Pilot olan veya olmayi dusunenler
Şöyle bir yazı var. Belki işe yarar.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Havacılık sektörünün pilot ihtiyacını karşılamak için kurulan uçuş okulları en verimli çağını yaşıyor. Özel havayolu şirketlerinin ve özellikle THY’nin büyüyen uçak filoları için yetişmiş pilota gereksinim duyması, özel uçuş okullarının talep patlaması yaşamasına neden oluyor.
Artan talebi karşılamak ve bir adım öne çıkmak isteyen okullar, kendilerine göre avantajlı oldukları yönleri ön plana çıkarıyor. Bazı okullar, konum olarak havalimanına yakın olmalarını bir avantaj olarak sunarken, bazıları da tecrübeli uçuş öğretmenleri ile öne geçmeye çalışıyor. Bazıları ise yurtdışında ortak çalıştıkları eğitim kurumlarına ve verdikleri eğitimin kalitesine vurgu yapıyor.
Özel uçuş okulları iki tip uçuş lisansı eğitimi veriyor. Birincisi, ticari olmayan pilotluk lisansı (PPL). İkincisi ise ticari pilotluk lisansı (ATPL). Bu iki lisansın alınma bedelleri ve eğitim süreleri de değişiyor. PPL lisansının eğitim bedeli yaklaşık olarak 10 bin dolar civarında, eğitimi ise 2,5 ay sürüyor. ATPL lisansının eğitim bedeli ise ortalama 45-55 bin dolar. Bu lisansa sahip olmak yaklaşık 15 ayı buluyor. Okulların verdiği eğitimleri alan pilot adayı, belli bir uçuş kotasını doldurduktan sonra simülatör sınavına ve Sivil Havacılık Kurumu’nun belirli tarihlerde yaptığı sınavlara tabi tutuluyor. Bu sınavları kazanan adaylar pilotluğa ilk adımı atmış oluyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonları, sivil havacılık sektörüne ihtiyaç duyulan pilot eğitimlerini vermektedir. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Uçuş okulların listesini SHGM internet sitesinden veya aşağıda yer alan bağlantıdan görebilirsiniz.
Uçuş eğitimi almak için Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak havayolu işletmeleri çoğunlukla üniversite mezunu pilot istihdamını tercih etmektedir. Lise mezunu olanların havayollarında pilot olarak istihdam edilme şansı düşüktür. Üniversite mezunları arasında da çoğunlukla teknik eğitim alanların tercih edildiği görülmektedir.
Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçirmektedir. Bu testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterler ölçülmektedir. Bu özellikleriniz zayıf ise eğitimlerinizi tamamlasanız bile havayollarında pilot olarak istihdam edilebilmeniz mümkün gözükmemektedir.
Sadece pilotluk mesleğinde değil havacılık sektörünün bütün çalışanlarının İngilizceye hâkim olması çok büyük önem arz etmektedir. Eğitim ve sınavlar İngilizce yapılmakta olup mesleki tüm dokümanlarda İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Pilotluk mesleğine adım atmadan önce İngilizce eğitimi konusu muhakkak çok iyi düzeyde çözülmelidir. Konuşma, anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayolları tarafından işe alınma imkânı yok gibidir.
Havayolu pilotu (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80.000 Euro civarındadır.
Paranızın karşılığında aldığınızın adil olup olmadığını ancak siz belirleyebilirsiniz. Maliyetleri muhakkak karşılaştırın. Bazı okullar fiyatlarını, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün asgari süre gerekliliklerine dayalı olarak belirlemektedirler; örneğin; hususi pilot lisansı için 45 saat gibi. Diğerleri ise fiyatlarını, “ortalama tamamlama süresi” rakamına dayalı olarak belirlemektedirler. Bazı okullar kitapları ve materyalleri, yer eğitimini, uçuş testini ve yazılı sınav ücretlerini fiyatlarına dâhil etmektedirler. Bazıları ise etmemektedirler. Başka bir deyişle, satır aralarını okuyun ve emsalleri kıyasladığınızdan emin olun.
