Tel Çekme Makinesi Nasıl Yapılabilir?

jeo

Yeni Uye
Selamunaleyküm, hazırda kullanılan bir makina var daha düşük maliyetli şekilde bu projeyi hayata geçirmek istiyorum. Mantık basit lakin eletronik bilgim eksik olduğundan doğru olan parçaları doğru kombinasyon ile çalıştırmak ve bu konu hakkında sizden yardım almak istiyorum. Kısaca özetlemek gerekirse , iki adet orta halli motoru bir profile karşılıklı olarak sabitleyerek akabinde iki motora gergin bir ip bağlayıp aynı hızda dönmesini sağlamak istiyorum. Bu bağlantıda ihtiyacım olan parçaları az çok biliyorum lakin elektronik terimlerden uzak olduğumdan kombinasyon nasıl yapılır hiçbir fikrim yok.
Hazırdaki makina örneği ;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sistem elektrikle çalışmaktadır, arada muhtemelen kontrol ünitesine bağlı 220 yi 12 ye çeviren aparat mevcut, gözükmeyen noktada ayak pedalı var ve aşağıdan müdahele edilerek başlayıp durduruluyor. Böyle bir projem var bu konu hakkında yardımcı olursanız çok minnettar olurum. Şimdiden herkeze teşekkür ederim.

[Video]: Yardımınıza ihtiyacım var.

Samet bey, videodaki makinada fırçasız motorlar ESC denilen hız kontrol devreleriyle çalıştırılmış. ESC, electronic speed controller kelimelerinin baş harfleridir. Türkçesi elektronik hız kontrol devresidir. Bu motorlar ve hız kontrol devreleri hobi malzemesi satılan yerlerde bulunur. Bu makinada tel sarmak için neden iki motor kullanıldığını bilmiyorum. Tek bir motor, karşısında bir rulmana bağlı mandren yeterli olması lazım. Belki başka bir sebebi vardır. Fırçasız motor yerine AC yani şebeke cereyanı ile çalışan motor da kullanılabilir. Bunun için ayrıca bir AC motor hız kontrol devresi gerekir. DC yani doğru akım motorları da bu iş için uygundur. Piyasada ucuza DC motor bulabilirsiniz. Bu durumda DC hız kontrol devresi gerekir. Videodaki fırçasız motorlar için kullanılan ESC ler, yani hız kontrol devreleri ve fırçasız motorlar biraz pahalıdır. Makinayı üretmek için değil de, atölyede ufak çapta tel üretimi için yapmak isterseniz hız kontrollu bir matkabı bir masaya sabitleyerek kullanmak uygun olur. Dediğim gibi karşıya da bir rulmanlı mandren takarsanız, matkabın hız kontrolu yardımı ile tel sarabilirsiniz.

Allah sizden razı olsun vaktinizi ayırıp bilgileri benimle paylaştığınız için. Çift motor olmasının sebebi aradaki ipin düğüm olmamasını önlemek böylece sarılan telin hatasız bir şekilde sarılmasını sağlamaktır, zira sarım esnasında azda olsa el ile baskı uygulandığından rulman tarafındaki ip baskıya dayanamayarak el ile rulman arasında düğüm olacaktır. Motorun veya ara aparatların ne olacağı çok mühim değil fırçasız motor yerine dc motorda olur maksadımız iki motorun aynı anda başlayıp aynı yöne döndürüp aynı hızda işlem yapmasını sağladıktan sonra aynı hızda durması istediğim işlem budur. Fırçasız motorlarda bildiğim kadarı ile artı olarak 220 yi 12 ye dönüştüren aparat gerekecek , dc motorlarda böyle bir işleme gerek yok sanırım peki öneriniz olursa dc motor sistemi ile aynı uygulamayı almam mümkünmü acaba ?

DC motor da iş görür. İki motora yeterli amperajda bir doğru akım hız kontrol devresi gerekir. Motorun biri ötekine ters olarak döneceğinden ters olarak bağlanmalı, yani bir motor kutupları + - olarak, diğer motorda - + olarak bağlanmalı. Böylece bir motor saat yönünde diğer motorda saatin ters yönünde çalışacak.

Rulmanlı mandreni denemek gerekir, çünkü AC olsun DC olsun bütün motorların devir sayısı farklıdır. İki motorun devir sayısı çok farklı değilse dediğim gibi iki motora tek hız kontrol devresi yeterli. Düğüm yapıp yapmadığını denemek lazım. Düğüm yaparsa her motora bir hız kontrolu takarak iki motorun ayrı ayrı devir sayısını ayarlamak gerekiyor.

Şöyle de olur, tek bir motoru tezgah altına sabitleyip, bu motorun şaftına uzun bir mil takarak iki kayış ile tezgah üstünde iki mandren döndürülebilir. Bir kaplin ile uzun mil takılabilir. Kaplinin bir ucuna bir makara diğer ucuna da bir makara takılır, bu makaralar ve kayışlarla mandrenler döner.

