- Web sitesi
- www.sumeryamaner.com
- İlgi Alanı
- Uçak
Arkadaşlar uzunca bir süredir değişik Arduino projeleri ile uğraştık. Farketmişsinizdir ki hem boyutları en aza indirmek hem de maliyeti düşürmek için birçok projeyi Arduino Uno ile geliştirdikten sonra Attiny85 mikroişlemcisine aktarıyorum ve pratik uygulamada sekiz bacaklı bu küçük devi kullanmaya bayılıyorum. Ancak işlemciyi önce bir Arduino ile programlamak gerekiyor. Elimdeki iki Arduino Uno'dan birisini sadece bu işte kullanılmak üzere ayırdım ama bu sefer de breadboard gerekiyor ve ortaya kablo salatası çıkıyor. Bu amaçla üretilmiş USB Tiny Programmer gibi boardlar var. Bir tane sipariş ettim bile ama o gelene kadar başka bir çözüm üretmek istedim. Bu amaçla elimdeki kullanılmayan Arduino Nano'lardan yardım almaya karar verdim. Gerekli şemaları bularak bir tane Attiny85 için bir tane de Atmega328 için olmak üzere iki adet programlama kartı ürettim.
Nano kullanmamın amacı boyutu küçük ama üzerinde bir USB mini bağlantı var. Yani ayrıca USB shield almama gerek kalmıyor. Programları kolaylıkla aktarabiliyorum.
[attachimg=1]
Soldaki Atmega328 için olanı. Arduino Nano yerine takılmış halde. Sağdaki de Attiny85 içinolanı. Arduino Nano'nun soketi ile Attiny soketini görebiliyorsunuz. LED ise Error LED olarak bağlı. Aslında pek de bir işe yaramıyor.
Hem mikroişlemci sokette hem de Arduino Nano sokette. Yani tek Nano'yu birinden diğerine takıp çıkararak iki board da çalışabiliyor. Arduino Nano'ya her Arduino IDE kurulumu ile gelen Arduino as ISP programını yüklüyoruz bir sefer. Daha sonra Nano'yu programlayıcı olarak kullanıyoruz ve yazdığımız programları Attiny85 ya da Atmega328'e aktarabiliyoruz.
Nano kullanmamın amacı boyutu küçük ama üzerinde bir USB mini bağlantı var. Yani ayrıca USB shield almama gerek kalmıyor. Programları kolaylıkla aktarabiliyorum.
[attachimg=1]
Soldaki Atmega328 için olanı. Arduino Nano yerine takılmış halde. Sağdaki de Attiny85 içinolanı. Arduino Nano'nun soketi ile Attiny soketini görebiliyorsunuz. LED ise Error LED olarak bağlı. Aslında pek de bir işe yaramıyor.
Hem mikroişlemci sokette hem de Arduino Nano sokette. Yani tek Nano'yu birinden diğerine takıp çıkararak iki board da çalışabiliyor. Arduino Nano'ya her Arduino IDE kurulumu ile gelen Arduino as ISP programını yüklüyoruz bir sefer. Daha sonra Nano'yu programlayıcı olarak kullanıyoruz ve yazdığımız programları Attiny85 ya da Atmega328'e aktarabiliyoruz.