Merhaba, ilk mesaj.

Ercan DOĞAN

Yeni Uye
İlgi Alanı
Hepsi
Merhaba,

Aranıza Gebze'den katılıyorum, elektronik mühendisiyim. Mesai arkadaşımla beraber planör (plandan) yapmak gibi bir niyetimiz var. Bir kaç haftadır yerli yabancı sitelerde kendimce araştırma yapıyorum.

Daha önceden modelcilik deneyimimiz yok. Deneyim sayılır mı bilmem ama, 94-96 yılları arasında bir gazete köpükten imal, 3-4 parçadan ibaret, lastik motorlu bir model vermişti. İlk yaptığım (ki pek yapmak denemez, 3-4 parçayı birbirine takmaktan ibaretti) ve uçurduğum model (!) bu oldu.

Hemen kısa bir süre sonra başka bir gazete Türk Hava Kurumu'nun lastik motorlu (balsadan) bir modelini vermişti (üstten kanatlı bir uçaktı). Israrım üzerine o gazete alınmış ve modele sahip olmuştum. Ancak taktir edersiniz ki 10-11 yaşlarında birisinin kolaylıkla yapabileceği bir model değildi. O zamana kadar modelcilikten hiç bahsetmemiş olan babam, o modeli gözümün önünde yaptı. Şimdi bile hatırladıkça şaşırım, adamın içinde varmış meğer. Neyse uzatmaya gerek yok, model kaplama aşamasına gelince benden yaşça biraz daha büyük bir komşumuza vermiştik. Dolayısıyla bu modele sahip oldum denemez.

Aradan uzun zaman geçti, başka birçok hobim oldu, arada birkaç kez tekrar modelcilikle ilgilenmek istedim ama devamını getiremedim. Şimdi hazır bir yoldaş da bulmuşken içimde ukte kalan modelciliğe geri dönmeye karar verdim.

Bugün sabahtan beri forumunuzda bulduğum alakalı-alakasız başlıkları okuyorum. "Droner" muhabbetini bile okudum, o derece. En son uzaktan kumandalarla ilgili başlığa denk gelince, üye olayım artık dedim.

Uzun bir merhaba oldu, herkese selamlar.

Merhaba, ilk mesaj.

Hoşgeldin Ercan kardeşim.
Bu işin temeli okumak. Anlaşılan senin o konuda bir sorunun yok. Aramızda çok fazla planörcü yok. Benim aklıma ilk gelen Özgür Evren Varol. Ben de az buçuk deneyimimle yardımcı olmaya çalışırım.

Merhaba, ilk mesaj.

Hoşgeldin Ercan hocam :saygilar:

Merhaba, ilk mesaj.

Aramiza hosgeldin Ercan,

Eger sumer abi ve Evren Hocam olaya el atarlarsa, sayende güzel planör konularımız olacak demektir [emoji106]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Merhaba, ilk mesaj.

Hoş bulduk arkadaşlar :)

Sümer Abi, benim anladığım bütün hobilerin, bütün uğraşların ilk aşaması bol bol okumak, tecrübesini paylaşan insanları ciddiye almak. Bu arada "Yeni Başlayanlar için Kumandalar Hakkında Genel Bilgiler" başlığında verdiğiniz bilgiler için hazır sizi yakalamışken teşekkür edeyim :) Daha henüz okudum.

Evet forumda planörlerle ilgili bir başlık henüz denk gelmedi bana. Ancak henüz okunmamış 15 tane sekme açık, belki onların arasında bir şeyler olabilir, bilemiyorum.

Yalnız benim şu aşamada merak ettiklerim planörcülüğe has şeyler değil. Şimdilik iki problemim var, plan ve kumanda.

İnternette bulduğum bir kaç tane planör planı var. Plandan model üreten arkadaşlara sormam lazım, bu internette bulunan planlar eksik gibi geliyor bana. Elimde 2-3 tane eksiksiz gibi duran plan var, hangisini yapacağıma henüz karar veremedim.

Diğer problem ise kumanda. Bizim planör seçmemizdeki amaç, başlangıç bütçesini düşük tutmaktı (eşleri anca böyle ikna edebiliyoruz :). Elimizde yeterince mikro servo mevcut. Plan kısmını internette ücretsiz planlardan hallederiz dedik. Balsa ahşaplar da çok masraflı olmaz dedik. Ancak kumanda işi bozdu. Şimdi anladığım kadarı ile (benim başlangıçta düşündüğüm gibi) dandik bir şey alıp geçelim, iş görsün yeter düşüncesi çok mantıklı gözükmüyor gibi. Neyse kumanda araştırmam devam ediyor.

Bu arada, hiç kendi kumandasını yapmayı düşüneniz oldu mu? Ben şu an düşünüyorum zira :)

Merhaba, ilk mesaj.

Ercan bey hoşgeldiniz :) İnternet sitelerinde planör planı epey var. Outerzone bu sitelerden biri. Plan eksik derken eksik bir çizim mi var? Aynı planı başka sitede belki bulabilirsiniz.

Radyo kumanda yapımı mümkün tabii. Biraz uğraştırır. İsterseniz 2.4 GHz ucuz ve iyi menzilli bir radyo kumanda seti alabilirsiniz. Türkiye'de bu kumandalardan satılıyor, çok pahalı değil. Tabii menzil önemli.

Videoda Arduino ile yapılmış bir kumanda var: :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Merhaba, ilk mesaj.

Hoş bulduk Levent Bey;

Planlar için https://aerofred.com/ sitesinden faydalanıyordum. Söylediğiniz outerzone'a da bakayım hemen, teşekkürler :)

Eksik plandan kastım, bazı planlarda uçağın genel görünüşü varken, kanat kesiti gibi detayların olmamasını veya gövde kesitinin verilmemesini kastediyordum. Bazı planlar dedim ama gördüğüm planların yüzde doksanı bu şekilde. Geriye kalan planların ise bütün detayları verilmiş ancak ya ölçek sorunu var, ya planın bir kısmı pdf üretilirken çıkmamış vs. gibi saçma sapan problemleri var. Neyse plan araştırmam devam etmekte, şu an elimde bütün detayları olan, ancak bazı parçalarının ölçeğinin belli olmadığı bir "GUPPY" planı var, ki dün gece gördüğüm kadarı ile forumda bu planörü yapan arkadaş da var. En azından başlığını gördüm.

Kumanda için karar vermiş değilim. İdareten bir kumanda yapıp, bunu daha sonra telemetri destekleyecek şekilde ilerletebilirim gibi geliyor, ancak bununla uğraşmak çok vaktimi alacağından ucuz yollu bir seçime de gidebilirim. Emin değilim.

Merhaba, ilk mesaj.

Hoşgeldiniz Ercan Bey,

Keyifli forumlar. :saygilar:

Merhaba, ilk mesaj.

Ercan bey aramıza hoşgeldiniz.Araştırmacı ruhunuzdan dolayı tebrik ederim.Kumanda bana göre en önemli ekipmandır modelcilikte.Model çöpe gitse bile kumandayı kullanırsınız bozulmadığı sürece.Bundan dolayı eğer hobiye ileride devam edilecekse kumandadan beklentiler ve menzili göz önünde bulundurularak tercih yapılmalı.Bu benim şahsi görüşüm.Kolay gelsin hocam. :)