Antispark önleyici

Özkan Çıkıkçı

Çalışkan Uye
İlgi Alanı
Heli
arkadaşlar merhaba
modellerimizin boyutları büyüdükçe ve yüksek mah.pil kullanımları artıkça antispark önleyici devrelerin ne kadar önemli olduğunu sizlere bilgilendirmek istedim.Daha önceki modellerimde pili devreye aldığımda oluşan yükten çat çut sesler ile spark oluşmaktaydı bunun problem çıkartmadığını inanıyordum.Bu yıl 12s Gobline geçtikten sonra Suprax konnektörlerim kısa bir süre sonra ayırmakta güçlük çekmeye başladım.Oysa bu konnektörler oldukça kolay takıp çıkartılabilen kaliteli soketlerdi.Soketleri incelediğimde çevrelerinde kararma ve erime olduğunu gördüm.Derhal yenileri ile değiştirdikten sonra kullanmakta olduğum Scorpion 130A esc'im üzerinde hazırda bulunan antispark kabloyu devreye aldım ki''iyiki almışım,bu müdahaleden sonra soketler ile ilgili en ufak bir problem yaşamadım.Bu durum çok kolay bir devre ile aşağıdaki gibi aşılabilmektedir.

ESC nin artı ucundaki ince kablo ile pil devreye alınır ve kısa bir süre için de diğer normal bağlantı yapılarak oluşan spark emile edilmiş olur. :agreed:

Mordo abimize de bu uygulamayı bu hafta yaparak onuda kurtarmış olduk :agreed:

scorpion 130 A orjinal ESC

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

yapacağımız 50-100 ohm bir direnç ve kablo ile uygulama ''yabancı sayfadan alınmıştır.''

Mordo abimize yaptığımız uygulama

----------------------------

Emre Kaman İLAVESİ

İsmail bey antispark yapabilirsiniz kendiniz. Kullanacağınız direnç 2w olmalı, 4-10 ohm arasında, escnin kapasitörlerine göre seçilebilir. Biraz araştırınca birkaç formül çıkıyor, ancak tutarlı değil hiçbiri. Deneme yanılma ile bulunabilir doğru değer. Eğer direnç çok küçük olursa kıvılcıma çare olmuyor, çok büyük olursa esc arm olmuyor. Orta noktayı bulmak lazım.

En genel kullanım şöyle, escnin + kablosunu kesip, araya yeterli amperi taşıyabilecek bir konnektör atıyoruz. Esc tarafındaki konnektöre direnci lehimliyoruz. Direncin diğer ucundan ince (20awg) bir kabloyu biraz paylı olarak diğer konnektöre lehimliyoruz. Pili bağlarken eklediğimiz konnektör sökülü oluyor. Önce pili bağlıyoruz, böylece direnç yardımıyla yavaşlatılan enerji hem kondansatörleri şarj ederken, hem de atlama yapamıyor. Ardından da esas konnektörü bağlayıp uçuyoruz.

Ben 6s modellerimde antispark kullanmıyorum. Oluşan kıvılcım çok küçük oluyor. Ama 12s modellerde kesinlikle kullanmak taraftarıyım. Konnektörlerin içi kapkara olup, sonradan başka problemler çıkarıyor.

antispark önleyici

Konuyu okuduğumda bir şey aklıma takıldı bu spark durumu sadece Konnektörleremi zarar veriyor, yoksa esc veya ünite gibi elektroniklere de bir etkisi oluyor mu ?

antispark önleyici

antispark önleyici

Emre Kaman çok beğendi tuşu yok mu, yönetimden istirham ediyorum :D Maşallah diyelim abi, model çok güzel.

