Aracı firma ile Yurt dışından ürün getirtme tecrübelerim

Berk Eksin

Tecrübeli Uye
Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
934
Tepkime puanı
694
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Uçak
Başka bir konun altına yazmıştım ama istek olunca ayrı bir konu açıyım dedim.
Son gümrük düzenlemesinden sonra aliexpressde birçok ürünü Türkiye'ye göndermemeye başlayınca farklı bir yöntem keşfettim.
Aslında bu yöntemi başka bir forumda yıllar önce görmüştüm. İlk 2 sene önce spesifik özellikte aradığım bir lipoyu getirtmek için kullandım. Şuanda bir elektronik getirmek için kullanıyorum.
Kısaca süreç şu şekilde. Siz kargoyu dünyanın herhangi bir yerinden aracı firmaya yolluyorsunuz onlarda size yolluyor.
Ben ilk seferimde Amerika postam kullanmıştım. Sorun yaşamadım ama maliyetliydi sipariş geçmişinde ayrıntı göremedim ama 3 adet lipo için aracı firmaya 47 dolar ödemişim yanlış hatırlamıyorsam bunun içine gümrük vergiside dahildi.

Şuan ise süreç nasıl gidiyor ona değiniyim. Öncelikle burda bahsettiğim ve bahsedeceğim hiçbir firma ile bağlantım yoktur.
Şuan amerikasepetim firmasını kullanıyorum. Öncelikle hesap oluşturuyorsunuz. Ve size Amerika'daki ofislerinin adresini ve telefon numarasını veriyorlar bunları düzgünce sipariş verirken girmeniz gerekiyor yoksa siparişiniz yanlış bir yere gider ve geri alamazsınız.
Daha sonra siteleri üzerinden paket oluştur sekmesinden paket oluşturmanız gerekiyor. Burda paketin nerden geleceği siparişin onaylandığını ve ürünün fiyatının gözüktüğü bir ekran görüntüsü gibi basit şeyler eklemenizi istiyor. Bundan sonra paketin onlara ulaşmasını bekliyorsunuz.

Ben siparişi Çin'den verdim. Verdiğim tarih Çinlilerin bir bayramına denk geldiği için geç kargoya verildi.Kargoya veridikten sonra Çin'den Amerika daki adrese ulaşması 11 gün sürdü. Türkiye saati ile dün gece onlara paket ulaştı. Siteye baktığımda hala paket bekleniyor yazıyordu bu gün akşam pakettin ellerine ulaştığını ve çıkan ücretle ilgili bana ulaştılar.

Ücretlendirme kısmı iki bölüm gümrük vergisi ve kargo ücreti. Gümrük vergisi kısmında ısrarla sitenin her yerinde fiyat sınırı yok istediğiniz gibi verebilirsiniz demişler. Ben müşteri hizmetlerini şunu sordum benim ürünüm 26 dolar üzerine 11 kargo ödedim alırken siz vergilendirmeyi ne üzerinden yapıcaksınız 26 dolar olduğunu belirttiler. Kargomun boyutu alışveriş yaptığım sitede belirtilmiş bunun kargoculardaki karşılığı 1lbs. Bununda kargo ücreti Amerikasepetimde 14 dolar. Sitelerine girerseniz ayrıntılı bir vergi ve kargo hesaplama aracı var.

Bu gün başta bana çıkan ücret 14.4 dolar gümrük + 18 dolar kargo. Yani ürünü kargo dahil fiyatı 37 dolar üzerinden vergilendirmişler ve 2lbs kargo ücreti istemişler.Müşteri hizmetlerine yazdım. Hızlı bir şekilde geri dönüş yaptılar ve hem vergilendirmeyi hemde kargo ücretini düzelttiler. Yaklaşık 10.4 dolar vergi + 14 dolar kargo ücreti ödedim. Burda aklıma gönderdiğim ekran görüntüsünde ürün 5 dolar yazsa sorgulucaklar mıydı öğeyi denetle 26 yı sil 5 yaz ekran görüntüsü al yaparsak ne olur.

Ürünü Amerikada ne zaman kargolayacaklar merak ediyorum şikayet var da en fazla şikayet Amerika'dan kargolamanın gecikmesi ile ilgiliydi.

Son olarak gözlemlerim şu şekilde. Öncelikle firma çok fazla kurumsal bir firma değil. Firmanın verdiği Amerika adresine Google streetde baktığımda klâsik müstakil bir Amerikan evi gördüm sanırım kendi garajlarında falan yapıyorlar. Müşteri hizmetleri numarası Amerika ama Türkiye saati ile Türkiye'de çalışıyorlar. Anladığım kadarıyla müşteri hizmetleri kısmı Amerika'ya soruyor onlardan geri dönüş geliyor saat farkı falan derken çoğu zaman biraz uzun sürüyor.
Ama fiyatları uygun daha önceden kullandığım Amerika postamda 1lbs 21 dolar iken burda 14 dolar.
Gelişmeleri burdan yazmaya devam edicem
 
Öncelikle esasen burada vergi olarak nitelendirilen şey zannedersem aracının aldığı komisyon (hizmet bedeli) olsa gerek. Süreçte gümrükle, vergiyle ilgili bir durum olması halinde satınalmanız zaten yasal limite takılacak ve ürünü alamayacaktınız. Benim anladığım yapılan şey satın aldığınız ürünün amerikadaki bir arkadaşınız tarafından size şahsi bir postaymış gibi gönderilmesi şeklinde. Eğer işler yolunda gider ve paketiniz gümrük incelemesine takılmadan standart bir posta olarak nitelendirilirse hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan paketiniz elinize ulaşacaktır. Fakat bu yöntemi kullanarak bir risk aldığınızı tahmin ediyor olduğunuzu düşünüyorum. Eğer paketiniz incelemeye girerse ürünlerinizi gümrükten alamayabilirsiniz. Eğer aracı firmayla aranızda bir sigorta falanda yoksa süreç istenmeyen bir şekilde sonuçlanabilir maalesef. :embarras:

Ben bu yöntemin orijinal versiyonunu kullanmıştım zamanında. :) Gerçekten amerikada yaşayan bir arkadaşıma internetten satınaldığım bir helikopter motoru göndermiştim. Adresine ulaşınca oda benim adresime paketin içerisine herhangi bir resmi belge koymadan (fatura) motoru kargoladı. Fakat bende işler pek yolunda gitmemişti ve paketim gümrük incelemesine takılmıştı. Gümrüğe gitmek, malzemenin faturasını göstermek ve hesaplanan vergiyi ayrıca ödemek zorunda kalmıştım. İşin kötü tarafı gümrük memuru eğer isterse ürünü size vermeyedebiliyor ve ithalat işlemlerini başlatmanız için sizi müşavir firmalara yönlendirebiliyor. :rolleyes: Bu durumda ürünü gümrükte bırakarak arkanızı dönüp gitmekten başka çare kalmıyor. Epey stresli ve uğraşmalı bir süreç maalesef. Muhtemelen her paketin bu şekilde incelemeye girmesi mümkün değil, örnekleme yapılıyordur. Sizde süreç nasıl devam edecek merakla bekliyorum.
 
Son düzenleme: