Köpük Kanat kesme aleti nasıl yapılır ?

Merhaba, benim yaptığım alet bu şekilde gördğünz zere çok basit bi mekanizma verimli kullanabilmek için kullanılan çıtalar sağlam olmalı esnememeli, ilk denemede tek kat çıta kullanmıştım sonra iki kata çıkardım esner ve tel iyi gerilmesse yamuk kesim oluyor.

Bazı arkadaşlar yay felan koyuyor, ben gerginliği tel başlarındaki vidaları sıkarak sağladım. şöleki teli bir miktar vidaya sarıp sıkıyıruz sonuna kadar sıkınca birazdaha boşa çeviriyoruz çıtanın çatlamaması için vida yerini önce delin yada matkap uçlu akıllı vida kullanın vida tatlı sıkı girmeli çok sıkı olursa boşa dönmez ağacı çatlatır.

Teli kopma noktasına kadar gerdiriyorum kopunca yeni tel takıyorum maximum gerginlik seviyesini tespit edip orada bırakıyorum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Besleme olarak laptop adaptörü kullandım 19 volt 2,5 amper kadar akım çekti, daha önceki kesimlerde 12 volt kullanmıştım ozaman ısı tatmin etmemişti, imax mini şarj cihazım var onda tool kits menüsünde 30 volt 4 ampere kadar voltaj çıkışı verdiğini fark ettim böyle bi şarj ciazınız varsa daha yüksek voltajlar vererek ısıyı arttırabilirsiniz. Bu arada kullandığım tel 0.5 mm.

Kesime hücum kenarından başlarken o kısım dzgün olmuyor kanadın ortası eğimli kesim oluyordu bi ara youtubede denk geldim hücum kenarının tam ortasına sağ ve sol başa birer çivi saplayıp kesim yapıyor adam, bende bu şekilde yaptım çok rahat ve dzgn bi kesim oldu. Fotoğrafta gözktğü gibi iki başa tel saplayıp kesme telini bu iki referans noktasının üzerine dayayarak kesime başlıyoruz.

Değerli dostlar hepinize selamlar çabalarınızı hayranlıkla izliyorum
Bir kaç not ekleyeceğim
Köpük kesme işleminde ben 1.2 metre 0.30 mm tel için yaklaşık 50volt ve 3 amper enerji kullandım bunun için 24 volt 15 amper led trafosu ve 1000watlık 0-80 volt step up convertor kullandım.
Lütfen dimmer kullanmayın Dimmer girişten voltajı aynen sonuna kadar iletir ve sonu ÖLÜMLE biten kazalara meydan verebilir. Amatörlükte bir yere kadar. Yaptıklarımızdan aile bireylerimiz , arkadaşlarımız zarar görmememli.
Krom nikel tele iki ucundan yay bağladım(kesin olmalı)
Umarım buraya kadar açıkladıklarım. Başlangıç için biraz ışık tutar. Sorulara da açığım.
Benim makinem 4 eksen 120 cm genişlikte idi

Türker özen bey çok güzel bir kesme aparatı videosu yayınlamış, çok da güzel anlatmış, teşekkür ediyoruz. Bu arada, biz de bizim çoban "orso" nun ve statik model gemi planı çizdiğimizin reklamını yapmışız. Bir de "leo"muz var, o da başka cins bir çoban bi ara onu da reklam ederiz.

Konumuza RAMPA ile devam edelim.
16/11'de yayınladığımız kanat ve profil skeçinde gördüğünüz giriş ve çıkış rampalarını bir çıta veta iğne koyarak yapabilirsiniz. Her iki taraftaki tel konumlarının HERZAMAN aynı olması için giriş ve çıkıştaki beklemede köpüğe zarar vermeden kolaylık sağlar.

Türlker bey'in videosunda da göryorsunuz, aparatın bir tarafında KESME TELİ var iken diğer tarafta bir YAY var. Bu yayın görevi teli HEP GERGİN tutmak. Isınınca TEL UZAR, dolayısı ile bollaşır, zaten kesmede geride kalan ORTA KISIM, iyice geride kalır ve kanat ŞEKLİ doğru kesilmez. Tabi bu gerginliği abartırsanız telik KOPACAĞINI da unutmayın.

EN DOĞRU KESME, tel hiç bükülmeden (ortasının geri kalmasından bahsediyoruz) ve her iki taraftaki tel konumlarının süreli olarak aynı olması halinde gerçekleşir. Biz klüpte 0.5 mm tel kullanır çok gererdik, TEL tabii sürekli kopardı, tabii o zamanlar tel bulamazdınız, elektrik ocağı rezistansı alır, doğrultarak kullanırdık, seçerken de en kalınını seçerdik, şimdi 0.1mm bile bulabiliyorsunuz.

Bizim skeçte göreceğiniz üzere kanadın bir de daralan kısmı var, yani her iki uçtaki şablonların boyu farklı. Bizin skeçte profiller aynı ama farklı da olabilirdi. Küçük profilimizde de numaralar var, adedi büyük olan., böylece anynı numaraları takip ettiğinizde, her iki tarfta aynı ORANDA ilerlemiş oluyorsunuz.

