ESC ile Motoru süremiyorum!

umitbulut

talk is cheap.
Herkese merhaba arkadaşlar. Şu sıralar ESC ile Motoru haberleştirmeye çalışıyorum fakat bir türlü beceremedim. Şimdi aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi Kumandanın alıcısının 3.kanalına ESC'yi bağlıyorum. ESC'ye motoru da bağlıyorum. Pili ESC'ye taktığım andan itibaren bip bip bip diye sürekli bir ses alıyorum. Bir türlü çözemedim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, neyi yanlış yapıyorum?
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

[Acil Yardım] ESC ile Motoru süremiyorum!

Cok basit çözümü ama sırf acil yazdiğıniz için cevaplamayacağım.

ali yanlız' Alıntı:
Cok basit çözümü ama sırf acil yazdiğıniz için cevaplamayacağım.
Çok sağolun, tek derdiniz bu olur umarım.
Keşke gün boyu karşılaştığım sorunları bilseydiniz de öyle söyleseydiniz...

Kumanda kanalını Reverse yapıp denerseniz olabilir ters algılayıp ayar menüsüne giriş yapıyor olabilir genel bir sorundur.

Mustafa Çoban.' Alıntı:
Kumanda kanalını Reverse yapıp denerseniz olabilir ters algılayıp ayar menüsüne giriş yapıyor olabilir genel bir sorundur.
Hocam mode 2 kanalına ayarlıyorum fakat yine aynı şekilde oluyor. Kumanda ana menüsünde ise mode 5 yazıyor nedense.

bu konudaki videoyu iyice izle sana fikir verecektir yok ben bunları biliyorum ama kumandada ayar yapamıyorum diyorsan bilgi vermelisin kumandan ne marka model birde hangi kanal oldugu önemli deil bri servo bagla ve servoya hareket veriyorsa esc nede sinyal verir. böylelikle hangi stick hangi kanala hükmediyor bulursun. o zaman mod hatası varmı belirlersin.

Mustafa Çoban.' Alıntı:

bu konudaki videoyu iyice izle sana fikir verecektir yok ben bunları biliyorum ama kumandada ayar yapamıyorum diyorsan bilgi vermelisin kumandan ne marka model birde hangi kanal oldugu önemli deil bri servo bagla ve servoya hareket veriyorsa esc nede sinyal verir. böylelikle hangi stick hangi kanala hükmediyor bulursun. o zaman mod hatası varmı belirlersin.
Turnigy 9X kumanda hocam. Servo motorlar çalışıyor. 1,2 ve 4. kanallarda çalışıyor. Sanırım mod hatasıyla bir sıkıntı var. Videoya bakayım.

mode degiştirmene yardımcı olacak video ama bunları araştırmasını öğrenmen lazım yoksa sen ilerleyemezsin hazır olmaz bu tür şeyler. burada küçük bir yol yardımı alman gerisini çözmen lazım.

Turnigy 9x mode değişimi
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Mustafa Çoban.' Alıntı:

Umit Bulut' Alıntı:
Hocam mode 2 kanalına ayarlıyorum fakat yine aynı şekilde oluyor. Kumanda ana menüsünde ise mode 5 yazıyor nedense.

Şimdi yapılan öneri ve verilen yanıta bakınca yapılmaya çalışılan yardımı gerçekten okuyup okumadığın konusunda kararsız kaldım. Deniliyor ki gaz kanalını yani üçüncü kanalı kumandadan reverse yap ve dene. Verilen yanıt "mode 2 kanalına ayarlıyorum". Ne demek "mode 2 kanalına ayarlamak"???

Mustafa Çoban.' Alıntı:
mode degiştirmene yardımcı olacak video ama bunları araştırmasını öğrenmen lazım yoksa sen ilerleyemezsin hazır olmaz bu tür şeyler. burada küçük bir yol yardımı alman gerisini çözmen lazım.

Hocam bu mode değişimini kumandayı aldığım zaman okuyup öğrendim. İşte sorunum mode değişimi yaptığım halde, motorun dönmemesi.

Umit Bulut' Alıntı:
Hocam bu mode değişimini kumandayı aldığım zaman okuyup öğrendim. İşte sorunum mode değişimi yaptığım halde, motorun dönmemesi.
Şimdi mode değişimi ile motorun dönmeme alakasına biraz değineyim mode-1 yapasanız ilk 4 kanal hükmeden sticklerin yerleri değişir soldaki stick elevatör,rudder olur sağdaki stick throttle(gaz) aleron olur yok mode 2 ise sol throttle,rudder sağ elevatör,aleron olur ne olursa olsun ayar değiştirmediyseniz (bu mod ayarı değil 3. kanalı başka bir buton veya sticke ayarlamak) throtttle standar 3. kanaldadır ve siz kumandanızı fiziki mode nu değiştirmeden ayarsal olarak mode değiştirdiyseniz hata olabilir ilk yapmanız gereken kumandanızı fiziki mode ne ise onu bilip ona göre mode ayarı yapmanızdır. hangi modda hangi stick konusu aşağıda var.
bunu yaptığınızı varsayarak yeni bir model açın ve videosunu izlediğiniz esc ayar videosundaki gibi yapın bakalım ne olacak birde video ekleme şansın varsa bakalım.

Hızlıca anladığım kadarıyla esc niz ayar istiyor,yani gazın son noktasını anlayamamış,bana anlat diyor,bende daha önce aynısını yaşadım,kumandayı açıp gaz kolunu sonuna getirip esc ye elektrik verirseniz esc programlama moduna geçecektir,bi kaç sinyalden sonra gaz kolunu tekrar en aşağı konuma alırsanız kabaca ayar yapmış olursunuz.Tekrar pil bağlantısını kesip baştan başlatın düzelecekmi.

Mustafa Çoban.' Alıntı:
Şimdi mode değişimi ile motorun dönmeme alakasına biraz değineyim mode-1 yapasanız ilk 4 kanal hükmeden sticklerin yerleri değişir soldaki stick elevatör,rudder olur sağdaki stick throttle(gaz) aleron olur yok mode 2 ise sol throttle,rudder sağ elevatör,aleron olur ne olursa olsun ayar değiştirmediyseniz (bu mod ayarı değil 3. kanalı başka bir buton veya sticke ayarlamak) throtttle standar 3. kanaldadır ve siz kumandanızı fiziki mode nu değiştirmeden ayarsal olarak mode değiştirdiyseniz hata olabilir ilk yapmanız gereken kumandanızı fiziki mode ne ise onu bilip ona göre mode ayarı yapmanızdır. hangi modda hangi stick konusu aşağıda var.
bunu yaptığınızı varsayarak yeni bir model açın ve videosunu izlediğiniz esc ayar videosundaki gibi yapın bakalım ne olacak birde video ekleme şansın varsa bakalım.

Hocam şimdi kumanda fiziksel olarak kullanılan Mode2 için sol tarafta throttle olacak şekilde ayarlı. Çünkü nereye ittirilirse orada kalıyor stick. Fakat emin olmak için içini açıp bakacağım. Videoyu yarın sabaha yükleyeyim, çünkü şu an inanın öyle yorgunum ki sabahtan beri uğraşıyorum ve tükendim uğraşmaktan. Motoru yapayınca bende servoları kanatlara takmakla uğraştım.

Sana şunu yap bunu yap diyorlar. Sen yapıp yapmadığın hakkında geri bildirimde bulunmadan modeye takılıyorsun. Kumandanın içini açmana gerek yok. Anladığım kadarı ile kumandan zaten mode2.
Ama yazılımda mode değişebiliyorsa o da mode2 olsun.
Turnigyde 3. Kanal gaz ganalı ise o kanala bir servo bağla. Sonra gaz kolunu yukarı aşağı hareket ettir. Eğer servo hareket ediyorsa sorun yoktur.
Sonra pili esc den ayır. Gaz kolunu en yukarı al. Pili tak ve fazla beklemeden gaz kolunu aşağı indir. Bu durumda esc nin throttle kalibrasyonunu yapmış olursun.
Bir de şu var. Alıcıyı bind etmemiş de olabilirsin. Öncelikle bind işlemini yapmış olduğundan emin olmalısın.

Cahit Kaş' Alıntı:
Sana şunu yap bunu yap diyorlar. Sen yapıp yapmadığın hakkında geri bildirimde bulunmadan modeye takılıyorsun. Kumandanın içini açmana gerek yok. Anladığım kadarı ile kumandan zaten mode2.
Ama yazılımda mode değişebiliyorsa o da mode2 olsun.
Turnigyde 3. Kanal gaz ganalı ise o kanala bir servo bağla. Sonra gaz kolunu yukarı aşağı hareket ettir. Eğer servo hareket ediyorsa sorun yoktur.
Sonra pili esc den ayır. Gaz kolunu en yukarı al. Pili tak ve fazla beklemeden gaz kolunu aşağı indir. Bu durumda esc nin throttle kalibrasyonunu yapmış olursun.
Bir de şu var. Alıcıyı bind etmemiş de olabilirsin. Öncelikle bind işlemini yapmış olduğundan emin olmalısın.
Teşekkürer Cahit hocam bind hiç aklımda geçmedi. Ben helikopter toplamaya başladığımda bu forumdaki mekanik konulardan başlayıp hepsini izledim okudum sonra elektronik konularınıda okudum izledim sonra toplamaya geçtim birde işlemi yaparken klavuz gibi tekrar ettim bence hiç bir işe ortadan başlamamak lazım ben bilirim olmuyor söyleneni dinlemek lazım.