Antisparka gelince, kesinlikle kullanılmalı bence. Sanırım castle önermiyor ama castle kullansam yine de kullanırdım ben.

antispark önleyici

Özkan eline sağlık, çok güzel bir konu oldu. :bravo:

Bu arada Mordo abimizin Goblin'i de görmüş olduk hem. :halay: :halay: :yuppi:

Harika bir paylaşım, teşekkürler Özkan :thumbup: :bravo: :RCKolik:

Emre Kaman' Alıntı:
Antisparka gelince, kesinlikle kullanılmalı bence. Sanırım castle önermiyor ama castle kullansam yine de kullanırdım ben.
Bunu bir teyid etmemiz mümkün mü arkadaşlar :rolleyes:

antispark önleyici

Ben ce de güzel bir konu! Teşekkür ederiz Özkan! Helici olmak şart değil, aklımızın bir kenarında durmasında yarar var.

antispark önleyici

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Harika bir paylaşım, teşekkürler Özkan :thumbup: :bravo: :RCKolik:
Bunu bir teyid etmemiz mümkün mü arkadaşlar :rolleyes:

Abi olay şurdan çıkıyor:

Bir de şöyle bir şey var:

Ve bir de şöyle:

Kısaca özetlemek gerekirse, kıcılcım mı deyim, ne deyim, spark deyim yine, Castle diyor ki, spark sizin dostunuzdur, eğer escye elektrik verdiğinizde spark olmuyorsa bir sorun var demektir. Diğer yandan Castle'ın sahibi 12s sistemlerde 1ohm 5w bir direncin kullanılmasının doğru olduğunu söylüyor. Bir başka arkadaş antispark olmadan kullanılan esclerin zaman zaman resetlendiğinden ve yeniden programlanması gerektiğinden bahsediyor. Kısacası Castle bu konuda biraz karışık.
Benim 12s Scorpion 130A ve 6s Hobbywing 100A da antispark orijinalinden var. 6s yep esc için kullanmıyordum, ancak görüyoum ki özellikle pil tarafı konnektörlerin içi simsiyah olmuş durumda, onları değiştirmem gerekecek. Hazır modelleri de sökmüşken ona da bir antispark yapmayı düşünüyorum. Doğru direnç değeri için bir-iki hesaplayıcı bulmuştum, ama daha önceki başka bir hobbywing escde doğru sonuç vermemişlerdi. Doğru bir hesaplama yöntemi bulursam burada paylaşırım.

Düzeltme: Hobbywing Platinum Pro v3 100a escde antispark yokmuş, antispark olanı bu escnin HV olan modeliymiş. Buna da bir antispark devresi yapacağız o zaman. Daha önce bu escnin v1 olanı için araştırmış ve uygun direncin 10 ohm 2w olduğunu bulmuştum, yapmak isteyenlere duyrulur, saygılar :saygilar:

antispark önleyici

Emre selamlar,
Bilgilendirmelerin için teşekkür ederim,
şimdi benim sistem de castle 160 esc kullanıyorum yaptığım uygulama doğrumu yanlış mi, ne yapmam gerekiyor,

antispark önleyici

Mordo abi, castle kullanmadigim icin net bir sey soyleyemiyorum. Ama ben olsam soyle yapardim; escnin kirmizi kablosuna yukaridaki gibi bir ince kablo ekleyip, direnc olarak da 1ohm 5w kullanirdim. Direnc 1ohm oldugu icin sparki tam olarak engelleyemeyecektir, bu yuzden once ince kablodaki konnektoru baglar, sonra kalin konnektoru baglardim.

antispark önleyici

Castle bolca kullanan Adana ekibini acaba ne yapıyor ? 6S kullanıcı olarak çok şükür şu anda bariz bir sıkıntı çekmiyorum.

antispark önleyici

Anti Spark uygulaması, soketlerinizi kesinlikle kurtarır ve ömrünü uzatır. Özellikle Gold Plated soketlerde eser miktardaki altın kaplama, bir kaç güçlü spark sonrası bozulduğu için çok çabuk kararma ve zamanla da geçirgenlik direnci oluşmakta. Özkan ve Emre'nin de dediği gibi basit bir direnç uygulaması gayet güzel iş görüyor. :thumbup:

antispark önleyici

Özkan Çıkıkçı' Alıntı:
Mordo abimize de bu uygulamayı bu hafta yaparak onuda kurtarmış olduk :agreed:

Abi Bu işlem sonrası Mordo abinin kuyruk servosu yandı demişti Cenk abi. Yanlışım yoksa cyclic servolarını, kurtarmışsınız demek ki :)