Şimdiiiik, en başta Futaba candır
Bulmuşum bir Futaba aşığı daha, önce bir ballandırayım dedim.
Türker'e katılıyorum, eğer bütçe izin veriyorsa 14SG tercih ederdim ben de olsam. Bu arada 8FG de 14SG de 14 kanal kumandalardır, 12 proportional + 2 dijital switch kanalı var ikisinin de. 8FG kullanıyorum yaklaşık 2 yıldır, bilmediğim bir yeri kalmadı demek isterdim, ancak o kadar çok fonksiyonu var ki, diyemiyorum.
Özellikle heli kullanımı için hemen hemen heryerini biliyorum. 14SG inceleme fırsatım da oldu birkaç defa, ayrıca bir ara almaya da niyetlenmiştim, onun da çoğu özelliğini araştırmışlığım vardır, zaten 8FG ile benzer özelliği çok. 10J ise yeni çıktı, hiç görmedim, zamanında kısa bir süre 6J kullanmıştım, en azından S-FHSS serisine aşinayım. Konu hakkındaki altyapımı ortaya döktükten sonra nacizane fikrimi karşılaştırmalı olarak belirteyim. 10J yeni bir kumanda olduğu için pek birşey bilmiyorum hakkında, aşağıda bir tablo yaptım, bilmediğim yerleri (NA) olarak belirttim.
- 8FG ve 14SG kullanım kolaylığı olarak gayet güzel bir seviyedeler, ekran büyüklüğü ve menü gezinmesi olarak tatmin ediciler, hatta 14sg bir tık daha büyük ekranlı. 10J'yi bilemiyorum.
- 10J T-FHSS protokolünde, 8FG FASST protokolünde çalışırlar, 14SG ise S-FHSS ve FASST desteklediği gibi FASSTest olarak adlandırılan üçüncü bir protokolü destekler. Bunlar nedir derseniz, ne benim uzun uzun anlatmaya, ne de sizlerin okumaya sabrı olduğunu düşünmüyorum, kısaca, her protokol kendi tipindeki alıcılarla çalışır, alıcı olayına birazdan geliyorum. Emin olmamakla birlikte T-FHSS'nin S-FHSS'den farkının telemetri özelliği olduğunu zannediyorum, dolayısıyla 10J'nin S-FHSS tipi alıcılarla telemetrisiz olarak da çalışabileceğini düşünüyorum, ama dediğim gibi emin değilim. Telemetri kısmı da birazdan.
- Alıcı konusu, yukarda dediğim gibi her protokolün kendine ait bir alıcı serisi var. Bu konuda FASST daha eski bir sistem olduğu için (eski derken eskimiş demiyorum) alıcı çeşitliliği daha fazla. Konu alıcı olunca Futaba alıcıların pahalı olduğundan dem vurulur hep, ancak full range bir sbus alıcı, Spektrum'un full range olabilmesi için gereken iki satellite'la aynı paradır belirtmeden edemeyeceğim. Bu noktada her Futaba kullanıcısının yüzünü güldüren Frsky devereye girer. Klon olmayan, kaliteli alıcıları 20-40 dolar bandındadır. Frsky işin içine girince FASST serisi bir adım öne geçiyor, çünkü Frsky alıcı serisi FASST protokolünde yaygındır. Bir tane S-FHSS alıcısı var, FASSTest ve T-FHSS alıcısını görmedim hiç. Yine bu noktada 14SG'nin bir eksisi, alıcı seçiyor oluşudur. Frsky ile sorun yaşar mı bilemiyorum ama bir orange alıcı ile sorun çıkardığına şahit oldum.
- Telemetri konusu ise çok haşır neşir olmadığım bir konu, zira 8FG'de yok
Olsa iyi olurdu elbette, ama eksikliğini de hissetmiyorum hiç. Zaten çevremde telemetrili sistemleri olsa da bu özelliği yoğun olarak kullanan da bilmiyorum.
- Pil konusunda, 8FG ve 14SG 2s lipo pil ile kullanılabiliyor, hatta bazı satıcılardan direkt lipo pil ile geliyor, benimki nimh pillerle gelmişti, uygun boyutlarda lipo almıştım. 10J hakkında bilgim yok.
- Bir de RTF mikro modellerle uyum açısından bakalım. Align'ın Trex150 serisi ve bazı 450 combo'larına koyduğu alıcısı dahili 3GX üniteleri direkt olarak S-FHSS kumandalara bind edilebiliyor, 14SG bind olur, büyük ihtimalle 10J de bind olacaktır.
Artı/eksi olarak bakarsak,
8FG 14SG 10J
Kanal sayısı: 14 14 10
Kullanım kolaylığı: (+) (+) (NA)
Alıcı çeşitliliği/uyumu: (+) (-) (-)
Telemetri: (-) (+) (+)
Lipo pil: (+) (+) (NA)
RTF mikrolar: (-) (+) (+)
Bu tabloya göre kendine şunları sor Evrim hocam:
Sana kaç kanal lazım?
Kaç modelin olacak? (alıcı sayısı bakımından)
Trex150 alma düşüncen var mı?
Telemetri olmazsa olmaz mı?
Lipo pil önemli, 10J'de kullanılabiliyor mu?
Bunlara verdiğin cevaba göre, bütçe sınırını da belirleyecek olan sen olduğuna göre, gerisi sana kalmış
Edit: Ben yazarken Ömer abi de yazmış, bu arada benim tablo da kaymış gitmiş
Bir bakayım düzeltebilir miyim