Kanat profilinin isim veya numaraları vardır, burada bu konuya girmeyeceğiz ama bilmeniz lazım, BİNLERCE ÇEŞİT kanat profil kesiti vardır, siz çoğunlukla "CLARK Y" ismini görürsünüz. Herkes "CLARK Y" kestiğini söyler ama gerçekten CLARK Y'midir BİLMEZLER. Bu profilin özelliği, ALTI DÜZ bir profildir, yani düz kısmını yere paralel veya TAM yatay hale gedirdiğiniz konumda bile bir HÜCUM AÇISI vardır yani bu konumda ilerlerken kaldırma kuvveti üretirler.. Bu tip, altı düz veya üstünden daha düz profiller, KALDIRAN profil olarak bilinir.

Garip, eğri büğrü, altı ve üstü içbükey (alta göre) profil şekilleri de vardır, yeni başlamışsanız pek kafayı bunlara takmayın.

Altı düz veya üstten daha düz olanlardan başka bir de SİMETRİK profller de vardır, yani altları ve üstleri aynı şekildedir. Eksenleri tam ortadan geçer, ekseni yere paralel veya tam yatay hareket ettirdiğnizde kaldırma kuvveti ÜRETMEZLER, bu ndenle, kaldırma kuvveti üretmeleri için, eksenlerine pozitif bi AÇI verilmesi gerekir.

Köpük kanat yapımı, her iki ucu farklı kanat profilinden ve/veya kanet genişliğinden oluşan kanatlar için çok elverişli bir tekniktir, Ayrıca gayet kolaylıkla kanat profiline dönüklük (wash-in, wash out) ekleyebilirisniz.

Kanat profili özetinden sonra şablonları köpüğe nasıl yerleştireceğimizi, gerektiğinde kanata nasıl dönüklük verileceğini anlatacağız.

Son düzenleme:
Daha önce, kanadın kesileceği KÖPÜK BLOĞU, her tarafı TAM DİK olarak kesmemiz gerektiğini belirtmiştik. Bunun bir başka anlamı da KARŞILIKLI yüzeylerin birbirine TAM PARALEL ve TAM EŞİT ölçülerde olmasıdır. Geometri kuralı.

Profilleri takacağımız yer, mutlaka hepiniz biliyorsunuzdur, en küçük karşılıklı yüzeyler.

Profilleri, bir çivi, iğne, çöp şiş veya benzeri bir düzen ile tutturabilirsiniz. Önemli olan köpüğü keserken KIMILDAMAMALARI gerekir. Eğer profil ŞEKİL ve BÜYÜKLÜKLERİ aynı ise, her iki yüzeyde de konumları AYNI olmalıdır.

Buradaki resimde profil şekil ve büyüklükleri aynı, diğer yüzeyi görmüyorsunuz ama tel görüntüsü yüksekliğinden aynı konumda olduklarını tahmin edebiliyoruz. Burada kanat arkasında kemeye başlayacak herhalde, kullanmayacağı kanatın arka kısmını RAMPA olarak kullanıyor. MUTLAKA diğer tarafta da çıkış için bir rampa olması lazım.

Lafla biraz ZOR anlatıyorum şu bizim çizimi tekrar koyalım, oradan daha kolay anlayabilirsiniz.

Burada ŞEKLİ ve/veya BÜYÜKLÜĞÜ aynı ve /veya farklı, profllerin köpük blok kenarına nasıl yerleştirildiğini görüyosunuz.

Bir de KANAT DÖNÜKLÜĞÜNDEN bahsetmiştik. Teknik terimlerin bazılarını türkçesi yok veya ben bilmiyorum o nedenle bazılarını UYDURUYORUZ. Bu, ingilizcede, WASHOUT veya WASHIN tabir edilen husus. Şimdilik WASHIN ifadesini UNUTUN, sadece "washout"
tan bahsedeceğiz.

Biz yine bir şekil ile gösterip açıklamaya çalışalım.

Yukarıdaki şekilde daha önceki kanadımızın, dış panelinin (P2) 3 DERECE WASHOUT verilmiş halininde şablonların yerleşimini görüyorsunuz, Bir başka deyiş ile P2 panelimiz, P1 paneli ile birleştiği yerde washout 0 (sıfır) derece, diğer ucunda 3(üç) derece veya arkası 3 derece yukarı dönük.

Anlatabildim mi bilemiyorum. ama bazılarınız NEDEN BU DÖNÜKLÜK? diye sorabilir. Becerebilirsem onu da anlatmaya çalışayım.

Kanatın genişliği boyunca herbir noktası, üzerinden geçen havanın HIZI ve AÇISI'na göre kaldırma kuvveti üretir. Biz buna kanatın kaldırma kuvveti deriz ama gerçekte genişliği boyunca herbir noktanın ürettiği kaldırma kuvvetleri bileşkesidir.

Aerodinamik uzmanları, havanın yoğunluğu, kanat profili şekli, gövdesi, kuyruğu vs vs da önemlidir deyip de kimsenin kafasını karıştırmasınlar, biz olabildiğince basitleştirmeye çalışıyoruz.

