[Aranıyor]: Bozuk Kumanda

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

qazrfv

Yeni Uye
İlgi Alanı
Hepsi
Merhabalar Arkadaşlar,
Kendi kumandamı yapacağım bu yüzden elinde bozuk kullanmadığınız kumanda aranıyorum ama joyistikleri(resimdeki kısımları) sağlam olmak kaydıyla. İstanbul içi olması tecihimdir. Hayrına vereniniz çıkarsa çok makbule geçer.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Selim.' Alıntı:
Merhabalar Arkadaşlar,
Kendi kumandamı yapacağım bu yüzden elinde bozuk kullanmadığınız kumanda aranıyorum ama joyistikleri(resimdeki kısımları) sağlam olmak kaydıyla. İstanbul içi olması tecihimdir. Hayrına vereniniz çıkarsa çok makbule geçer.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
İstanbul hangi semttesiniz.mayıs 6 dan sonra evdeyim Çekmeköy uzak değilse ben ücretsiz verebilirim bende kumanda çok gel seç beğen al git.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bence böyle bir proje tüm ayrıntıları ile DIY bölümünde yayımlanmalı. Hayrına verilecekse bu da hayrına bir karşılık olur.

Celalettin abi bizim damata kumanda lazım.Uygun fiyatlı olursa sevinirim.Bende traineri vereceğim.Çok hevesli simulatör çalışıyor ufak ufak başlamak istiyor model uçakcılığa.

Celalettin Yazkan' Alıntı:
İstanbul hangi semttesiniz.mayıs 6 dan sonra evdeyim Çekmeköy uzak değilse ben ücretsiz verebilirim bende kumanda çok gel seç beğen al git.

Sağolun teşekkür ederim ben Eyüp'te oturuyorum. Uygun bir vakitte almaya gelebilrim. O zamana kadar bulamazsam.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bence böyle bir proje tüm ayrıntıları ile DIY bölümünde yayımlanmalı. Hayrına verilecekse bu da hayrına bir karşılık olur.
Şuan yazılım ve donanımda eksik kısımlar var, tamamladığım zaman detay bilgi verebilirim. Kısaca bahsetmek gerekirse xbee modülleriyle joyistiklerin konumlarını araca aktarmayı planlıyorum.

Selim.' Alıntı:
Sağolun teşekkür ederim ben Eyüp'te oturuyorum. Uygun bir vakitte almaya gelebilrim. O zamana kadar bulamazsam.
Şuan yazılım ve donanımda eksik kısımlar var, tamamladığım zaman detay bilgi verebilirim. Kısaca bahsetmek gerekirse xbee modülleriyle joyistiklerin konumlarını araca aktarmayı planlıyorum.
Ilan biraz araniyordan çıkıp konuya dönüştü kusura bakmayın.Ilginç bir konu bittiğinde paylaşırsanız bizim de deneme imkanımız olabilir.

Selim.' Alıntı:

Nasıl bir platform kullanıyorsun? Arduino? PIC? Raspberry vs...?

Celalettin Yazkan' Alıntı:
Ilan biraz araniyordan çıkıp konuya dönüştü kusura bakmayın.Ilginç bir konu bittiğinde paylaşırsanız bizim de deneme imkanımız olabilir.

Paylaşırım ama deneme imkânınız olamayabilir çünkü kullanacağım malzemelerin toplam fiyatı 400 tlyi bulacak. Gerekli malzemelerin birçoğu elimde mevcut olduğundan böyle bir girişimde bulundum.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Nasıl bir platform kullanıyorsun? Arduino? PIC? Raspberry vs...?
Arduino ile yapıyorum(2şer tane xbee pro s2c ve arduino), hatta şuan normal joyistiklerle yaptım uçuş kontrol kartına(naze32 kısa devre sonucu yandi :( ) tek kabloda ppm çıkışı veriyorum, 8 kanal da test ettim cleanflightta kumanda sinyallerinin geldiğini görüyorum ama tam sabitleyemedim değerlerde çok az oynamalar oluyor. Sganiyede 10 örnek şeklinde gönderiyorum. Yani saniyenin onda biri kadar gecikme oluyor. Birde kumanda sinyal kesildiğinde fail-safe moduna geçebilmesi ayarlama yapmam gere, şuan kumandadan gelen son sinyali daima iletiyor.

Guzel konuymus [emoji106]
Arduino ve xbee transmitter receiver devreleriyle cok uygun fiyata yapilabilir bence ( mevcut bir joystick ps2 ps3 joystickleri falan bile olur ya da yine arduino joystick shield ile yapilabilir)

Xbee deyince dikkatimi cektigi icin nacizhane tavsiyede bulunmak istedim. Amac bir araci uzaktan kontrol etmekse kesinlikle basarili olacaktir ama range sorunu dogabilir. Modelci gozuyle ne kadar keyif verir ben sahsen bilemedim.

