Merhaba öncelikle herkese iyi günler.46 lık Phoenix Alpha Trainer modelimin uçuşta kendi kendine sağa yatma(sol da olabilir ama sağ diye hatırlıyorum) problemi var.Daha önce bu problem yoktu fakat ilk uçuştan bu yana Trainer gibi stabil uçmuyordu model.İlk zamanlar bu kadar problemli değildi ancak yine de idare ediyordum.Motor açısı,CG,yatay denge,kontrol yüzeyleri falan ayarlıydı.Son zamanlarda kanat kaplamasını yenilemiştim hatta bu sorundan dolayı 2-3 defa tekrar tekrar kaplamıştım kanadı acaba kaplamadan kaynaklı bir sorun mu oldu diye.Ancak son uçuşta derneğin en tecrübeli modelcilerinden Ahmet ağabeyimle beraber modeli incelediğimizde bu Uçakta başka bir problem olduğunu kaplamayla ilgili olmadığını belirtmişti.O esnada yatay stabilizerin terazili olmadığını,bir tarafa eğik olduğunu gözlemlemiştik.Modelin ilk montajını yaptığımda böyle bir problem yoktu gayet güzel teraziliydi yatay stabilizer.Montajı yaparken elimde 30 dakikalık epoxy olmadığı için ve Kıbrısta bulamadığım için 5 dakikalık epoxy kullanmıştım.Sanırım benim hatam bu oldu ve zamanla terazisi kaçtı.Bunun üzerine Ahmet ağabeyim maket bıçağını ısıtarak yatay stabilizeri çıkarmamı ve tekrar yapıştırmamı söyledi.Ben de işe koyuldum ve maket bıçağını pürmüzle ısıtarak yatay stabilizeri söktüm.Tabi sökme esnasında stabilizerin girdiği yuvada ve stabilizerde deformasyon meydana geldi.Ben de balsadan parçalar keserek yama yaparak yapıştırmıştım.Yatay stabilizerin gövdeye yapışan parçasını ve ince destek parçalarını yeniden keserek yapıştırdım.Ancak kuvvetle muhtemel yatay stabilizerin geometrisi bozuldu fakat uçuşu olumsuz etkileyecek düzeyde mi ondan emin değilim.Düşüncem cetvel ve kumpasla yaklaşık bir ölçü alıp, Autocad'de benzer bir yatay stabilizer çizip çıktısını aldıktan sonra yenisi yapmak veya eskisini kullanmak.Ancak şöyle bir problem var yatay stabilizerin girdiği gövdedeki yuvada deformasyon kaynaklı simetri problemi olduğundan bir miktar boşluk oluştu ve yüzey düz değil bazı yerleri yükseltili gibi.Dar bir alan olduğu için zımpara ile düzeltme şansım olmadı.Metal eye ile düzeltmeyi denedim ancak ondan da sonuç alamadım.Son defa bu model üzerinde uğraşıp düzgün bir şekilde uçar hale getirmek istiyorum ancak umudum iyice tükendi.Bu konuda sizlerin de değerli önerilerini almak istedim.Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.Yine olmazsa parçalarını alıp bu modeli çöpe atacağım.Çünkü ilk günden bu yana Trainer'a yakışır gibi uçmadı bu model ve uğraşmaktan yoruldum.Şimdiden zaman ayırıp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Not: Bu arada forumun resim yükleme aracını kullandığımda bilgisayarımda resimler düzgün görünmesine rağmen forumda ters görünüyordu.Bu sorun daha önce de vardı ben de bundan dolayı Onedrive'a yüklemek zorunda kaldım bundan dolayı kusura bakmayın.
Video link:
Not: Bu arada forumun resim yükleme aracını kullandığımda bilgisayarımda resimler düzgün görünmesine rağmen forumda ters görünüyordu.Bu sorun daha önce de vardı ben de bundan dolayı Onedrive'a yüklemek zorunda kaldım bundan dolayı kusura bakmayın.
Video link:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Moderatör tarafında düzenlendi: