Bilgi edinme

yakup

Yeni Uye
Herkese merhabalar arkadaşlar bir kaç sorum olacak aslında biraz göz gezdirdim bilgi edinme bölümü bulamadığım için buradan sırasıyla yazıyorum:

1) İstanbulda model helikopter buluşmaları nerde ve ne zaman yapılıyor bu konu nerede ilan ediliyor?

2) Bu hobiye yakınlığım çarşıda güzel görüp almakla başladı ki halen öyle yürüyor 4 kanallıdan 6 kanallıya geçeceğim bir bilenden faydalanma amacıyla internetten araştırıp foruma üye oldum fakat çok çok fazla yabancı kelime ve türkçe olup bilmediğim terimler kullanılıyor o kadar okudum izledim yalan yok bi halt anlamadım. Bu bağlamda benim anlayacağım dille simulasyon olarak ne tavsiye edersiniz? Nerden alırım? ilk 6 kanal olarak v922 düşünüyorum ne dersiniz? bir kaç yerde bazı kumandaların simulator uyumlu olduğunu yazmışlar v922 simulator uyumlumudur ve bu simulator olayı yekunde bana kaça patlar?

3) 6 Kanal model heli kursu vs gibi bişey mevcutmu? yani bir kac yarım video youtube da izledim ama bir takım terimler söyluyo sonra kuyruk yakın noktası uzak noktası diyo bunlar ne anlama geliyor çözemedim?

4) ilk adam akıllı olan (4 kanallı ) helikopterim ki halen kullanıyorum v911 di bunun uçuş süresi çok az daha uzun süreli örneğin 15 - 20 dk uçabilen 4 yada 6 kanallı mümkünse küçük tavsiye edebileceğiniz heli modeli varmıdır.

Arkadaşlar belkide kafa şişirdim ama ilk etapta sorularım bunlar yardımcı olursanız sevinirim.

Ynt: Bilgi edinme

THK undan. Simulatör kumandası alman lazım. Ardından internetten Phoeneix Simulator indirip kurban lazım.

Bu sıradada bangood dan v922 veya v977 al bunlarla 6 kanalıyya geçişini yapabilirsin.

Bilgi edinme

Erhan kardeşimizin söylediklerine ilave olarak :

1- Istanbul hem avrupa hem de anadolu yakasında düzenli buluşmalar yapılıyor ama forum ortamında anket olarak yayınlanmıyor. Siz Istanbul'un hangi semtinde oturuyorsunuz ?
2- THK USM sim kumandası alıp, aşağıdaki konudan Phoenix ya da Rela Flight simulasyon yazılımlarını indirebilirsiniz. aynı konu başlığı altında Heli sim dersleri de var, onları takip etmenizi öneririm

3- Yabancı terimlere zaman için de insan alışıyor, telaş yok. Kelimeler için başlangıçta şu sözlüğü kullanabilirsiniz.

4- Yeni başlayanlar bölümünden başlarak tüm konuları okumanızı tavsiye ederim.

Övünmek gibi olmasın Türkiye'de daha düzenli ve bu kadar detaylı ve video destekli başka bir kaynak bulmanız mümkün değil :thumbup:

Fakat ilk başlarda her bilgi yeni olduğu için anlamakta zorlanmanız normal. Fakat inanın zaman için de tüm taşlar yerine oturuyor. Sizin gibi yeni başlayan hatta bulunduğu şehirde başka modelci olmayan bir sürü kardeşimiz forumdan aldıkları bilgiler ile çok güzel seviyelere geldiler. Yani forumda kurulu sistem test edilip, onaylanmıştır ;)

Bilgi edinme

İlginize cok teskkur ederim konuya yarin bilgisayardan girip cevap yazacagim lakin şu ikinci cevaptaki 4 numarali cevap icin emin olun en içtenlikle soyluyorum fakulte mezunu adamim abartisiz o kadar yaziyi butun hayatimda okumadim ben :) yinede okumaya calisacagim. :)

Bilgi edinme

Yakup bey bir de bunları kaleme veya video alan bizleri dusun :) :)

Her şeyi sizin gibi yeni başlayan arkadaslarımız daha rahat öğrensin diye yapmaya çalıştık. Size sadece vakit ayırıp izlemek kalıyor :) :)

ERHAN YILMAZ' Alıntı:
THK undan. Simulatör kumandası alman lazım. Ardından internetten Phoeneix Simulator indirip kurban lazım.

Bu sıradada bangood dan v922 veya v977 al bunlarla 6 kanalıyya geçişini yapabilirsin.

