğraf makinesinin işi fotoğraf çekmek fotoğraf çekerken yavaşça odaklanacak rengi yakalaycak fotoğrafı çekecek ona göre dizayn edilmiş aynı şey video kamera içinde geçerli fotoğrafları hiç güzel olmuyor bence sengidip 4k görüntüyü saniyede 50-60 fps çekecek gerçek birbence bu işte eskiden panasonic ti şimdi belki sony bir video kamera alacaksın ve keyfine bakacaksın

Bu da çekim tekniği olarak beğendiğim, hatta quadcopter ile video çekimini özdeşleştirdiğim video.

Tabii bu kadar pahalı ekipman şimdilik hayal.

Bülent Bey'in paylaştığı videoyu görünce doğrudan aklıma geldi :).

Emre, Red Epic al :D :D ...

NOT : vimeo eklentisi bu videoda çalışmıyor. Aslında videonun gizlilik ayarları sebebi ile gösterilemiyor demek daha doğru...

Mustafa Çoban.' Alıntı:
belki yanlış biliyorum ama ben şöyle biliyorum en kötü video kemara en iyi fotoğraf makisesinden iyi video çeker çünkü onların işi video çekmek fotoğraf makinesinin işi fotoğraf çekmek fotoğraf çekerken yavaşça odaklanacak rengi yakalaycak fotoğrafı çekecek ona göre dizayn edilmiş aynı şey video kamera içinde geçerli fotoğrafları hiç güzel olmuyor bence sengidip 4k görüntüyü saniyede 50-60 fps çekecek gerçek birbence bu işte eskiden panasonic ti şimdi belki sony bir video kamera alacaksın ve keyfine bakacaksın
En kötü kamera en iyi foto. Makinesinden iyidir görüşüne karılmıyorum. Dizilerin bazılarında DSLR kullanılmakta. Ve harika sonuçlar alınmakta. Yalnız şöyle bir problem var. Hareketli sahnelerde DSLR oto fokus yapmadığından video için bazı durumlarda uygun değiller.
Şimdi film falan çekmiyoruz. Uçuş videomuzu çekiyoruz. Bunun için yalnız iken bence en uygun seçim mobius veya gopro gibi bir kamerayı şapkaya monte etmek. Baktığınız yeri çekersiniz. Ben kullanıyorum. Ama şu var ki zoom olayı yok. Fokus isw bu makinelerde sabittir. Zaten lensin birkaç cm ilerisinden (ki buna hiperfokal mesafe denir) sonsuza netlik sağlar. Mobius böyle en azından.
Yanımda biri varsa telefonumla çekim yaptırıyorum. Note 4 gerçekten çok iyi bu konuda.
İphonede ise ekrana dokunup parmağımızı birkaç saniye çekmediğimizde bastığımız noktaya göre ışık ölçümü yapar odaklar ve bu değerleri kilitler. Yani odak bir daha çekim boyunca bozulmaz.
Ama illaki ekran öne de baksın diyorsanız size Canon Legria MiniX önerebilirim. Harika bir kamera. Ama optik Zoom yok. Bence olmaması daha iyi.

Şu da var ki gökyüzünde helikopter küçük görünecekse kamera netleyemeyebilir. Bu kamerada odak kilidi var mı bilemiyorum.

Bu note 4 ile çekildi

Zafer SAHIN' Alıntı:

Ben rakamlari yanlis gormuyorum degil mi ? :lollol: :laugh:

Saka bir yana tavsiyeleri Ben de merakla takipteyim :thumbup:

Fiyatlar uygun. Ancak uygun gelir grubuna.

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Ben rakamlari yanlis gormuyorum degil mi ? :lollol: :laugh:

Saka bir yana tavsiyeleri Ben de merakla takipteyim :thumbup:
Görmeyeli kameranın fiyatı ucuzlamış :lollol: :lol: ...

Zafer SAHIN' Alıntı:
Görmeyeli kameranın fiyatı ucuzlamış :lollol: :lol: ...

Abi ben sadece heli uçurup çekicem :D Tamam telefonla çekerim ;D

cevaplar
Zafer SAHIN' Alıntı:

NOT : vimeo eklentisi bu videoda çalışmıyor.

vimeo eklerken linkin tümünü yazıyoruz vimeo eklenti ortasına

(vimeo]https://vimeo.com/25424362(/vimeo] gibi