Merhaba kolay gelsin. çift motorla aynı hızda sabit devir çalıştırmak için, devir sensörlü governor dediğimiz sisteme ihtiyacnız var. motor esc ve kumanda olarak iki aset servo tayer olabilir.
Sistemi ayarlamasını sitemizde öğrenebilirsiniz.
Hobbywing 50 a v3 esc ile bulabildiğiniz en ucuz 3s motoru kontrol ederek bu işi çözebilirsiniz.

SM-G900F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bilgi paylaşımınız için çok teşekkür ederim tekrardan, sistemi bildiğim için rulman ile olan sistem işe yaramayacaktır zira sarılan tel 8 mikron olduğundan totalde 100 tur atlasa yapıldıkdan sonra açılmalar olabilme ihtimali var yalnız ilke etapda yine rulman ile deneyeceğim. o zaman şöyle bir düzeltme yapayım. ihtiyacım olan parçalar ,

2 adet 100 watt 220 volt dc motor ( 20.000 max dönme hızı ) 50-60 Hz
1 adet motor hız kontrol ünitesi
1 adet ayak kontrol pedalı ( açma - kapama )
2 adet madren ( pim takıp ipleri bağlamak için gerekli )
2 adet housing ( motorları profile sabitlemek için )

Sistemi tamamlamak için başka gerekli ve ihtiyacım olan parçalar varmıdır acaba . Tekrardan teşekkür ederim .

Normalde böyle bir başlığa sahip konuyu ilk ben görmüş olsaydım kapatır geçerdim, ama madem sohbet ilerlemiş, rc ile ilgisi olmayan bu sohbeti konudışı bölümüne aldım.

Konuları açtığımız yere ve başlığın konu ile ilgili olmasına özen gösteriniz lütfen.

Başlık değiştirilmiştir.

samet ak' Alıntı:
Bilgi paylaşımınız için çok teşekkür ederim tekrardan, sistemi bildiğim için rulman ile olan sistem işe yaramayacaktır zira sarılan tel 8 mikron olduğundan totalde 100 tur atlasa yapıldıkdan sonra açılmalar olabilme ihtimali var yalnız ilke etapda yine rulman ile deneyeceğim. o zaman şöyle bir düzeltme yapayım. ihtiyacım olan parçalar ,

2 adet 100 watt 220 volt dc motor ( 20.000 max dönme hızı ) 50-60 Hz
1 adet motor hız kontrol ünitesi
1 adet ayak kontrol pedalı ( açma - kapama )
2 adet madren ( pim takıp ipleri bağlamak için gerekli )
2 adet housing ( motorları profile sabitlemek için )

Sistemi tamamlamak için başka gerekli ve ihtiyacım olan parçalar varmıdır acaba . Tekrardan teşekkür ederim .

Merhabalar,

bu sistemi en kolay haliyle yapabilmek için, mekanik aksamı sizin hazırlayacağınızı varsayarak;

2 x fırçasız motor ( 3s pil ile uyumlu olacak voltaj açısından)
2 x ESC ( fırçasız motorları sürmek için devre, kısaltmasıyla aratırsanız da bulursunuz)
1 adet de kontrolcü
1 adet 12V power supply

kontrolcü kısmı aslında en pratik olarak servo tester ile yapılır, bir potansiyometre yani çevirilebilir düğme ayarı ile hız ayarı yaparsınız, servo tester helikopter için olanlarında 3 adet paralel giriş olur, siz bunların ikisini kullanır işinizi görürsünüz,

ha ben pedal isterim derseniz; arduino tabanlı bir kontrolcü çok kolaylıkla yapılabilir ancak bunu yapabilecek yakınlarınızda biri olması gerekir.

iyi günler dilerim..

Kağan Kazancı' Alıntı:
Merhabalar,

bu sistemi en kolay haliyle yapabilmek için, mekanik aksamı sizin hazırlayacağınızı varsayarak;

2 x fırçasız motor ( 3s pil ile uyumlu olacak voltaj açısından)
2 x ESC ( fırçasız motorları sürmek için devre, kısaltmasıyla aratırsanız da bulursunuz)
1 adet de kontrolcü
1 adet 12V power supply

kontrolcü kısmı aslında en pratik olarak servo tester ile yapılır, bir potansiyometre yani çevirilebilir düğme ayarı ile hız ayarı yaparsınız, servo tester helikopter için olanlarında 3 adet paralel giriş olur, siz bunların ikisini kullanır işinizi görürsünüz,

ha ben pedal isterim derseniz; arduino tabanlı bir kontrolcü çok kolaylıkla yapılabilir ancak bunu yapabilecek yakınlarınızda biri olması gerekir.

iyi günler dilerim..