Erhan bey ilginize teşkkür ederim v977 yi inceledim pervanenin üzerindeki tam olarak ne iş gördüğünü bilmediğim ağırlığın olmaması hoşuma gitti çin sitelerinden daha ucuzuna bakacağım fakat bir şey dikkatimi çekti kumandasının arkasında simulatör deliği var bu delik sanırım similatör olarak kullanılabilen bir kumanda olduğunu ve bilgisayar arasındaki bağlantı soket yeri olduğu anlamına geliyor fakat kafamı karıştıran konu deliğin altına "not working recently" yani benim anladığım kadarıyla yakınlarda çalışmıyor yada yakın zamanda çalışma gibi bişey yazmışlar bu ne anlama geliyor bu 977 yi alırsam thk simulatör kumandasına gerek olurmu yoksa bu kumanda ve o program yeterli olurmu? birde ağırlığı epey hafif 48 gram yazıyo modelcide küçük 6 kanal görmüştüm epey ağırdı onun gibi ağır olan yokmu açıkçası 6 kanala geçmek istememin tek nedeni ağır olduğu için rüzgarın kolayca savuramayacağını maltepe sahilde rahatça kullanabileceğimi düşünmemdir.

Bilgi edinme

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Erhan kardeşimizin söylediklerine ilave olarak :

1- Istanbul hem avrupa hem de anadolu yakasında düzenli buluşmalar yapılıyor ama forum ortamında anket olarak yayınlanmıyor. Siz Istanbul'un hangi semtinde oturuyorsunuz ?
2- THK USM sim kumandası alıp, aşağıdaki konudan Phoenix ya da Rela Flight simulasyon yazılımlarını indirebilirsiniz. aynı konu başlığı altında Heli sim dersleri de var, onları takip etmenizi öneririm

3- Yabancı terimlere zaman için de insan alışıyor, telaş yok. Kelimeler için başlangıçta şu sözlüğü kullanabilirsiniz.

4- Yeni başlayanlar bölümünden başlarak tüm konuları okumanızı tavsiye ederim.

Övünmek gibi olmasın Türkiye'de daha düzenli ve bu kadar detaylı ve video destekli başka bir kaynak bulmanız mümkün değil :thumbup:

Fakat ilk başlarda her bilgi yeni olduğu için anlamakta zorlanmanız normal. Fakat inanın zaman için de tüm taşlar yerine oturuyor. Sizin gibi yeni başlayan hatta bulunduğu şehirde başka modelci olmayan bir sürü kardeşimiz forumdan aldıkları bilgiler ile çok güzel seviyelere geldiler. Yani forumda kurulu sistem test edilip, onaylanmıştır ;)

Mehmet bey ilginize teşekkürler

1) Maltepede oturuyorum çok güzel bi sahilimiz var tahminim buralarda buluşma düzenleniyordur yeni yapılan parktaki paten pistleri güzel uçuş alanı olur bence.

2) THK kumandası yerine v977 nin kumandası da olur mu? Erhan beye yazdığım cevapta detaylarını da yazdım sizinde yorum ve cevabınızı merak ediyorum, alet nasıldır bilmem belkide ön yargı benimkisi ama tarihindeki yanlışlarını referans alarak thk nın başarılı bir alet piyasaya sürebileceğine kanaat getiremiyorum siyasi içerikliymiş gibi bir algı olmasın diye rahatça da yazamıyorum açıkçası fakat şu bir gerçek bu kurumun desteğiyle bir kaç yıl evveline kadar memlekette sinek uçurmak yasaktı, bahsettiğiniz derslere de kısmetse göz atacağım.

3) Sözlüğe daha bakmadım ama bakacağım ama dediğiniz gibi yavaş yavaş öğreniliyor mesela simulatöre sim deniliyor ama açıkçası dilimizin öz haliyle kullanılmasından yana biriyim ben hep bu kelimelerin türkçe karşılığını kullanacağım mesela pal değil pervane tail blade değil kuyruk pervanesi gibi.

4) bunun cevabını dün telefondan yazmıştım sizde cevap yazmıştınız ya hakkaten o kadar yazıyı hangi ara yazdınız hiç usanmadınız mı?

Evet forum düzenli ve youtube da gördüm epey video kaynağı da oluşturmuşsunuz hoşuma gitti fakat gördüğüm çok fazla yazı ve detay bilgisi var sanırım üye sayınızda epey çok konu da çok haliyle biraz karmaşık geldi ilk bakışta.

