Mulikopter vs. Uçak Motoru

Konyahmet

Yeni Uye
İyi akşamlar.

Motor seçimiyle iligili konuya yazmıştım ama orda mesajım gözükmedi galiba, yeni bir konu açıyım dedim o yüzden.
İlk başta şunu söylemem gerek, aşağıdaki mesajı yazmadan önce ilanda yazan "For RC Airplane" ifadesi dikkatimi çekmemişti. Bu yüzden ilk olarak uçak ve multikopter motorlarının farklarını sormak istiyorum. Mesela ilanda uçak için yazıyor ama ben bu motoru quadımda kullanamazmıyım?

İkinci olarakta aşağıdaki durum için tavsiyelerinizi istiyorum :)

Tübitağın IHA yarışmasına katılıcaz, yük bırakma görevi var o yüzden biraz ağır olucak.

Quadcopterimiz yaklaşık 3800gr olacak galiba, motorlarla ilgili ilk olarak hobbyking e baktım ama orada motorların kaldırma kuvvetiyle ilgili tablo pek bulamayınca banggood sitesine yöneldim, düçük KV sayılı motorlara bakınca kendim bazı şeyleri göz önüne alarak bir motor seçtim.

Motoru seçmek için kendimce nedenlerimi şöyle,

*11.1 V ile maksimumda 1910gr çekiş gücü sağlıyor tek motor, 1:2 oranını düşünürsek 4 motor benim quadıma yeter diye düşünüyorum. Ayrıca 11.1 V ile bu değeri sağladığı için 3S pil kullanıcam. (4S pil gereken motorla kıyaslayacak olursam, aynı pil ağırlığında ama daha büyük mah kapasiteli pil kullanıcam)
*Bir kaç motorla 1000gr çekme gücündeki verimliliklerini kıyasladım, bununki 7.26, diğerlerinden daha iyiydi.
(Tasarımı yaparken pervane boyutlarını dikkate aldık, 13" pervane yerleştirilebilecek şekilde yapıldı.)

Düşündüklerim sizce doğrumu? Bide çok tecrübeli birisi değilim, aklıma gelmeyen bazı şeyler olabilir, yorum ve tavsiyede bulunursanız sevinirim.

Sunnysky X3114 900KV

Motorların bağlantı şekli farklıymış galiba, elektronik anlamda kullanılabilir dedi bir abi

3800gr ağırlığı olacak bir kopter için,

genel kabul görmüş oranlar gereği,

toplam kaldırma kuvveti, %50 gaz seviyesinde iken kopter ağırlığınıza eşit olması gerekmektedir.

Yani QUAD yapacaksanız;

1 motor %50 güçte toplam ağırlığın 1/4 ünü kaldırabilir olmalıdır.

Linkini verdiğiniz motor %50 güçte 500gr kaldırıyor. Yani QUAD'ın 500x 4 motor = 2000 gr ı geçmemeli.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Yok ben bu motorla yapacağım 3800 gr kaldıracağım dersen, 3 dk da görevi bitirebilirsin umarım :)