Açıklama güzel olmadığında sildik. bi düşünelim

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Washout'u açıklamak çok zor değil aslında. Stall aslında sürate değil hücum açısına bağlıdır. Kanadın ucunun insidens açısını düşük tutarak (washout) kanadın kökten stall olmaya başlaması amaçlanır. Yani tip stall engellenir. Bu da uçağın stall olurken bir yana yatmayıp düz olarak burun düşürmesini sağlayan önemli bir emniyet faktörüdür. Ayrıca stall başladığında aileron etkinliğinin korunmasına da yardım eder. Bu amaçla uygulanan bir diğer yöntem ise kanat kökünde hücum kenarına hava akışını biraz bozan stall strip eklenmesidir. Bu da kanadın önce kök kısmının stall olmasına yardım eder.

• Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Devam edelim bakalım bugün anlatmayı becerebilecekmiyiz.

"UÇAK STOL SÜRATİNİN ALTINA DÜŞTÜ" , "BU UÇAĞIN STOL SÜRATİ ÇOK YÜKSEK" ifadesini duymuşsunuzdur. Bu ifade TEORİK olarak doğru değildir ancak STOL'ün ne olduğunu anlamaya yarar çünkü STOL'ün hız ile bir alakası olmadığı halde, gerçek hayatta büyük çoğunlıkla, DÜŞÜK uçak hızlarında görülür. Genellikle inişte ve dönüşlerde.

Uçağın hızı azaldıkça, uçağı taşıyacak gerekli kaldırma kuvvetini üretmek için, uçağın HÜCUM AÇISI'nı arttırmak gerekir. İnişlerde uçağın burnunun havada olduğunu görürsünüz, bu gerekli kaldırma kuvveti üretmek için kanatın hücüm açısının arttırılmasıdır, fakat burada siz HÜCUM AÇISINI GÖREMEZSİNİZ, gördüğünüz uçağın ve/veya kanadın açısıdır. HÜCUM AÇISI, kanat üzerinden geçen hava istikameti ile kanat profil ekseninin yaptığı açıdır.

Uçak yavaşladıkça sizin gördüğünüz uçağın veya kanadın açısı değişmez, ANCAK kanadın hücüm açısı ARTAR. Bu açı belli bir sınırı geçtiğinde, kanat kaldırma kuvveti üretmez ve uçak armut gibi düşer. Bu STOL OLMA DURUMUDUR.

Uçak DÜZ GİDEREK İNİŞTE ise, kanat genişliği boyunca, kanatın herbir noktası aynı hızda olacağından, HÜCÜM AÇISI da aynı olacaktır. Bu durumda, hücum açısına göre kanat ya BÜTÜN olarak UÇAR veya BÜTÜN olarak STOL olur, bu da gerçek hayatta UÇAĞIN HIZI ile tarif edilir. Biz tabii burada kanadı hep AYNI profil kesitinde ve aynı eksen açısında olarak farzettik.

Bilemiyorum açıklayıcı oldu mu?

Şimdi elinize bir uzunca bir SOPA alın, ileri doğru uzatın ve kendi etrafınızda dönün. En yavaş giden yerin tuttuğunuz nokta, en hızlı giden yerin de sopanın ucu olduğunu göreceksiniz. Sopayı KANAT farzedin ve ortasında da uçağın gövdesi olsum. Yani uçak dönerken en yavaş içteki kanat ucu, en hızlı dıştaki kanat ucu döner.

Uçağımızın "STOL HIZINDA" gittiğini farzedin, yani biraz yavaşlarsak BÜTÜN KANAT stol olacak. Yavaşlamadık ama DÖNMEYE BAŞLADIK. Dnmeye başladığımızda İLK ÖNCE içte kalan kanat ucu EN YAVAŞ olduğu için STOL buradan başlayarak kanat ortasına kadar devam edecektir. Böylece ilk içte kalan kanat aşağı yığılacak ve uçak düşecektir.

Buna KANAT UCU STOL'u derler (tip stall),

Çoğu modelci ne olduğunu anlamaz, bazıları "rüzgar aldı bizim uçağı yere çaktı", " valla kumanda verdim ama almadı", "neden böyle oldu anlamadım", "herhalde eleron takıldı" vs vs gibi yorumlarda bulunurlar. ÇOK YAYGIN BİR UÇAK KIRMA TEKNİĞİDİR.

F22 Raptor uçuruyorsanız bu BAŞINIZA GELMEZ, çünkü kanat açıklığı fazla değildir. Planör gibi geniş kanatlarda veya savaş kuşu tabir edilen, P-51, Bf-109 gibi süratli uçan uçaklarda sıkça görülür.

Yarın devam ederiz,

STOL: Short Takeoff and Landing. Bir uçak kategorisidir. Kısa piste kalkış ve inişi ifade eder. 3 ile 3.3 derece olan normal son yaklaşma path angle yerine daha dik alçalma yapabilir.

Stall: Kanadın üzerinden akan havanın ayrılarak kaldırma kuvvetinin kaybolması.