İlk uçak için tavsiye ve önerileriniz

Furkan TEFENLİ

Yeni Uye
İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar,

RC uçak hobisine heves sardım ve L39 albatros uçağını yapmak istiyorum ancak uçak başlangıç için uygun olmadığını bende biliyorum o yüzden craycle sitesinden ranger v2 free versiyon uçağını aldım. Uçak 3 kanallı yani aileron yok. Rudderden uçak döner mi ? Site sahibi ile görüştüğümde bana 3 kanallı bir uçağın başta daha iyi olacağını söyledi. Bu uçak yeterli olur mu ilk uçuş için. Aileron olmaması sorun olur mu ona göre üst modelini alacağım o modelde var. Daha sonrasında biraz daha iyi uçağa geçeceğim.

Bu gibi bir kaç uçakta acemiliği attıktan sonra asıl yapmak istediğim L39 albatros uçağı için expo, mix gibi ayarlar yapmam lazım. O konuda da zamanı gelince sizden yardım alabilir miyim?
bu pdf'te sayfa 52de ki ayarları nasıl yapacağımı bilmiyorum. Mesela rudder 30mm dönecek diyor 30mm olduğunu nerden bileceğim nasıl sınırlayacağım. Aileronda 19mm yukarı 13 aşağı diyor. Flapları 3 kademeli bir şekilde ayarlamam lazım yukarıda kapalı 2. kademede 10mm aşağı 3. kademede 30mm aşağı inmesi lazım. Expo ayarı hakkında bir kaç video izledim neden expo yapılması gerektiğini de öğrendim ancak kumanda da nasıl yapılıyor onu da bilmiyorum. Yukarıda dediğim gibi bu uçağı ileride toplayıp uçuracağım (malzemeleri hzır sadece toplanması var) başlangıç için uygun değil.

Kumandam AT9S pro sizce yeterli olur mu kumandam ?

Sizin bana tavsiye edeceğiniz ve önereceğiniz bir şey var mı ?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Tamamen kendi fikrimi söylemek isterim 4 kanalla başlafyın nasıl olsa sonraki modellerde aileron kullanmak zorunda akalcaksın hatta sim çalışırkende aileron kuyllanıp alışacaksın. Açıkçası aileronsuz bi uçağı indirirken nasıl düz indirilir bilemiyorum bana daha zor olur gibi geliyor iilede 3 kanal kullanılacaksa rudderi kullanmadan aileronla kullanmak daha mantıklı geliyor.

Mesela rudder 30mm dönecek diyor
anladığım kadarıyla burada ifade edilen ruddere arkadan baktığnızda sağ yada sol hareket verince en arka dik kısmı 30 mm sola vaya sağa haraket edecek kumanda ayarlarından servoların çalışma aralıklarını değiştirerek bu çalışma açısını arttırabilir yada azaltabilirsin düşük açıyla başlayıp sonra arttırmanı tavsiye ederim.

Flapları 3 kademeli bir şekilde ayarlamam lazım
Ben bunu şöyle ayarladım swc switch i aktif edip bir kanala atıyoruz örneğin 5. kanal bu siwitch iki kademeli çalıştığı için örneğin en üst kademe kapalı konum orta kademede servo 15 ikinci kademede 45 derece çalışacak şekilde kumandanın end points menüsünden ayarlıyoruz. Flap servolaraını paralel bağlayıp aynı yönde haraket edecek şekilde monte ediyoruz.

Ve küçük bir tavsiye daha, xps yada maket kartonu kullanarak basit üstten kanatlı bi eğitim modeli yapıp 10-15 uçuş yaptıktan sonra diğer modellere ve 3d baskı modellere geçmenizi öneririm.