Bilgi edinme

Yakup Bey, şöyle cevap vereyim :

1- Maltepe sahilini biliyoruz. Hatta açılmadan önce Ediz ve Mehmet arkadaşlarımız gece uçuşu yapıyorlardı. Artık açılış da yapıldığına göre gündüz kesinlikle mikro harici bir model için uygun bir alan değil diye düşünüyorum. Anadolu yakasında düzenli buluşmalar oluyor, ClubRC ekibi tarafından. Ya Orhanlı ya da F1 orada. Detaylar için özelden moderatörümüz Mesut Akın ile temasa geçebilirsiniz.

2- THK konusuna ben de girmeyeceğim. Ama size önerdiğimiz kumanda THK tarafından üretilen bir kumanda değil. THK Modelcilik yurtdışı ve çinden alıyor malzeme ve modelleri. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

V977 ile ilgili olarak tespitiniz doğru. Sim girişi var ama ne yazık ki çalışmıyor :(

3- Türkçe kullanım konusunda tamamen sizinle hem fikirim. Ama ne yazık ki teknoloji kendimiz üretmediği müddetçe özellikle zoraki Türkçe kelimeler üretmekle bu iş olmuyor. Alınan malzemeler, internet üzerindeki videolar, manualler, kullanılan yazılımlar hepsi ingilizce olunca, mecburen doğru şekilde anlaşılmak ve anlamak adına Orjinal terimleri kullanmak bir nevi zorunluluk oluyor. Bu da benim şahsi düşüncem.

4- Yılmadan, usanmadan ve belki de bazılarına inat olsun diye yaptık :laugh: :D

Yakup Seker' Alıntı:
Erhan bey ilginize teşkkür ederim v977 yi inceledim pervanenin üzerindeki tam olarak ne iş gördüğünü bilmediğim ağırlığın olmaması hoşuma gitti çin sitelerinden daha ucuzuna bakacağım fakat bir şey dikkatimi çekti kumandasının arkasında simulatör deliği var bu delik sanırım similatör olarak kullanılabilen bir kumanda olduğunu ve bilgisayar arasındaki bağlantı soket yeri olduğu anlamına geliyor fakat kafamı karıştıran konu deliğin altına "not working recently" yani benim anladığım kadarıyla yakınlarda çalışmıyor yada yakın zamanda çalışma gibi bişey yazmışlar bu ne anlama geliyor bu 977 yi alırsam thk simulatör kumandasına gerek olurmu yoksa bu kumanda ve o program yeterli olurmu? birde ağırlığı epey hafif 48 gram yazıyo modelcide küçük 6 kanal görmüştüm epey ağırdı onun gibi ağır olan yokmu açıkçası 6 kanala geçmek istememin tek nedeni ağır olduğu için rüzgarın kolayca savuramayacağını maltepe sahilde rahatça kullanabileceğimi düşünmemdir.

Yakup bey, 977 kumandası sim kumandası olarak çalışmıyormuş yorumlara göre. Ayrı bir sim kumandası alıp işi garantiye alabilirsiniz, thkda 60 TL idi. Sim programlarını da kısa bir araştırmayla elde edebilirsiniz.
Rüzgara dayanıklılık açısından, 6 kanal heliler ile 4 kanal helilerin çalışma mantığı çok farklı, dolayısıyla rüzgar direnci olarak uzaktan yakından alakası yok. 2kg 4 kanallı bir heli olsa, bu 48 gr 6 kanal heli bile daha dayanıklı olur rüzgara karşı. 6 kanal heliler için rüzgar dayanıklılığı ya da stabilite pal boyutuyla ve kafa dönüş hızıyla alakalıdır. Ne kadar büyük pal, ne kadar hızlı dönerse rüzgardan o kadar az etkilenir. 977 de hafif rüzgarda rahatlıkla uçar, biraz şiddetlenirse rüzgarla beraber gider. 977'yi alıp götürecek rüzgar 450 sınıfı bir heliyi biraz zorlar, 700 sınıfı bir helinin umrunda olmaz diyebiliriz. İlk mesajınızdan süre ile ilgili soru ise, model ister mikro olsun, isterse 5000 TL'lik 700, uçuş süresi 4-6 dk.dır bugünkü pil teknolojisiyle. Özel setuplar ve düşük kafa turlarıyla 8-10 dk uçuş yapılabiliyor olsa da, normal kullanıcıların işine pek gelmez, zira 4 dk'dan sonra konsantrasyon baya bir düşüyor, yoruluyor pilot.

