Başkent’te multikopter kamyonun üzerine düştü :(

Mehmet Kucuksari

Administrator
İlgi Alanı
Heli
Facebook gördüğüm bir haberi sizinle de paylaşım istedim. Umarım bu tür olaylar ilerleyen zamanlarda bir sıkıntıya neden olmaz :-\

Başkent’te bir filmin çekimlerinde kullanılan multikopter kamyonun üzerine düştü.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Alınan bilgiye göre, filmde kullanılmak üzere genel Ankara görüntüsü çeken multikopter kontrolden çıkınca Altındağ ilçesi Adnan Saygun Caddesi üzerinde seyir halinde olan kamyonun üzerine düştü.
Kamyon sahibi Ahmet Özkan, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yukarıdan geldi cam patladı. Aracı durdurup, yere baktığımız da kamera sistemini gördük. Aracı ben kullanıyordum. Sert bir çarpma oldu. Şaşırdık tabii, helikopter düştü sandık".

VIDEO için TIKLAYINIZ:

Videonun sonundaki adamın yorumları beni baya ürküttü :(
Allah'tan bir modelcinin değil de , profesyonel film ekibinin hexa'sı,modelcinin olsa uçururlardı adamı.
Diğer yandan , içimden bir ses , bu işler galiba daha da zorlaşacak diyor ,inşallah kimsenin kılına bile zarar gelmeden , bizlere de tonla mevzuat ve yükümlülük yüklenmeden kapanır bu olay, ama cidden endişe verici...... :(

geçmiş olsun gerçekten lakin yani ben olaya o kadarda olumsuz bakmıyorum şöyleki;
-uçak kazaları oluyor diye uçuş yasağı getirilemiyorsa bu tarz modellerede bir kaza için yasak getirilemez, ama tabi bazen 3. dünya ülkesi olduğumuzu hatırlamak gerek(!) tüm dünyada hobi amaçlı ve profesyonel olarak icra edilen bu faaliyetler ülkemizde belli bir ruhsata belgeye dayandırılırsa da şaşırmam. ayda yılda nadiren göreceğimiz bir olaydır bu.

bu haberde bence bizlerin ders çıkarması gereken şeyler var.
-modellerimizi olabildiğince canlılardan uzak tutmalıyız
-önlemlerimizi almalıyız, bu işi zevk için yapıyorsak insanları rahatsız etmemeliyiz.

ben mesela nitrolu kara aracım çok fazla ses çıkarıyor diye yazlıktaki bahçemde dahi kullanmıyorum aracımı, olabildiğince tarlaya bayıra uzağa gidiyorumki canlılara rahatsızlık vermiyeyim.
-şuan yapmakta olduğum hexanın bile testlerini yapmak için şehir dışında boş bir arazi tespit ettim oraya gideceğim.

biz bunları önemsemezsek tabiki önlem alınacaktır.
Avrupada bi haberde model helinin dikkatsizlik sonucu öldürdüğü gencin haberi canlı yayınlanmıştı tartışmalar bile yapılmıştı üzerine.
Önce önlem diyorum.

Uçak kazaları oluyor diye uçuşların yasaklanmamasının sebebi profesyonel havacılıkta dönen milyar dolarlar. Ama modelciliği o kadar kolay yasaklayabilirler ki şaşarsınız!
Aslında çok basit... Aynen hususi pilot lisansındaki gibi iki yılda bir sağlık raporu, 50 saat eğitim ve lisanslama, altı ayda bir lisans yenileme falan koyarsınız. Uçur uçurabilirsen ondan sonra...

Sümer Yamaner' Alıntı:
Uçak kazaları oluyor diye uçuşların yasaklanmamasının sebebi profesyonel havacılıkta dönen milyar dolarlar. Ama modelciliği o kadar kolay yasaklayabilirler ki şaşarsınız!
Aslında çok basit... Aynen hususi pilot lisansındaki gibi iki yılda bir sağlık raporu, 50 saat eğitim ve lisanslama, altı ayda bir lisans yenileme falan koyarsınız. Uçur uçurabilirsen ondan sonra...

Daha araç ehliyetlerini bile gelişi güzel veren bir memlekette model üzerine ne gibi bir kontrol olacakki imkansız denecek kadar zor. millet piknik yaparken boğuluyor baraj kapakları gelişi güzel açılıyor madenlerde 300 kişi ölüyor, alınan önlemler ?
bizde sadece kargolar aylarca bekletilir ve denetlenir bu hobide bu işi çok iyi yapıyoruz...