Kağan bey yardımınız için teşekkür ederim. Kolaydan kastınız stabil olması açısından fırçasız motor mu tavsiye ettiniz, aynı sistem dc motorla yapmak mümkünmü acaba , birde bağlantı şeması nasıl olmalı ve fırçasız motorda motor gücü ile esc güç seviyesi arasındaki oran nasıl olmalıdır.

Samet bey merhaba,

brushless yani fırçasız motorların en önemli özelliği yıpranmalarının fırçalı olanlara göre çok az olmasıdır. İki adet dc motorda yıpranmalar aynı düzeyde olmayacağı için bir süre sonra aynı hızda dönmeyeceklerdir diye düşünüyorum, Ancak fırçasız olanların sürücü devreleri her adımını kontrol ettiğinden birbirine yakın hızlarda sürmek daha kolay olacaktır. Esc kapasitesi motorun çektiği akımdan fazla olursa problem yaşama ihtimaliniz azalır. Mesela sürekli olarak 50A sürebilen bir esc ile sürekli olarak 50A çeken bir motor yerine daha düşük güçte olan bir motor kullanmanızı tavsiye ederim, tersi durumda zaten esc'niz yanar.
Bağlantı için brushless motor yazasanır örnek birçok bağlantı var;

Örneğin:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

radio receiver yazan parça yerine servo tester takarsanız aşağıdaki gibi olacak

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sensörsüz fırçasız motor ve ESC kombinasyonu, Back EMF'yi yeterli tutarlılıkta tespit edemeyebilirler. Bunun anlamı, iki motoru aynı PWM darbesi ile sürseniz bile devirler arasında farklılıklar olabilir. Devirlerin birbirine mümkün olduğunca yakın hatta eşit olması için sensörlü fırçasız motor ya da alternatif olarak governor kullanmak daha uygun olacaktır.

Allah sizden razı olsun, kıymetli bilgileriniz ile beni aydınlattınız. Sonuna doğru geliyoruz öyle hissediyorum bir kaç işlem kaldı kafamda oluşturamadığım.
Motorların sensörlü olması başlangıçta çalışmasının daha stabil olmasını ve aynı oranda hız sağlamasını sağlıyor anladığım kadarı ile böyle bir sistem için 50 amperlik motorlar yeterli olurmu acaba. Esc lerin 80 amperlik olması gerekir çünkü motordan güçlü olması lazım motorlara gelen akımı tam olarak kontrol edebilmesi için. Sanırım burayı doğru anladım. Peki servo testere ayak pedalı için on-off bağlantısı yapmamız mümkünmü?

Şöyle düzeltiyorum, gerekli olan parçalar;

2x sensörlü fırçasız motor
2x esc
1 Servo tester
1 Ayak pedalı için on-off
1 12v Power Supply

Başka bir parça gerekirmi bu sisteme?

samet ak' Alıntı:
Allah sizden razı olsun, kıymetli bilgileriniz ile beni aydınlattınız. Sonuna doğru geliyoruz öyle hissediyorum bir kaç işlem kaldı kafamda oluşturamadığım.
Motorların sensörlü olması başlangıçta çalışmasının daha stabil olmasını ve aynı oranda hız sağlamasını sağlıyor anladığım kadarı ile böyle bir sistem için 50 amperlik motorlar yeterli olurmu acaba. Esc lerin 80 amperlik olması gerekir çünkü motordan güçlü olması lazım motorlara gelen akımı tam olarak kontrol edebilmesi için. Sanırım burayı doğru anladım. Peki servo testere ayak pedalı için on-off bağlantısı yapmamız mümkünmü?

Şöyle düzeltiyorum, gerekli olan parçalar;

2x sensörlü fırçasız motor
2x esc
1 Servo tester
1 Ayak pedalı için on-off
1 12v Power Supply

Başka bir parça gerekirmi bu sisteme?
Sizden de Allah razı olsun, bilgi paylaşıldıkça çoğalır,
Sensörlü motor kullanacaksanız araba escsi edinmeniz gerekiyor, videodaki motorlar sensörsüz,
Bu şekilde iş görüyorsa böyle yapın derim, çok daha uygun maliyetli olur diye düşünüyorum

Çok fazla Amperle işiniz olacağını güç tüketeceğini zannetmiyorum sonuçta 50 amper motor 450 lik helikopteri havaya fırlatıyor siz hızı kaç devir istiyorsanız ona göre KV değerini bir araştırın motor KV değeri neye yaradığını sabit güç kaynağı kullanacağımız için illaki 3s yani 12 volt olacak dakika kaç devir istiyorsanız ona göre kv değerli motoru seçmemiz gerekli. :saygilar:

Hayırlı cumalar , stabil olması kaydı ile ne kadar hızlı dönerse o kadar iyi olur benim için. Öncelik stabilize. Araba esc si olarak farklı bir esc ismi adı altında mı satılıyor acaba. Birde ayak pedalı için farklı bir aparata ihtiyacım varmı servo testere direk olarak bağlayarak işimi görebilirmiyim?