Bilgi edinme

Yakup Bey, şöyle cevap vereyim :

1- Maltepe sahilini biliyoruz. Hatta açılmadan önce Ediz ve Mehmet arkadaşlarımız gece uçuşu yapıyorlardı. Artık açılış da yapıldığına göre gündüz kesinlikle mikro harici bir model için uygun bir alan değil diye düşünüyorum. Anadolu yakasında düzenli buluşmalar oluyor, ClubRC ekibi tarafından. Ya Orhanlı ya da F1 orada. Detaylar için özelden moderatörümüz Mesut Akın ile temasa geçebilirsiniz.

2- THK konusuna ben de girmeyeceğim. Ama size önerdiğimiz kumanda THK tarafından üretilen bir kumanda değil. THK Modelcilik yurtdışı ve çinden alıyor malzeme ve modelleri. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

V977 ile ilgili olarak tespitiniz doğru. Sim girişi var ama ne yazık ki çalışmıyor :(

3- Türkçe kullanım konusunda tamamen sizinle hem fikirim. Ama ne yazık ki teknoloji kendimiz üretmediği müddetçe özellikle zoraki Türkçe kelimeler üretmekle bu iş olmuyor. Alınan malzemeler, internet üzerindeki videolar, manualler, kullanılan yazılımlar hepsi ingilizce olunca, mecburen doğru şekilde anlaşılmak ve anlamak adına Orjinal terimleri kullanmak bir nevi zorunluluk oluyor. Bu da benim şahsi düşüncem.

4- Yılmadan, usanmadan ve belki de bazılarına inat olsun diye yaptık :laugh: :D

:) ilginize çok teşekkürler ama orhanlı f1 tarafları gerçekten çok esiyor tepeörende oturan bir arkadaşım evinin damına rüzgar jenaratörü bile düşünmüştü pist alanı olarak orayı seçmenize şaşırdım doğrusu oralar bana uzak maltepe sahilinde mikro heli buluşması olursa katılırım fakat oraların ruzgarında plotaj için bu kış evde antrenman yapmam lazım anca seneye artık.

simulator kumandasını alacağım aldığımda zaten burda yazarım :) birde uçuş videosu çektim fakat telefonun veri kablosu yanımda yok yarın bi aksilik çıkmazsa yüklerim. birkaç sitede model inceledim diğerler sitelere kıyasla ucuz görünüyo inceleme bitince kısayollarını buraya yükleyeceğim fikir alış verişi yapmakta her zaman fayda var.

Herşey için teşekkürler :)

Emre Kaman' Alıntı:
Yakup bey, 977 kumandası sim kumandası olarak çalışmıyormuş yorumlara göre. Ayrı bir sim kumandası alıp işi garantiye alabilirsiniz, thkda 60 TL idi. Sim programlarını da kısa bir araştırmayla elde edebilirsiniz.
Rüzgara dayanıklılık açısından, 6 kanal heliler ile 4 kanal helilerin çalışma mantığı çok farklı, dolayısıyla rüzgar direnci olarak uzaktan yakından alakası yok. 2kg 4 kanallı bir heli olsa, bu 48 gr 6 kanal heli bile daha dayanıklı olur rüzgara karşı. 6 kanal heliler için rüzgar dayanıklılığı ya da stabilite pal boyutuyla ve kafa dönüş hızıyla alakalıdır. Ne kadar büyük pal, ne kadar hızlı dönerse rüzgardan o kadar az etkilenir. 977 de hafif rüzgarda rahatlıkla uçar, biraz şiddetlenirse rüzgarla beraber gider. 977'yi alıp götürecek rüzgar 450 sınıfı bir heliyi biraz zorlar, 700 sınıfı bir helinin umrunda olmaz diyebiliriz. İlk mesajınızdan süre ile ilgili soru ise, model ister mikro olsun, isterse 5000 TL'lik 700, uçuş süresi 4-6 dk.dır bugünkü pil teknolojisiyle. Özel setuplar ve düşük kafa turlarıyla 8-10 dk uçuş yapılabiliyor olsa da, normal kullanıcıların işine pek gelmez, zira 4 dk'dan sonra konsantrasyon baya bir düşüyor, yoruluyor pilot.