Eger alici devreyi bir laptop/pc ortamindan kontrol etseniz belki daha uzun mesafe sonuc alinabilir ama ozellikle 2 xbee arasinda 100 150 metre sonra pat diye arac oldugu yerde kalabilir (sesli dusunuyorum daha once denemedim).. Tabi muhakkak anten vs gbi cozumler dusunmustursunuz.. Ozetle projeyi yaparsaniz takipteyiz [emoji106] [emoji106] Ozellikle forumun ustadlarinin bu tarz konulardaki essiz tecrubeleri cok aydinlatici olacaktir. Kolayliklar dilerim

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Selim.' Alıntı:
Paylaşırım ama deneme imkânınız olamayabilir çünkü kullanacağım malzemelerin toplam fiyatı 400 tlyi bulacak. Gerekli malzemelerin birçoğu elimde mevcut olduğundan böyle bir girişimde bulundum.
Arduino ile yapıyorum(2şer tane xbee pro s2c ve arduino), hatta şuan normal joyistiklerle yaptım uçuş kontrol kartına(naze32 kısa devre sonucu yandi :( ) tek kabloda ppm çıkışı veriyorum, 8 kanal da test ettim cleanflightta kumanda sinyallerinin geldiğini görüyorum ama tam sabitleyemedim değerlerde çok az oynamalar oluyor. Sganiyede 10 örnek şeklinde gönderiyorum. Yani saniyenin onda biri kadar gecikme oluyor. Birde kumanda sinyal kesildiğinde fail-safe moduna geçebilmesi ayarlama yapmam gere, şuan kumandadan gelen son sinyali daima iletiyor.

Saniyede 10 örnekten kastın nedir? Kanal bilgisi saniyede 10 kez mi gönderiliyor? RC standardı saniyede yaklaşık 50 frame olarak tanımlıdır.
Muhtemelen 16 bit Timer1'i kullanıyorsundur darbe üretimi için. Uygun şekilde Timer1 Compare interrupt kullanırsan standarda uygun yani saniyede 50 frame 8 kanal PPM sinyali üretebilirsin. Saniyede 10 frame üretiyorsan bir sorun var demektir.
Çok az oynamalar derken iki temel hata kaynağı olabilir. Birisi joystick analog okuma hatası ki bundan kaçış pek mümkün değil. Belki okumada bazı algoritmalar üreterek abartılı değişimlerin önüne geçebilirsin. Bir digit oynaması kabul edilebilir. Ama gerçek bir kumanda için zaten okuduğun değeri epey bir işlemen lazım. Yani ilgili kanalın endpointlerine, subtrimine, trimine ve expo ayarlarına göre yeni bir değer üretirken okuma hatalarının bir kısmı ortadan kalkmış olacaktır.
İkinci temel hata kaynağı sinyal üretimi ama doğrudan Arduino kullandığın için kristal hassasiyeti söz konusu. Timer1 ile çalışıyorsan sinyal üretiminde en fazla +/- 1 mikrosaniye oynama olur ki bu ciddi bir sorun değil.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Saniyede 10 örnekten kastın nedir? Kanal bilgisi saniyede 10 kez mi gönderiliyor? RC standardı saniyede yaklaşık 50 frame olarak tanımlıdır.
Muhtemelen 16 bit Timer1'i kullanıyorsundur darbe üretimi için. Uygun şekilde Timer1 Compare interrupt kullanırsan standarda uygun yani saniyede 50 frame 8 kanal PPM sinyali üretebilirsin. Saniyede 10 frame üretiyorsan bir sorun var demektir.
Çok az oynamalar derken iki temel hata kaynağı olabilir. Birisi joystick analog okuma hatası ki bundan kaçış pek mümkün değil. Belki okumada bazı algoritmalar üreterek abartılı değişimlerin önüne geçebilirsin. Bir digit oynaması kabul edilebilir. Ama gerçek bir kumanda için zaten okuduğun değeri epey bir işlemen lazım. Yani ilgili kanalın endpointlerine, subtrimine, trimine ve expo ayarlarına göre yeni bir değer üretirken okuma hatalarının bir kısmı ortadan kalkmış olacaktır.
İkinci temel hata kaynağı sinyal üretimi ama doğrudan Arduino kullandığın için kristal hassasiyeti söz konusu. Timer1 ile çalışıyorsan sinyal üretiminde en fazla +/- 1 mikrosaniye oynama olur ki bu ciddi bir sorun değil.

Kumanda vericisini kontrol kartına ppmi 18 msyede(55 Hz geliyor yaklaşık) bir gönderiyor, 20 msyede(50 Hz) de gönderdim. Xbeelerden veriyi saniyede 10 kez gönderiyorum yani kumandan 5 kanaldaki anahtarı açtığında kontrol kartına 0,1 saniyede gidiyor. Aslında bunu baudrate 9600 deyken denemiştim şimdi 115200 da kullanıyorum şimdi daha çok örnek alabilrim aslında denemek lazım.

Ufak oynamalardan kastım mesala joyistik sabitken 1500 us olması gerekiyor giden sinyal, bu değer anlık olarak 1502 ye çıkıp iniyor.

Bu arada kumandan değerleri timer interrupt ile gönderiyorum.

Celalettin Yazkan abimizden kumandaları aldım şuan yapım aşamasındayım bitirdiğimde konuyu ayrıntılı bir şekilde anlatmayı planlıyorum.
Teşekkürler.

Selim.' Alıntı:
Ufak oynamalardan kastım mesala stik sabitken 1500 us olması gerekiyor giden sinyal, bu değer anlık olarak 1502 ye çıkıp iniyor.

Bu seviyedeki A/D converterlerde bu kadar oynama olur. Servoların bir deadband'ı vardır ve genelde 4 - 8 mikrosaniye kadardır. 1 - 2 mikrosaniyelik oynamaların bir etkisinin olmaması beklenir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...