Microlar için Link Boyu Ayarlama Aleti

FERDİ İKİZ

Çalışkan Uye
İlgi Alanı
Heli
Büyük sınıf heliler için her türlü ekipman var. Pal balans terazisi, açı ölçer gibi binbir çeşit alet edevat. Ama heli mikro sınıfı olunca bulunabilecek alet sayısı yok denecek kadar az. Hep başka malzemeleri uydurarak kullanmak zorundayız. En basitinden mikro için açı ölçer gibi önemli bir malzeme bile yok, varsa haber verin de malzeme uydurmayı bırakabileyim :D

Evet, işte mikrosu olan herkesin yaşadığı bir durumdur bu. Bugün de ihtiyaç üzerine çok güzel bir alet yaptım. Bununla milimetrik bir şekilde yani hatasız şekilde servo linklerini ayarlayabilirsiniz.

Aleti nasıl yapacağız? Aslında elinizde küçük bir kumpas varsa aynı işi onunla da yapabilirsiniz, elinde kumpası olmayan yada bu aleti yapmak isteyenler için şöyle devam edelim.

Malzemeler:
# Makas
# Raptiye veya harita çivisi
# Sert plastik levha(ben plastik kapaklı defterin kapağından bir parça kestim)
# Ayarı düzgün olan bir servo linki

Aşamalar:
1. Plastik levhanın üzerine uçlar dışında herhangi bir yere raptiye yada harita çivisini saplıyoruz.
2. Linki raptiyenin alttan çıkan kısmına takıyoruz ve diğer raptiyeyi nereye saplayacağımızı belirleyip, ikinci raptiyeyi saplıyoruz.
3. Keyfinize uygun boyutta ama iki raptiye arasını daraltmadan plastik levhayı kesiyoruz.

İşte böyle basit ama milimetrik doğrulukta link kollarını ayarlayabileceğiniz aletiniz oldu.
Ben alttaki fotoğrafta gösterfiğim üzere gerçekten de milimetrik kağıt üzerinde ayarladığım link kollarını test ettim. Milimi milimine doğru ayar yapabileceğiniz basit bir parça.

Belki de daha önce hiç bu kadar mükemmel balanslı link kullanmadığınız için mikronuzun aslında bildiğinizden çok daha stabil olduğunu fark edebilirsiniz, benim gibi.
Hala istediğiniz stabilite yoksa ya o mikronun kabiliyeti o kadardır, ya diğer parçalar hareket esnasında çok az da olsa esnediği için manevra keskinliği azalıyordur yada bataryayı söküp yeniden kalibre etmeniz gerekiyordur. Gördünüz mü trim'in esamesi bile okunmuyor, o kadar yani. :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

LİNK BALANS ALETİ

Ferdi mikro heliler yapıları itibari ile açı ölçere hem fiziki hem de ayar olarak gerek duymuyorlar. Mesela max - min açı gibi bir ayar söz konusu değil. Fabrikasyon gelen açıları kullanmak durumundayız. Bizler için önemli olan sadece stick ortada iken Açının SIFIR olması. Onu da bildiğin üzere şu şekilde kontrol ediyoruz ;)

Bir de her ne kadar elle rahatlıkla çıkıyor olsa da istersen Ball Link pensesi de yapabilirsin :)

LİNK BALANS ALETİ

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Ferdi mikro heliler yapıları itibari ile açı ölçere hem fiziki hem de ayar olarak gerek duymuyorlar. Mesela max - min açı gibi bir ayar söz konusu değil. Fabrikasyon gelen açıları kullanmak durumundayız. Bizler için önemli olan sadece stick ortada iken Açının SIFIR olması. Onu da bildiğin üzere şu şekilde kontrol ediyoruz ;)

Bir de her ne kadar elle rahatlıkla çıkıyor olsa da istersen Ball Link pensesi de yapabilirsin :)

Açı ölçerin gereksiz olduğunu bilmiyordum. Ball link pensesi de güzelmiş, bu mikro tamiri işleri insana bambaşka bir deneyim veriyor. Çünkü çoğu zaman ihtiyaç duyulan edevat, piyasada olmuyor bu ball link pensesi, benim yaptığım link ayar aleti gibi kendim yapmam gerekiyor.

Eline sağlık Ferdi. :thumbup:

Senin yaptığın gibi bu hobiyle uğraşırken karşımıza çıkan ihtiyaçları zaman zaman alternatif yöntemlerle çözmek bir gereklilik olabiliyor. Bence bunun keyifli bir tarafı da var. ;)

Herşeyin hazırını aramayan, çözümler geliştiren üretken modelcileri destekliyorum ben şahsen. :RCKolik:

Bence bu işin en zevkli kısımlarından biri de böyle şeyler yapmak. Hobi demek parayı basıp, kullanmaktan ibaret olmamalı bana göre. Çünkü böyle olursa gündelik alışverişten pek farkı kalmıyor. İşin içinde biraz emek, beyin jimnastiği de olması lazım. Ben de bunu yaptım :RCKolik: