Çekilen Akımı Karşılamayan Konnektör Kullanmak?

Muhammet Yiğit Kaya

Çalışkan Uye
İlgi Alanı
Uçak
Herkese merhaba, elimde maksimum 62A çeken bir motor ve 80A ESC var. 4S 1500mAh 100C pil ile kullanıyorum. ESC ve PİL konnektörlerinde XT60 kullanıyorum. Bu zamana kadar 4-5 uçuş gerçekleştirdim fakat daha önce aklıma gelmeyen bir şey oldu.

Kullandığım XT60 konnektörün üzerinden geçebilecek sürekli akım 30A ve geçici akımı 60A olarak yazıyor. Peki bu durumda ne olur? Uzun kullanımda konnektör eriyip kısa devreye yol açabilir mi? Ya da motor istediği akımı çekemediği için güç kaybı mı yaşanır. Elimde multimetre olmadığı için ölçemedim fakat merak ettiğim için sizlere danışmak istedim.

Ek olarak hangi konnektörü önerirsiniz? XT90'a baktım o da sürekli 45A geçici 90A verebiliyormuş. Şimdiden teşekkürler.

Bu bilgileri nereden aldın? Benim de gündemim bu aslında son 2 gündür. Xt60 65a sürekli veriyor. 250 amper anlık veriyor diyenler var. Genelde 60a altı akım çekiliyorsa ve kısa sürelerde 80-90a kadar çekiyorsa xt60 kullanılıyor sorunsuz. Fakat biraz keyfi bir durum olmakla birlikte 60a üstüne daha iyi bir konnektör kullanılabilir.

Benim araştırma sonuçlarım bunlar. Farklı tecrübesi olan varsa merak ediyorum.

Son düzenleme:
Bu bilgileri nereden aldın?
Hocam internete XT60 specification yazdığımda çoğu yerde bu şekilde yazıyor o yüzden dedim. Bizzat kendim denemedim. Belki içinde kullanılan maddeye göre bile değişiklik gösteriyordur bilemiyorum. Benim de tecrübem olmadığı için sizlere sormak istedim.

Ayrıca zaten EDF motorun teknik özelliklerinde maksimum 1800gr itki vereceği yazmakla birlikte ben uçağa takıp denediğimde 1100gr gibi bir değer aldım . Bunun sebebini yeterli hava girişi olmadığına yormuştum aslında fakat belki de yeterli gücü çekemediğinden de olabilir diye düşündüm. Motor'u direkt açık havada da deneyemiyorum çok savurduğu için sağlam bir sabitleme mekanizması yapamadım.

Hocam internete XT60 specification yazdığımda çoğu yerde bu şekilde yazıyor o yüzden dedim. Bizzat kendim denemedim. Belki içinde kullanılan maddeye göre bile değişiklik gösteriyordur bilemiyorum. Benim de tecrübem olmadığı için sizlere sormak istedim.
Senin yazdığın gibi yazdığımda bende dediğin sonuca ulaştım ama orada bir yanlışlık var. xt30 30a veriyor. xt60 ve xt90 da isimlerinde olan rakam kadar amperi sürekli olarak verebiliyor. Dediğim gibi daha fazlasını da verebiliyorlar uçuştaki birkaç saniyelik artışlarda.
Ayrıca zaten EDF motorun teknik özelliklerinde maksimum 1800gr itki vereceği yazmakla birlikte ben uçağa takıp denediğimde 1100gr gibi bir değer aldım . Bunun sebebini yeterli hava girişi olmadığına yormuştum aslında fakat belki de yeterli gücü çekemediğinden de olabilir diye düşündüm. Motor'u direkt açık havada da deneyemiyorum çok savurduğu için sağlam bir sabitleme mekanizması yapamadım.
Konnektörler yeniyse ve bağlantılar sorunsuzsa xt60 ile alakalı bir durum yoktur. O edf motorun 2-3 tanesini bile kısa vadede sorunsuz çalıştırır xt60.

Ama aşağıdaki ürünü tavsiye ederim. Kaliteli ve güzel konnektör. Ve indirimde. Açıklamalarda 140/180a yazıyor ama ürünün arkasında 80a sürekli 120a anlık yazıyor. Tam olarak çözemedim. Xt60 3.5mm mermi kullanıyor. Bu 4mm. Boyutlar da baya benzer. Uzun zamandır da indirimde. Ben 3 set almıştım zamanında. Şuan yeni pillerim için şarj kablosu yaptım 4 tane. Buradan ufak bir ipucu da vermiş olalım Rckolik ahalisine :coolxf: Geliyor gelmekte olan :lol::lol:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Xt60ın lehimi çok eskiden baya kötü bir lehim teli ile yaptığım bir lehim. Ama kullanmadığım bir alette takılı olduğu için değiştirmedim.

Senin yazdığın gibi yazdığımda bende dediğin sonuca ulaştım ama orada bir yanlışlık var. xt30 30a veriyor. xt60 ve xt90 da isimlerinde olan rakam kadar amperi sürekli olarak verebiliyor. Dediğim gibi daha fazlasını da verebiliyorlar uçuştaki birkaç saniyelik artışlarda.

Konnektörler yeniyse ve bağlantılar sorunsuzsa xt60 ile alakalı bir durum yoktur. O edf motorun 2-3 tanesini bile kısa vadede sorunsuz çalıştırır xt60.

Ama aşağıdaki ürünü tavsiye ederim. Kaliteli ve güzel konnektör. Ve indirimde. Açıklamalarda 140/180a yazıyor ama ürünün arkasında 80a sürekli 120a anlık yazıyor. Tam olarak çözemedim. Xt60 3.5mm mermi kullanıyor. Bu 4mm. Boyutlar da baya benzer. Uzun zamandır da indirimde. Ben 3 set almıştım zamanında. Şuan yeni pillerim için şarj kablosu yaptım 4 tane. Buradan ufak bir ipucu da vermiş olalım Rckolik ahalisine :coolxf: Geliyor gelmekte olan :lol::lol:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Teşekkür ederim🙏🏻🙏🏻

Bu arada bir tane dezavantajı var. Tam olarak anlatmak baya zorladı beni. Durum şöyle. Bunda erkek dişi diye birşey yok. Hepsi birbirine giriyor. Sen kabloları + veya - ile ayarlıyorsun. Dezavantaj kısmı şurada başlıyor. Escyi kalın + ince - olarak ayarladın. Pil de haliyle kalın - ince + olarak ayarlanıyor. Escye takarken yanlış takma ihtimalin yok. Ama 2 pili birbirine takarsan dalgınlıkla (hani zaten takamazsın mümkün değil pratik olarak :evil: ama eğer denersen...) ışığı görme garantisi var. Yani yukarıda da gördüğün gibi 2 pili veya 2 esyi birbirine takmak teorik olarak mümkün.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Karşıma çıktı. Hazır konu tazeyken paylaşalım. 200a 10sn dayanabiliyor. Ki 200a çok ciddi bir akım. 700 size helikopterler bile pilota göre değişiklik gösterse de 200a görmeden iner çoğu. Görse de anlık görür. Tabi birde kullanım esnasında ısınma faktörü de var. Ama her halükarda xt60ın ne kadar başarılı olduğunu bu videodan görebiliriz.