SunnySky 550 KV Motor için Pervane Seçimi

Ersin Canikli

Yeni Uye
İlgi Alanı
Hepsi

SunnySky 550 KV motorumuz var. Buna pervane seçimi yapmak istiyoruz fakat bir karar veremedik.

Uçağımız 6.5 kg, hızlı kalkmasını ve 19-20 m/s seyir hızına sahip olmasını istiyoruz.

14x6, 14x7, 14x8, 15x6, 15x7, 15x8 mi + olarak kaç palli almamız gerekir? 3 palli alsak agresif uçuşta yani manevra kabiliyeti olarak yardımcı olur mu? 3 palli hızlı kalkışta yardımcı olur mu?

Detaylı bir bilgi istemekteyim sizden.

Benim düşünceme göre 15x6 2 palli almak erken kalkmasını ve 24 V değerinde %100 thrust'ta 9K yaklaşık değerini verecektir. Ama buna karar vermesi güç gerçekten.

Sizden yardımlarınızı bekliyorum.

Benim bulduklarım:

Benzer motorda ben 6s lipo ile 12x8 pervane kullaniyorum.

E-calc ciktisini ekledim, ucaginizin diger degerleri eksik olsa da 72km/h seyir hizi elde etmeniz mumkun.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Benzer motorda ben 6s lipo ile 12x8 pervane kullaniyorum.
E-calc ciktisini ekledim, ucaginizin diger degerleri eksik olsa da 72km/h seyir hizi elde etmeniz mumkun.

12x8 ile kalkış hızımızı çok etkilemiş olmaz mıyız? Neden 14x6 ya da 13x7 gibi pervaneler kullanmayalım?

Ek olarak sistem bileşenlerimizi tek tek yazabilirim.

Tek kanat genişliği: 800 mm
Gövde kalınlığı: 180 mm
ESC: Flycolor Waterproof 120A 2-6S Brushless ESC 5.5 V/5A BEC
Batarya: Profuse 6S 1P 16000 mAh Li-Po
Motor: SUNNYSKY X4120 V3 550KV 2500W 6S Fırçasız
Seyir Hızı: 19 m/s = 68,4 km/h
Uçak Ağırlığı: 6500 g

Aslında bu seyir hızını %40 - %45 thrust değerinde verebilecek ve olabildiğince hızlı kalkış sağlayacak pervane aradığımızı söyleyebilirim.

Son düzenleme:
Propcalc'ta 15x6 ile test yaptığımda bu şekilde bir hata almaktayım:

• Yunuslama Hızı, tahmini tutunma hızından en az iki kat daha büyük olmalıdır. Pervane kanat açısını artırınız.

15x7 ile çözülmüyor. Ancak 15x8 yapınca düzeliyor. Pitch'in en az 8 olması mı gerekiyor bu durumda? Bu konu hakkında da bilgi verebilir misiniz? Bu durum tam olarak neyden kaynaklanıyor? Yunuslama hızı derken neyden bahsediliyor?

Pitch hizinin tercumesini yunuslama diye cevrimisler:

Bir pervanenin pitch hızı, teorik olarak, pervane havada kayma olmadan (yani hava sanki katı bir ortammış gibi) ilerlediğinde ulaşabileceği ileri hızdır. Gerçekte hava akışkan olduğu için bu hız tam olarak sağlanamaz.

Pervane Pitch Hızı Formülü:
Pitch Hızı (mph)=Pervane Pitchi (inc¸)×Dakikadaki Devir (RPM)×0,00094697

Hangi pervane daha iyidir konusunda, teorik olarak belirlediginiz ucus performans kriterlerine gore, tahmin yapabilirsiniz ancak yine en iyi cevabi ucus sirasinda telemetriden alacaginiz veriler verecektir. Yine ayni sekilde teoride hizlandirdiginiz havanin kinetik enerjisini ne kadar arttirisaniz o kadar verimsiz olacaktir. O yuzden istediginiz dinamik itki degerini verdikten sonra daha dusuk pitch degeri daha verimli olacaktir.

Ama ben sahsim ve kendim olarak hep daha buyuk pitch pervane ile ucmayi seviyorum. Nispeten maximum hiz daha yuksek oluyor ama bunun yaninda nispeten daha verimsiz ve gaz tepkilerine daha gec cevap veriyor.

Pitch hizinin tercumesini yunuslama diye cevrimisler:

Bir pervanenin pitch hızı, teorik olarak, pervane havada kayma olmadan (yani hava sanki katı bir ortammış gibi) ilerlediğinde ulaşabileceği ileri hızdır. Gerçekte hava akışkan olduğu için bu hız tam olarak sağlanamaz.

Pervane Pitch Hızı Formülü:
Pitch Hızı (mph)=Pervane Pitchi (inc¸)×Dakikadaki Devir (RPM)×0,00094697Pitch Hızı (mph)=Pervane Pitchi (inc¸)×Dakikadaki Devir (RPM)×0,00094697

Hangi pervane daha iyidir konusunda teorik olarak belirlediginiz ucus performans kriterlerine gore tahmin yapabilirsiniz ancak yine en iyi cevabi ucus sirasinda telemetriden alacaginiz veriler verecektir. Yine ayni sekilde teoride ittirdiginiz havanin kinetik enerjisini ne kadar arttirisaniz o kadar verimsiz olacaktir. O yuzden istediginiz dinamik itki degerini verdikten sonra daha dusuk pitch degeri daha verimli olacaktir.

Ama ben sahsim ve kendim olarak hep daha buyuk pitch pervane ile ucmayi seviyorum. Nispeten maximum hiz daha yuksek oluyor ama bunun yaninda nispeten daha verimsiz ve gaz tepkilerine daha gec cevap veriyor.
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim hocam.

Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda 15x7 pervanenin bizim için daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Çünkü, belirttiğiniz gibi pitch'i 8 yaparsak geç tepkiler alıyoruz. Bunu da istemiyoruz.

Sahsim ve kendim olarak : 15x7 gereksiz derecede buyuk ve cok fazla amper cekecegiz gibi motorun limitinde calismasina neden olacaktir.

E-calc da sahsi ve kendi olarak 15x7 tavsiye etmiyor.

Sahsim ve kendim olarak : 15x7 gereksiz derecede buyuk ve cok fazla amper cekecegiz gibi motorun limitinde calismasina neden olacaktir.

E-calc da sahsi ve kendi olarak 15x7 tavsiye etmiyor.
Verdiğim uçak bilgileri ile mi analiz yaptınız hocam?

15x8 uygun mudur acaba? 12x8'de çok az thrust alacağımızı düşünüyorum. Verilerde sanki bir sıkıntı var gibi. 15x8 pervane ile ancak o itkileri görebiliriz gibi geliyor. Veridğim uçak bilgileri ile 12x8 ve 15x8 farkında bakabilir misiniz?

Ben hiç değilse 15x8 kullanılması gerektiğini gördüm analizde.