Bu yazıda, bluetooth üzerinden ölçüm sonuçlarını gönderen ve arduino ile yapılan basit bir DC voltmetre yapıyor olacağız. Aslında sadece bluetooth üzerinden değil, arduino'nun bağlı olduğu (USB üzerinden)seri port üzerinden de aynı sonuçları gönderiyor olacak. Bluetooth adaptörü ve herhangi bir terminal emulatörü vasıtası ile bu değerleri okuyabilirsiniz.
- PC için çeşitli terminal emulatorleri
* Putty
* Hyperterm
* Terraterm
- Android için bluetooth destekli terminal emulatoru
* Blueterm
Aslında voltajı okumak için ekran da eklemeyi düşündüm ama 10 TL'ye voltmetre satılıyorken çok da mantıklı gelmedi, ben de biraz otantik bir şey yapayım dedim.
- PC için çeşitli terminal emulatorleri
* Putty
* Hyperterm
* Terraterm
- Android için bluetooth destekli terminal emulatoru
* Blueterm
Aslında voltajı okumak için ekran da eklemeyi düşündüm ama 10 TL'ye voltmetre satılıyorken çok da mantıklı gelmedi, ben de biraz otantik bir şey yapayım dedim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Kod:
// Voltaj olcer - 0.11
#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial btSerial(7, :coolxf:; // Yazilimsal seri port nesnesini sıra ile RX, TX pinleri ile olustur
int voltagePin = 2; // Analog voltaj olcum pini
int vRefVal = 0; // Referans voltaj degeri
float vTruVal = 0; // Gercek voltaj degeri
void setup()
{
Serial.begin(9600); // Donanımsal seri portu 9600 Baud hizinda baslat
btSerial.begin(9600); // Yazilimsal seri portu 9600 Baud hizinda baslat
}
void loop() {
vRefVal = analogRead(voltagePin); // Voltaj pinini oku
vRefVal = map(vRefVal, 0, 1023, 0, 5000); // Okunan 0-1023 arasındaki analog degeri, 0 - 5000 milivolt ile eslestir.
vTruVal = ((float)vRefVal * 16) / 1000 ; //Bulunan ve milivolt cinsinden voltaj degerini, voltaj bolucudeki 16 kat degerine gore ayarla
Serial.print(vTruVal); //Voltaj degerini seri port uzerinden bilgisayara gonder
btSerial.print(vTruVal); //Voltaj degerini yazılımsal seri port uzerinden bluetooth a gonder
Serial.println(" V"); // Voltaj degerinin sonuna "V" volt ibaresini ekle ve seri port uzerinden bilgisayara gonder
btSerial.println(" V"); // Voltaj degerinin sonuna "V" volt ibaresini ekle ve yazılımsal seri port uzerinden bluetooth a gonder
delay(100); // Voltajın oturması ve seri porta cok yuklenilmemesi icin 100 milisaniye bekle
}