Neyse, biz konumuza dönelim...
Benim ev/atolye koşullarım nedeniyle inşaatı 3 aşamada yapmaya karar verdim. İlk aşamada plan üzerinde çalışılması gereken tüm iskelet inşaasını tamamlamak olacak. Böyle ilerlememin sebebi plan üzerinde yapılması gereken işler için mutfak tezgahını kullanıyor olmam
Yani inşaatı uzun süre boyunca tezgah üzerinde bırakma lüksüm yok. Akşam evdeki tüm aktiviteler bitip mutfak boşa çıkınca alçıpan levhamı tezgaha koyup gece yatmadan önce de herşeyi eski haline getirmem gerekiyor. Bu nedenle zamanı daha etkili kullanmak için tüm plan üzerindeki imalatı tek seferde yapıp bitirmeyi, zımpara aşamasına sonradan geçmeyi planladım.
İkinci aşamada inşaatı tamamlanan iskeletlerin zımpara ile son şekillerininverilmesi ve düzeltilmesi olacak.
Son aşama ise kaplamave nihai montaj olacak.
İskeletin inşaatı aşamasında kullanacağımız alet edevat basit ve temel şeylerden oluşuyor. Bir adet 11 numara bıçak, bir adet tek yan jilet, bir zımpara, bolca toplu iğne ve tabii ki yapıştırıcı. Benim tercihim ince CApon, ama en doğru seçenek alifatik tutkal (biraz sulandırılmış halde) olurdu.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Paketi açmışken çıtaları da boyutlarına göre gruplandırmak zararlı olmaz sanırım...
İnşaata başlamak için benim tercihim gövde oldu. Gövde, ayrı ayrı plan üzerinde yapılan iki yan iseletin bir araya getirilmesi ile oluşacak. İlk olarak bir gövde yanını plan üzerinde inşa etmeye başladım. Plan üzerinde yerini alan ilk parça 11 numaralı ve lazer kesim olarak kitten çıkan kanat yatağı. Bu tür geniş parçalar doğrudan plan üzerine iğnelenerek tutturulabilirler.
Sonrasında alt ve üst uzun çıtalar ile devam ediyoruz. Bir püf noktası, inşaatta her zaman en uzun çıtalarla başlamak akıllıca olur. Zira eğer keserken bir hata yapıp fazla kısa kesersek, elimizde kalan çıtanın modelin başka yerlerinde kullanılma şansı olacaktır. Eğer en kısa çıta ile başlarsanız ve hatalı bir şekilde kısa keserseniz o çıta çöp olur
Benim çıtaları keserken tercih ettiğim yöntem plan üzerinde çıtayı hizladıktan sonra tam kesim hattı üzerine tek yan jiletle hafifçe bastırıp jiletin az bir şey çıtanın içine girmesini sağlamak:
Ve sonrasında çıtayı bir kesme altlığı üzerine taşıyıp kesimi orada bitirmek. (Eğer tüm kesimi plan üzerinde yaparsanız planı koruyan naylon vb. örtüye, hatta plana zarar verme ihtimaliniz olur. Sonrasında kullanılan yapıştırıcı bu kesiklerden aşağı sızarak planınızın iskelete yapışmasına neden olur. Hiç hoş birşey olmaz)
Uygun boyda kesilen çıtalar gerekirse az bişey de zımpara ile uçları düzeltildikten sonra plandaki yerlerine yerleştirilip iki yanlarından toplu iğne ile desteklendiler. Bu tür ince çıtalara doğrudan iğne saplamak pek iyi bir fikir olmayıp, çıtanın çatlamasına ve zayıflamasına neden olabilecektir.
Bu şekilde tüm çıtaları ve lazer kesim parçaları yerlerine yapıştırarak ilk gövde yanını tamamladım.