Tamam işte...
Hekim muayenehanelerine getirdikleri şartları bir düşünün. Her yüz muayenehaneden 90'ının bu şartlara uymasını bir yana bırakın uydurulması bile mümkün değildi. Çünkü amaç muayenehaneleri yasaklamadan yok etmekti. Başarıldı. Modelcilikte mi başarılamayacak? Yeter ki büyüklerimiz bir kez kafayı taksın buna.

Aynen Sümer abi :thumbup: Ne yazık ki millet olarak yasaklamayı ilk ve en kolay çözüm olarak görüyoruz :-\

Bu nedenle bu tür olayları duyup, görünce ya da milletin üstünde, halk içinde düşünmeden model uçaran arkadaşlarımızı görünce inan içim gidiyor :-\

Yıllardır emekleme aşamasında olan ülkemizdeki modelcilik resmen bir pamuk ipine bağlı.....

Yasak gelse de büyük modellere gelir bence. Her model kaza yapabilir sadece modeller değil her şey kaza yapabilir. Hemen yasak falan gelirse kötü olur. Geçen sene sınırlamalar gelmişti.

"SHGM, İnsansız Hava Aracı kullanımına
düzenleme getirmek için kolları sıvadı.
İHA kullanıcılarının pilot lisansı sahibi
olması şartı pilot okullarını
heyecanlandırırken hobi amaçlı model
uçak ve İHA uçuranları endişelendirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
Türkiye hava sahasında uçacak olan
sivil insansız hava araçlarının
operasyonları, insansız hava araçlarını
kullanacak olan kişilerin sahip olması
gerekli kriterleri, insansız hava araçlarının uçuşa elverişliliklerine ve
hava aracının operasyonları sırasında
verilecek hava trafik hizmetlerine
ilişkin usul ve esasları belirlemek
amacıyla yönetmelik hazırlamak için
kolları sıvadı. İnsansız hava araçlarının dışında 4 kilogramın üzerindeki model
uçakları da kapsayacak düzenleme ile
bu hava araçlarını kullanma koşulları
sınırlandırılacak. Sivil amaçlı petrol hatlarının kontrolü,
zirai ilaçlama ve olağanüstü
durumlarda kullanılacak insansız hava
araçlarını kullanacak pilotlara, en az 18
yaşında olmanın dışında PPL (Hususi
pilot lisansı) lisansı sahibi olması şartı getirilecek. İHA ve 4 kg üzerindeki
model uçakları kullanacaklara hususi
pilot şartı getirmesi, İHA kullanıcılarının
dışında model uçak tutkunlarını da
endişelendirdi. Yeni yönetmeliğe göre,
bu hava araçlarını kullanacaklar en az 10 bin euro para ödeyecek önce PPL
lisansı almak zorunda kalacak. Bu
hava araçlarını kullanacak pilotlar
ayrıca güvenlik soruşturmasından da
geçirilecek. Araçlar en fazla 150 km havalanacak
ve maksimum saatte 50 km hızda
kullanılabilecek. Bu hava araçlarının
kullanılacağı alan için de SHGM’den izin
alınacak. Gezi parkı olayları sırasında bazı
televizyon kanalları ve şahıslar, İHA
kullanarak görüntü almış, bir İHA ise
gösteriler sırasında polis tarafından
vurularak düşürülmüştü. Yeni
yönetmelik sonrası bu uçuşlara da izin verilmeyecek. Belediyelerin havadan
fotoğraf çekimleri ile bazı kısıtlı
çekimlere izin verilebilecek. "

Airporthaberden alıntıdır.

Ynt: Başkent�te multikopter kamyonun üzerine düştü :(

Kadir bu yasa cikmadi sadece yasa tasarisi olarak kalmisti yanlis hatirlamiyorsam

LG-D802 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Ynt: Başkent�te multikopter kamyonun üzerine düştü :(

Mesut AKIN' Alıntı:
Kadir bu yasa cikmadi sadece yasa tasarisi olarak kalmisti yanlis hatirlamiyorsam

LG-D802 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
Mesut abi valla orasını bilmiyorum bu haberi görmüştüm ondan paylaştım. Hatta başka forumda baya konuşulmuştu. O zaman tasarı olarak kalması modelciler için daha iyi olmuştur :)