Herkese Selamlar

Muhammed Yaşar KAYA

Hep yazar. Ara ara blog, ara ara kod.
Web sitesi
muhammedyasarkaya.wordpress.com
İlgi Alanı
Uçak
Selamlar,
Ben Muhammed, 22 yaşındayım. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği son sınıfta okuyorum. Özel olarak gömülü sistemler ve yazılımları üzerinde kendimi geliştiriyorum. Kompleks olmayan donanım tasarımları ve devre tasarımlarını yapıyorum. Baskı devre kartları (PCB) tasarlıyorum. Şu son aylarda ise havacılıkla olan en yakın temasım, 3DOF motion'a sahip bir uçuş simülatörünü çalışır hale getirmek oldu. Bu apayrı bir konu, o yüzden fazla didiklemiyorum.
Kısaca neler oldu, nerden geldim bu havacılık alanına ondan bahsedeyim:
Ürettiğim elektronik ürünleri kutulamada problemler yaşıyordum. Birkaç adet ürün için kimse kalıp çıkartıp basmaya yanaşmıyordu. Bende kendim yaparım kutularımı diyerek, demonte 3 boyutlu bir yazıcı aldım, topladım, çokta güzel çalışıyor, hatta şu anda yanımda aileron üretiyor. Herneyse,aradan kısa bir zaman sonra Samet'i davet ettim, gel bir yakından bak diyerek. Bu arada Samet, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Uçak Mühendisliği son sınıf öğrencisi ve lise yıllarımdan beri dostluğum olan bir insan. Sonra geldi konuştuk. 'Uçak mı üretsek ya?' dedik öylesine :halay: İşte her şey böyle başladı.
Sonrasında oturduk konuştuk; nasıl bir şey yapabiliriz, ne katabiliriz, hazır bir model kullanmalı mıyız, en önemlisi ise özgün olarak ne yapabiliriz diye sorduk. Buradaki profesyonel üyeler için birazdan anlatacaklarım 'ee bunda ne var ki?' diye sordurabilir fakat daha önce hiç model yapmamış, hatta uçurmamış bir elektronikçi ve uçakçı için gayet gerçekçi ve öğretici hedefler olduğuna karar verdik.
Uçak tasarımı kısmını Samet’den dinleyeceksiniz, ben şimdilik birazcık kendi alanım hakkında bilgi vereyim. Öncelikle yapacağımız tüm tasarım, yazılım, donanım tamemen opensource olarak yayınlanacaktır. İlk olarak, uçağın alıcısını(RX) ve vericisini(TX) hazır modül olarak almaktan çekindik. Birinci sebep hazır ürün kullanmamın hiçbir fayda sağlamayacağı, ikincisi kendimiz üzerinde geliştirme yapabileceğimiz bir ürün olmayışı, üçüncü sebep ise fiyatı. Böylece yazılım bilgimizi kullanarak güzel bir kumanda yapabiliriz fikrini ele aldık. Birkaç haftaya üzerinde çalışmaya başlayacağız. Max. range olarak açık alanda 1km’lik yarıçap olarak belirledik çünkü kullanabileceğimiz seri üretim olarak bulunabilen, uygun fiyatlı ve kolay kullanılabilen modül olarak bu vardı elimizde. İlerleyen zamanlarda yönlü antenler ve antenna tracker kullanarak bu mesafeyi arttırmakta mümkündür. Tabii ki birde uçağın stabilitesini sağlamak için gerekli kontrol algoritmalarını gömmeniz gerekecekti ki, bunuda gyro kullanarak mikrokontrolcüye yığmayı planladık. Havadayken hava durumunu; sıcaklık, basınç, nem gibi değerleri bize vermesi için gerekli sensörleride belirledik. Ardından uçağın konum-hız-yükseklik bilgilerine erişmek için GPS modulü eklememiz gerekti. Bunu da MCU’yla haberleştirip, kumandamıza( yer istasyonu da diyebiliriz) göndermeyi planladık. Bunlar haricinde FPV kamera setini hazır kullanmayı düşünüyoruz ama henüz bütçe ayırmadık ve şimdilik rafta.
Bu aşamaya kadar bahsettiğim tüm fikirler; hayata geçirdikten sonra ilerlemeye çok müsait bir proje ortaya çıkartmış olacağımızı düşündürüyor bize. İsteyen istediği kısmı editleyip, yeni bir konfigürasyonla uçuşunu yapabilir olacak, tam flexiable bir sistem.
İkincil hedefimiz ise bu uçağı tam olarak bilgisayar kontrollü hale nasıl getiririz olacak. Yani bir joystick kullanıp, simülatörde uçar gibi pc ekranında uçaktaki görüntüyü görerek nasıl uçulabilir? Bu özellik görüntü işleme, konum bilgilerini işleme/işaretleme, uçuş datalarını toplama imkanıda verecektir ki bu geliştirme çok yönlü olacağından belki yıllar alacaktır.
Nihai hedef olarak ise henüz bitirmiş olduğumuz Boeing 737’nin 3DOF motion özellikli simülatörü, nasıl olurda uçağımıza bağlar, uçağımızı bu hareketli simülatörden uçurabiliriz? Bu bence tam bir özgün değer olabilecek bir hedeftir. Şimdiden gözüm korkmuyor da değil, ne yalan söyleyeyim
Evettt, çok uzadı biliyorum ama çok kısa zamanda çok fazla kafa yorup, tartışıp üretebildiğimiz fikirlerimiz böyle, hergün bir o kadar daha yenisi ekleniyor.
Bu anlattıklarım sadece benim üzerime düşen kısmı ki birde Samet’in bu uçak hakkında söyleyecek benden çok daha fazla şeyi var. Günlerdir hesaplarlarla, tasarımla boğuşuyor. Kağıt üstünde kalmayacak bir projeyle uğraştığı için elimizdeki imkanlar dahilinde üretilebilir olması ve çok daha önemlisi geliştirilebilir olması için çok çaba sarfediyor. Yakın zamanda gelip, ne olup bittiğini detaylıca anlatacaktır. Böylece kafanızda bu uçağın tasarımı hakkında da fikirlerde oluşacaktır.
Sizi daha fazla yorup darlamak istemem. Son olarak bir teşekkür edip sonlandırmak istiyorum bu tanışma başlığını: Bu sitenin kurulumunda, katkı sağlayıp geliştirilmesinde rol oynayan herkese teşekkür ederim. Havacılık bilgisi fakiri beni bile aydınlatacak kadar çok bilgi ve video var. İzlemeye, not almaya devam ediyorum.

Sizin deyiminizle, herkese kırımsız uçuşlar :saygilar:

Herkese Selamlar

Hoşgeldiniz

SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Herkese Selamlar

Aramıza hoşgeldin Muhammed :RCKolik:

Projeler epey bir kapsamlı ve güzel. Ne diyelim allah utandırmasın ;) Biz de gelişmeleri buradan takip edebiliriz inşallah %p

NOT: Profil kısmına ilave ettiğin şu cümle, galiba seni çok güzel özetliyor :D "Hep yazar. ara ara blog, ara ara kod."

Herkese Selamlar

Hoşgeldin Muhammed,

Forumda projenizin her kısmıyla alakalı size fikir verecek konular bulabileceksiniz. İyi faydalanmanızı tavsiye eder, projenizde başarılar dilerim. :saygilar:

Herkese Selamlar

fatih cebir' Alıntı:
Hoşgeldiniz

SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hoşbulduk :)

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Aramıza hoşgeldin Muhammed :RCKolik:

Projeler epey bir kapsamlı ve güzel. Ne diyelim allah utandırmasın ;) Biz de gelişmeleri buradan takip edebiliriz inşallah %p

NOT: Profil kısmına ilave ettiğin şu cümle, galiba seni çok güzel özetliyor :D "Hep yazar. ara ara blog, ara ara kod."
Hoşbuldum :) Gelişmelerden haberder edeceğiz tabii ki. Bir proje yapım aşamaları, karşılaşılan zorluklar ve çözümleri blog olarak tutulduğunda; iş sonunda rapor oluşturmak kolay oluyor. Samet'in en sevmediği iş bu yazma kısmı, o yüzden blog ortamı olursa en azından onu da yazmaya teşvik eder diye düşündüm. Gerek kişisel blog'umda gerekse burada step-by-step aşamaları anlatacağız. Bolca zamana ihtiyacımız var ve birde motivasyona :)
Yazarak kendimi zor ifade etttiğimi düşündüğüm için yazılarımı uzun tutarak herkesin tek anlam çıkartmasını ve kafasında soru işareti kalmamasını sağlamak istiyorum. :saygilar:

Türker Akgün' Alıntı:
Hoşgeldin Muhammed,

Forumda projenizin her kısmıyla alakalı size fikir verecek konular bulabileceksiniz. İyi faydalanmanızı tavsiye eder, projenizde başarılar dilerim. :saygilar:

Merhaba hoşbuldum,
Forumun gerçekten tam manasıyla amacına hizmet ettiği apaçık ortada;çok zengin içerikli. Emeği geçen herkese teşekkürler :saygilar:

Herkese Selamlar

Hoşgeldiniz :)