Emre bey ilginize teşekkürler geçtiğimiz hafta hava çok sakindi bina önünde biraz v911 le uçtum bir kaç gün sonra hissedilemeyecek kadar az rüzgarda uçayım dedim bir esti kaldırdı heliyi göğe aldı götürdü gözle seçemez hale geldikten sonra düştü şans eseri bulundu 6 kanalda da aynı durum olur endişesiyle yazdım :) bu arada heli komutlara tepki veriyor fakat rüzgar savurduğu için kontrol çok zorlaşıyor kazalara meydan veriyor aslında v977 yi alınca bakalım dış mekanda güzel uçacakmı deneyip görcem artık ama yorumlarınıza güveniyorum.

Bide o ana pervaneye bağlı ağırlık çubuğu hangi işlevi görüyor 6 eksen - 3 eksen (axis) gyro ne demek ne anlam ifade ediyor?

450 yada 700 sınıfı dediğiniz tam olarak nedir ebat farkımı var tasarım farkı mı? ilkten 450 yada 700 alsam onunla başlasam ne olur?

Yakup Seker' Alıntı:
.....Bide o ana pervaneye bağlı ağırlık çubuğu hangi işlevi görüyor 6 eksen - 3 eksen (axis) gyro ne demek ne anlam ifade ediyor?

450 yada 700 sınıfı dediğiniz tam olarak nedir ebat farkımı var tasarım farkı mı? ilkten 450 yada 700 alsam onunla başlasam ne olur?
agirlik cubuguna buyuk modellerde Flybar diyoruz. Mekanik etkisini aciklayamam ama Flybarless heliler bu cubuk bulunmamaktadir. Bunun isini yazilimdal olarak FBL uniteleri yapmaktadir. FBL uniteleri bu islemi yaparken de kuyruk, aileron ve Elevator yonlerinde duzeltme yaparak saglarlar. Bu yuzden tum FBL unitelerine 3 eksen Gyro denir.

6 eksen Gyro ise V977 ile gelen bir kavram. Stickleri birakinca helinin otomatik olarak duz pozisyonda yani hoverda tutmasini saglayan 3 extra Gyro ifade etmektedir.

Gyro nedir derseniz :

Diger sorulariniza zaten cevap verip, link olarak su konuda paylaşmıştık ;)

Burada da verecek olursak :

agirlik cubuguna buyuk modellerde Flybar diyoruz. Mekanik etkisini aciklayamam ama Flybarless heliler bu cubuk bulunmamaktadir. Bunun isini yazilimdal olarak FBL uniteleri yapmaktadir. FBL uniteleri bu islemi yaparken de kuyruk, aileron ve Elevator yonlerinde duzeltme yaparak saglarlar. Bu yuzden tum FBL unitelerine 3 eksen Gyro denir.

6 eksen Gyro ise V977 ile gelen bir kavram. Stickleri birakinca helinin otomatik olarak duz pozisyonda yani hoverda tutmasini saglayan 3 extra Gyro ifade etmektedir.

Gyro nedir derseniz :

Diger sorulariniza zaten cevap verip, link olarak su konuda paylaşmıştık ;)

Burada da verecek olursak :

İlginize teşekkürler fly bar yani uçuş ağırlığı fbl ağırlıksız uçuş gyro konusunuda okuyunca ben olayı çözdüm o ağırlık helinin tepesinde helinin gittiği yönün tersine merkez kaç oynayarak mekanik dikey gyro işlevi görüyor kısmen mekanik 6 eksen gyrosu diyebiliriz kötü yanıysa bir yöne gidip durduğumuzda heli o ağırlığın merkez kaç etkisiyle tam tersi yonde gitme eğilimi gösteriyor yani ileri gittik durmak istediğimiz noktada heliyi sabitlemek için kumandada ileri gitme tuşunu keser kesmez anlık aynı tuşa tekrar basıp çekmek gerekiyor şimdi çözdüm olayı teşekkürler.

şahsen 6 eksen gyro tam bana göre çünkü komutları yavaş veriyorum birde v930 du yanlış hatırlamıyorsam 4 kanallı ama ağırlıksız model ne dersiniz yeni başlayanlara tavsiye edilebilirmi heliyi iş ortamında uçuruyorum şu sıra benden gören herkes bir heli alma niyetinde ve bana danışıyolar :)

Birde dikkatimi çekti bu forumda aranan her şey mevcut fakat bulmak biraz zaman alabiliyor gerçekten güzel çalışma olmuş emeğinize sağlık.

Bilgi edinme

İlginize çok teşekkür ederim, Küçük bir video çektim arkadaşlar pilotajım hakkında yorumları bekliyorum videoyu ilgili konuda konu açarakta yükledim buraya da yüklüyorum bi bakarsanız sevinirim. :)