Ülkemizdeki birçok uçuş okulu eğitiminize ilişkin maliyetleri eğitiminiz gerçekleştikçe ödemenize imkân tanımaktadır.
Bazı okullar, eğitimleri ile ilgili olarak, ne kadar uzun sürmesine bakılmaksızın lisansınızı sabit fiyat karşılığında alacağınızı taahhüt ederler. Satır aralarını dikkatlice okuyun, zira bu taahhütlerin pek çoğu belirli sayıda uçuş saati sonrasında sona ermektedir. Bu kez amacınızı gerçekleştirememiş olmanız halinde okul size eğitim vermeye devam edecektir; ancak taahhüt edilen tavanın üzerinde gerçekleşen eğitim için ödeme yapmak zorunda kalırsınız.
Para iadesi konusunu soruşturunuz. Uçuş eğitimi için önceden ödeme yapmış olmanız, ancak şartların bu eğitime devam etmenizi engellemesi halinde, okulun para iadesi politikası hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürmektedir.
Okulun hâlihazırdaki öğrencilerinin sayısı ile birlikte mezun sayısı, mezunlarının iş bulma oranı, mezunlarının hangi havayollarında çalıştığı, eğitim uçaklarının sayısı ve yaşları, uçuş ve yer dersi öğretmenlerinin sayısı, simülatörlerinin sayısı gibi hususlar uçuş okulunun seçiminde dikkate alınmalıdır. Bu bilgilerin eğitim alınması planlanan uçuş okulundan yazılı olarak istenmesi daha faydalı olacaktır.
Eğitim uçağı, yerde öğrendiklerinizi havada uyguladığınız yerdir Bir okulun sahip olduğu uçak sayısı, faal öğrencilerinin sayısına bağlıdır. Genel anlamda, bir eğitim uçağı dört veya beş tam zamanlı öğrenciye hizmet verir. Bu oran, yarı zamanlı öğrencilerde daha yüksek olabilir. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da filonun basit, ileri ve çok motorlu uçakların karışımı olmasıdır. Uçakların bakımlarının iyi seviyede olması önemlidir. Bu sebeple seçeceğiniz firmanın Genel Müdürlüğümüz denetimlerinde ceza alıp almadığını aldıysa kaç ceza aldığı, cezanın son bir yılda olup olmadığı, uçuş okulunun kazası bulunup bulunmadığı şeklindeki soruları sormanız değerlendirmelerinizde yardımcı olabilir.
Ayrıca eğitim kuruluşu ile uçuş saatine dayalı sözleşme yapılmasının uygun olacağı ve böylece eğitim seviyesinin arttırabileceği değerlendirilmektedir.
Bu aşamaların tümünden geçtikten sonra, hâlihazırdaki öğrencilerden ve geçmiş dönem mezunlarından referanslar isteyiniz. Böylelikle, bu kişilerin herhangi bir problem yaşayıp yaşamadıklarını ve problemlerinin nasıl çözüme kavuşturulduğunu öğrenebilirsiniz.
AFA – Atlantic Flight Academy
hone: +90 212 662 2013
Mail: info@afa.aero
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Anadolu University Faculty
Phone: +90 222 323 88 03
Mail: hubf@anadolu.edu.tr
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
AYJET Anatolian Stars FTO
Phone: +90 212 639 63 00
Mail: info@ayjet.aero
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Er-Ah Flight School
Phone: +90 246 223 5186
Mail: info@er-ah.net
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Istanbul Aviation Club
Phone: +90 216 588 00 60
Mail: info@ihk.org
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Ozyegin University
Phone: +90 216 564 93 67
Mail: tanitim.basvuru@ozyegin.edu.tr
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Tarkim Flight Academy
Phone: +90 212 662 66 77
Mail: info@tarkimair.com
Web Site:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol