Helilerde Doğru Batarya Konnektör Seçimi

Mehmet Kucuksari

Administrator
İlgi Alanı
Heli
Son zamanlarda modellerde yaşanan performans artışına bağlı olarak daha güçlü ESC, MOTOR ve PIL tercihleri ortaya çıkmaya başladı. Hal böyle olunca da üzerinden çok ciddi akım geçen ve aslında yapıları itibari ile pek de dikkat edilmeyecekmiş gibi duran "Konnektör" tercihlerimizi bir kere daha gözden geçirmekte fayda var ;)

Malum zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır :D Dünyanın parasını vererek topladığımız bir model, sırf yanlış konnektör seçimine bağlı olarak aşırı ısınma ve sonrasında lehim akması ile kaybetme riskimiz var.

Aşağıdaki konuda "Giriş-Orta Seviyesi" modellere uygun konnektör (Deans Ultra,XT60, EC3..) seçeneklerinden bahsetmiştik.

RC Model Pil - Batarya Konnektörleri

Bu konumuzda ise özellikle 6S-12S setuplara sahip performanslı modellerde kullanmamız gereken Konnektörleri tartışalım.

550-800 İçin İdeal Konnektorler (RCPROPLUS SupraX)

XT150 Batarya - ESC ve Motor Konnektorleri

Arkadaşlar EC5'ler 12S sistemler için gayet yeterli görünüyor. 6S ler için motora göre değişiyor. En güzeli castlle esc yada amper ölçme imkanı varsa çektiğimiz amperlere bakmak. Bu imkan yoksa konnektörlerin uçuş sonrası ısısına bakmak lazım.

Bu arada iki çeşit EC5 var. Erkek kutubun yapısına göre düz EC5 ve kuş kafesi ec5. Alttaki resimde düz EC5 görülüyor.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Aşağıdaki resimde kuş kafesi EC5 görülüyor.

Görülüyor ki EC5 sadece dışındaki plastik formatın adı. Kuş kafesi olanların temas yüzeyi gerçekten çok az ve zaman içinde içe doğru düzleşerek akımın iletilmesini giderek zorlaştırıyor. Dikkat edilmez ise , artan direnç , artan ısı , lehim erimesi , bağlantının kopması oluşabiliyor. Elinizde kuş kafesi tabir edilen tipte konnektörler varsa sadece şarj boardunda kullanın.

Bir diğer faktörde esc tabi özellikle 6S setuplarda yüksek amper çekildiği için maalesef YEP esc ler üzerlerinde yazan akımı veremiyorlar freewheeling nedeniyle ısınmıyor ancak motora akım yetiştirme zorluğu oluşuyor yani bir darboğaz oluyor. Nereden biliyorsun dersen şöyle oldu : 550 modelimde YEP 150 amper , 600 xf motor ve pulse 4500mah 45c pillerimle devir kaybı yaşıyordum, pwm timing , gov gain hepsiyle oynadık ama düzelmedi. Motor esc konnektör pil ısıları hep normaldi. Sonra goblinimden çıkan castle 160 hv esc yi taktım, diğer bütün parçalar aynı kaldı. Pillerim numaralıdır, pilde aynıydı. Birdenbire bütün dertler yok oldu ve motora can geldi. Yere indirdiğimde gördümki pilin konnektörleri ısınmış ve lehimleri kısmen erimiş , esc motor ve pilin ısısı normal.

Konnektör olarak 6 mm bullet kullanıyorum EC5 den daha fazla akım taşıma kabiliyeti vardır. Aynı piller ile defalarca konnektör ısınmadan uçtum demekki bu kadar çok akım geçmiyordu. Eskiden Esc darboğazdı şimdi ise konnektörler. Yeni 200 amper konnektörler yolda...

-------------------------------------------------------------------------------------------------
6S setup için RC Proplus 6mm , yada Castle 6.5 mm. Yanlız fiyatlar biraz sıkıntı olabilir. 12S setup için EC5 ler yeterli.

Bu mesaj Yönetim tarafından aşağıdaki orjinal konudan taşınmıştır.

.... Konnektör olayını güzel anlatmışsın tabi 6 s çok amper çekiyor ama 12s de ec5 kullanımıyla ilgili bir sıkıntı olmasa gerek. Zira tareq bile ec5 kullanıyor pillerini ben takıp çıkardım funflyda ısınma yoktu. Ec5 i geçtim alan szabo t connektör kullanıyor o yüzden 12s de sorun olmuyor sanırım.

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Özetle 12S için en ideal EC5 tamam, peki 6S setup için ne öneriyoruz ??
rxproplus markasının connektörleri bence iyi.

yetmez denirse

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

bende 600 E Proda T konnektor yani Deans kullanıyorum 12S setupta :) 3300 40C x 2 adet 6S sorun yaşamıyorum , çünkü voltaj yükseldike ihtiyaç duyulan akım düşüyor ama 6S setuplarda voltaj düşük olduğu için yüksek akım gerekiyor ve buda kalitesiz veya düşük akım geçirme özelliğine sahip konnektörlerde İlker beyinde dediği gibi ısınma sorunu oluşturacaktır , yani esc ve pillerimiz 500 amper bile verebiliyor olsalar konnektörler bunu desteklemiyorsa , bahçe hortumuna basıp suyu açmış gibi oluruz :)

Konnektörler büyüdükçe ve kablolar kalınlaştıkça ortaya düzgün lehimleme sorunu çıkıyor. Bazen arkadaşların 15 W kalem havya ile parmağım gibi kabloları lehimlemeye çalıştıklarını görüyorum. Bu tür lehimleme işlemlerinde yüksek güçlü (> 120 W) havyalar ve kaliteli lehim teli kullanılması gerektiğini unutmayalım.

Hazır konu açılmışken bir noktayı da belirteyim.
Patlar motor kullanan arkadaşlar için bu konnektörler birşey ifade etmeyebilir ama onlar da LiPo ya da LiFePo kullandıkları zaman bir şekilde konnektörlerle cebelleşmek zorunda kalıyorlar. Şunu hep hatırlamak gerekiyor: Lehim kablonun gevrekleşmesine ve titreşim duyarlığının artmasına yol açan birşey. O nedenle titreşimli ortamlar için hazırlanacak bağlantılar lehim değil "crimping" ile oluşturulmalı.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Konnektörler büyüdükçe ve kablolar kalınlaştıkça ortaya düzgün lehimleme sorunu çıkıyor. Bazen arkadaşların 15 W kalem havya ile parmağım gibi kabloları lehimlemeye çalıştıklarını görüyorum. Bu tür lehimleme işlemlerinde yüksek güçlü (> 120 W) havyalar ve kaliteli lehim teli kullanılması gerektiğini unutmayalım.
Abi konu konuyu açıyor dedikleri bu olsa gerek ;) Elimizde doğru ürünler olması işin sadece bir bacağı. Diğer bacağı da bunları düzgün şekilde birleştirmek.

Lehim olayı aynen senin de ifade ettiğin gibi 1.dereceden önemli ve kritik bir konu :thumbup: Ilker hocamın zamanında paylaştığı çok güzel bir "Lehim Yapma Teknikleri" (ya da buna benzer başlıklı) çok güzel hazırlanmış bir konusu vardı. Bu vesile ile hala metin olarak elinde size, bizlerle yeni bir konu olarak paylaşmasını rica edelim :)

6S setup için RC Proplus 6mm , yada Castle 6.5 mm. Yanlız fiyatlar biraz sıkıntı olabilir. 12S setup için EC5 ler yeterli.

6mm RCPROPLUS Supra X Gold Bullet Polarized Battery Connectors (20 pairs), 20M+20F

These Supra X bullet connectors are a must for the modellers who are after the ultimate in a high voltage / high current demand connector. Coated in 24K gold they offer low resistance, large surface contact, recessed wire cavity, solder window and they "click" when pushed together.These polarized connectors have many uses including batteries,power meters,charge leads and motors.
(Picture shows the male/female polarized connectors pushed together)

Features:
High voltage
High current
Large surface contact
Recessed wire cavity
Solder window
Positive "Click" when pushed together
Specs:
Peak current: 240A
Continuous current: 200A
Suits wire: 8 ~ 10AWG
Finish: 24K Gold plated 3 microns
Quantity: 20 pairs, 20M+20F polarized connectors, housings

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

6s ve 12s setuplarımda hepsınde EC-5 kullanıyorum bir sıkıntısını gormedım bu gune kadar , soguk lehım atılmamıs ıse EC5 ler sorun cıkartmıyor ..

Arkadaşlar 450 modelim için 2 adet pil aldım, 1 tanesi geldi diğeri yolda. Konnektorleri XT60. ESC konnektoru ise Deans T. Forumda araştırdığım bilgiler sonucunda pillerin konnektorlerini değiştirmektense daha sağlam ve yüksek akım geçirgenliği olduğu için ESC deki konnektoru XT60 yapmaya karar verdim. Lehim konusunda çok başarılı olduğum söylenemez, Bu nedenle resimdeki T-->XT60 dişi adaptörden alsam nasıl olur ? Sağlıklı olur mu? Yoksa illa lehim şart mı?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Valla benimki de böyleydi, adaptör yerine xt60 konnektör siparişi verdim.. Dün yeni lipolarıma lehim işine girdim.. Baya bi sağlam oldu.. Tecrübeli arkadaşlar daha doğru cevaplar verebilir ama bildiğim kadarıyla elektrik ve elektronikte mesafe arttıkça verilen enerjide belli bir kayıp mutlaka oluyor.. Ek adaptörlerin uzun kabloların da bu anlamda dezavantajı olabilir diye düşünüyorum.. Yanlış biliyor olabilirim.. Saygılar...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bende hem Esc hem pillerim in konnektorler ini suprax 4 mm ile değiştirdim ve bu konuda şunu söyleyebilirim o ara aparatlar genelde şarj sırasında kullanılıyor, atsa bile sıkıntı olmuyor. araya aparat takmasi hiç tavsiye etmem en iyisi iyi lehim nasıl yapılır nasıl anlaşılır onu öğrenmek ve kendi lehim ini yapmak veya bilen birine yaptırmak , bence elektronikcilerde basit düşünerek iyi lehim yapmayabilir en iyisi iyi isinmis bir havye ile kendi lehim ini yapmak.

Şafak kardeşim benim bildiğim özel bir durum yoksa elektrik işlerinde mümkün olan en kısa şekilde en az ek yaparak bağlantı yapılması gerekir. Konnektör adaptörü kullanman fazladan bir ek yapman demek olacağından ben olsam konnektörü değiştirip lehim yapardım. Benim gördüğüm kadarıyla sen bu hobide çok heveslisin %p. Bence lehim işini öğrenmek ilerde de çok işine yarayacaktır :saygilar: