TEI TJ90

Mehmet YILMAZ

Çalışkan Uye
1500 calisani ve cirosu milyonlarca dolarlar ile ifade edilen TEI, ihalar icin yerli turbun uretmis.
Her ne kadar sevindirici bir adim olsa da rakipleri sayilabileceklerin tek bir muhendis ile benzer urunleri yillardir dizayn edip, satmasi biraz dusundurucu. Insallah bu haber modelcilik konusunda farkindaligi biraz arttirir.
Akliniza gelen ilk sorunun cevabini simdiden bildigim kadari ile soyleyim.
Evet Turkiye'de de satisa sunulacak. Fiyat suan belli olmasa da yerli fiyati ecnebi memlekete sunulan fiyattan yuksek olacak.

TEI TJ90

Gorunusde herhangi bir teknik yenilik olmadığı gibi rakiplerinden boyut ve agırlık olarak da bir avantajı yok. Yine de en kötü yerli, ecnebinin iyisinden iyidir. :thumbup:

TEI TJ90

Milli ürün , gururumuzdur...Şurası şöyle olmuş burası böyle olmamış gibi bilgimizin yeterli olmadığı bir konuda ahkam kesmek elbette haddimiz değil.İnşallah jetcat veya wren gibi güzel motorlar yapabilirler...Benim arzu ettiğim nokta , fiyat olarak rakiplerine göre daha düşük olmasını temenni etmektir fakat bunun sadece temenni olarak kalacağını da hisseder gibiyim...Fiyatı da önemli değil , yeter ki yapabilelim , yeter ki biz de varız diyebilelim...Yapmak zorundayız , bugün 1500 kişilik kocaman bir kurumdan çıkar , yarın bakarsınız 15-20 çalışanı olan atölyelerde bile yapılır hale gelir...O kadar kolay olmadığını biliyorum ama umut işte...Neden olmasın.............

TEI TJ90

Bence gayet güzel bir gelişme. :bravo:

Paylaşım için teşekkürler Mert bey. :thumbup:

Satış hedefi varsa eğer müşterisi yurt dışında olacak bir ürün. Bakalım fiyat politikası nasıl olacak.

TEI TJ90

Benim kafama takılan noktalar var. IHA denilen araçların temel özelliği uzun süre havada kalmaları. Bu amaçla düşük drag oluşturan kanatlar kullanılıyor. Aletler planöre benzer tasarlanıyor. Kanatların aspect ratio'ları düşük yani incecik oluyorlar.
Çok hızlı uçmaları da gerekmiyor hatta özellikle gözlem görevleri için abartılı bir hız mantıklı değil.
Diğer yandan bu tür motorlar ancak yüksek hızlarda ve yüksek irtifalarda verimli oluyorlar. Bu durumda bir IHA'ya bu motoru takmak ne kadar anlamlı olur? Buna yanıt bulamadım. Var mıdır bir açıklaması?

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TEI TJ90

Sümer Yamaner' Alıntı:
Benim kafama takılan noktalar var. IHA denilen araçların temel özelliği uzun süre havada kalmaları. Bu amaçla düşük drag oluşturan kanatlar kullanılıyor. Aletler planöre benzer tasarlanıyor. Kanatların aspect ratio'ları düşük yani incecik oluyorlar.
Çok hızlı uçmaları da gerekmiyor hatta özellikle gözlem görevleri için abartılı bir hız mantıklı değil.
Diğer yandan bu tür motorlar ancak yüksek hızlarda ve yüksek irtifalarda verimli oluyorlar. Bu durumda bir IHA'ya bu motoru takmak ne kadar anlamlı olur? Buna yanıt bulamadım. Var mıdır bir açıklaması?
Benzer şeyleri düşünmüşüz abi. Bu arada cepten fark etmemişsindir diye buraya da bir link verelim. Kendi sitesinde bu motorun kullanıldığı IHA modelinin resmi şu.

Yani bizim şu ana kadar gördüğümüz IHA epey farklı, sanki klasik RC JET Modeli :rolleyes: :rolleyes:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

TEI TJ90

Sümer Yamaner' Alıntı:

Her zaman gözlem amaçlı olması gerekmiyor belkide Sümer abi. Taaruz amaçlı İHA'lar da dizayn ediliyordur mutlaka.

Sanıyorum bu tip saldırı amaçlı İHA'larda mantıklı olur böyle bir motor. Yoksa model uçaklardan biliyoruz fön makinelerinin ne kadar gürültülü olduğunu. :lollol: :lol:

TEI TJ90

Ben bu uçağın mantığını kavrayamadım. Kokpit falan yapmışlar. Scale çalışmışlar :D Hadi diyelim oraya kamera koyacaklar, invert uçarak mı gözlem yapacaklar?

Edit: Ben mevzuyu tamamen yanlış anlamışım :D Motoru test etmek için takmışlar, mevzu uçak değil motormuş :D Pardon...

TEI TJ90

Çok geç kalınmış birşey ama olsun sonuçta bizimdir. Helal olsun inşallah çok daha güzel şeylerde görürüz. :bravo:

TEI TJ90

Tanıtım videosu da buraya ekliyim
Uçak uzun zamandır Eskişehir'de test ediliyordu.Uçuşunu görme şansım vardı ama fırsat olupta gidemedim test pilotuyla uzun zamandır tanışıyoruz bundan bahsetmişti ama kesin birşey olmadığı için duyulmasını istememişti.
Videodaki uçuşlar Eskişehir İnönü THK havacılık merkezinde yapılmıştır.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Kokpit falan yok yau, sticker diabolo tarzı...

Gözlem amaçlı olduğunu ben de düşünmüyorum.

TEI TJ90

Rasim Öztürk' Alıntı:
Kokpit falan yok yau, sticker diabolo tarzı...

Gözlem amaçlı olduğunu ben de düşünmüyorum.

Beyaz modelde var yau kokpit

TEI TJ90

Ortada iha falan yok, videodaki model motorun test edildigi futura isimli model.

Daha once belirttigim gibi bu modeller verim konusunda son sirada gelirler. Kullanim alanlari da cok kisitli. Hedef ucak veya radar kalibrasyonunda kullanilsalar da ayni uygulamalar icin daha ucuz alternatifler mevcut. Turbofan asamasina gectikleri an dediginiz turden amaclar icin belki dusunulebilirler.