Merhaba değerli dostlar batarya olarak 18650 3s kullanıyordum hız ve performans artışı için 4s e geçme amacıyla 18650 pillerin amperi tatmin edici olmadığı için 21700 pillerden batarya yaptım, kullandığım piller Eve 21700 40Pl anlık 70A verebilen yotubede sürekli 40-50 A akımlarda test edildiği videolarını bulabilirsiniz. Sahada test ettim performansı beni tatmin etti piller gayet güçlü ve uçuş sonu 18650 ler gibide ısınmamıştı voltaj iyice düşene kadar nerdeyse performans düşüşünü hissetmedim diyebilirim çok memnun kaldım bu arada bendeki sistem 30A civarı tüketiyor 2814 sunnysky 900 kv motor. 3s bataryada 13x6,5 pervane ile 30A de 1750 gr veriyor ancak 18650 lerin voltaj düşüşü sebebiyle bu itkiyi alamıyordum 4s 11x5,5 pervane 30A 2000gr civarı veriyor tartıda 2100 gr gördüm birkaç kez bastım kayıp yok 2kg bastı sürekli.
Sürekli batarya yapmayla işiniz olmayacaksa punto makinesi almak pek mantıklı değil akü ve röle kullanarak yapabilirsiniz bununla ilgilide youtubede videolar var, eski akü ile verim alınmıyor ben denedim bilginiz olsun akü sağlam olmalı gerçi arabadan söktüğüm 1,5 yıllık akü bu işi gördü motosiklet aksü ilede yapılabiliyormuş ve 0,1 sn ile başlayarak yetersiz kaldığı yerde 0,2 - 0,3 sn lere çıkmanızı öneririm yoksa akım çok geliyor. Kablolama olarak en az 4mm öneriliyor bende 1,5 luk kablo vardı +ve - kutuplara 3er kat bağlayarak yaptım bu bile oldukça fazla ısındı 4-5 punto atınca.
İkinci malzememiz scooter marş rölesi buda oldukça ucuz belki bisikletçilerde bile bulunabilecek bi parça yüksek akım çekeceğimiz için anahtarlama işlemini bu marş rölesi ile yapıyoruz.
3. malzememiz zaman ayarlı röle bu röleyide detaylı kullanım videosu var buradan inceleyebilirsiniz
Ben zaman ayarlı röleyi aküden bağımsız besledim trafoya bağladım röle kontak çıkışınada trafodan besleyip çıkışı marş rölesine bağladım zaman ayarlı röleyi p2 modunda ayarladım tetiğe basınca 3sn sayıyor o arada iletken uçları nikelin üzerine yerleştirip sıkıca bastırıyoruz sayaç bitince röleyi ayarladığımız süre kadar açıp kapatıyor bu anahtarlama sırasında çıkışa bağladığımız marş rölesini örneğin 0,2sn beslemiş oluyoruz oda aküden voltajı 0,2 sn boyunca verip kesmiş oluyor.
Sağdaki batarya 18650 3S 150gr civarı geliyor yeni bataryalar hücre başı 67 gr 12awg kablosu balansı soketi altına yapıştırdığım cırtı totalde 280 gr oldu kapasite 4000 mah bu kapasitede 4s lipo bataryalara baktığımda 400 gr civarı olduklarını görüyorum. Bugün oldukça rüzgarlı (ani rüzgarlar 40kms civarıydı) havada 16-18 dk civarı uçuş elde ettim.
Çok önemli bi konu var güvenlik olmaz olmaz demeyin bu işlemi yapacaksanız çok dikkatli olun pillerle haşırneşir olurken kısadevre yaptırmayın ben yanyana dizlimiş hücrelerin üzerine nikel parçası düşürdüm kısadevrede nikeli yaktı öyle ateş falan atmadı bildiğniz tutuştu nikel eriyip biteen kadar yandı, ilk 18650 leri yaparkende kısadevre yapıp pilin birini öldürmüştüm. En son soket kablosunu lehimlemeden önce soketi kabloya lehimleyip kablo uçlarını sağlama alın.
Sürekli batarya yapmayla işiniz olmayacaksa punto makinesi almak pek mantıklı değil akü ve röle kullanarak yapabilirsiniz bununla ilgilide youtubede videolar var, eski akü ile verim alınmıyor ben denedim bilginiz olsun akü sağlam olmalı gerçi arabadan söktüğüm 1,5 yıllık akü bu işi gördü motosiklet aksü ilede yapılabiliyormuş ve 0,1 sn ile başlayarak yetersiz kaldığı yerde 0,2 - 0,3 sn lere çıkmanızı öneririm yoksa akım çok geliyor. Kablolama olarak en az 4mm öneriliyor bende 1,5 luk kablo vardı +ve - kutuplara 3er kat bağlayarak yaptım bu bile oldukça fazla ısındı 4-5 punto atınca.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
İkinci malzememiz scooter marş rölesi buda oldukça ucuz belki bisikletçilerde bile bulunabilecek bi parça yüksek akım çekeceğimiz için anahtarlama işlemini bu marş rölesi ile yapıyoruz.
3. malzememiz zaman ayarlı röle bu röleyide detaylı kullanım videosu var buradan inceleyebilirsiniz
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Ancak videoda bahsedilmemiş bi konu var oda saniyenin ondalık kısmını kullanma bunun için menüde op ayarlarken gelen ekrandayken set tuşuna bastığınızda ekran 0.00 - 00.0-0.0.0 seçeneklerinde geçiş yapabiliyorsunuz 3 haneli ekranda en sağdaki rakam dakikayı saniyeyi yada saniyenin ondabirini çalıştıracak şekilde değiştiriyoruz biz saniyenin ondabirini kullanacağımız için o şekilde ayarlıyoruz 0,1 saniye ile başlayıp boş bi metal üzerinde deneme yapmanızı tavsiye ederim.Ben zaman ayarlı röleyi aküden bağımsız besledim trafoya bağladım röle kontak çıkışınada trafodan besleyip çıkışı marş rölesine bağladım zaman ayarlı röleyi p2 modunda ayarladım tetiğe basınca 3sn sayıyor o arada iletken uçları nikelin üzerine yerleştirip sıkıca bastırıyoruz sayaç bitince röleyi ayarladığımız süre kadar açıp kapatıyor bu anahtarlama sırasında çıkışa bağladığımız marş rölesini örneğin 0,2sn beslemiş oluyoruz oda aküden voltajı 0,2 sn boyunca verip kesmiş oluyor.
Sağdaki batarya 18650 3S 150gr civarı geliyor yeni bataryalar hücre başı 67 gr 12awg kablosu balansı soketi altına yapıştırdığım cırtı totalde 280 gr oldu kapasite 4000 mah bu kapasitede 4s lipo bataryalara baktığımda 400 gr civarı olduklarını görüyorum. Bugün oldukça rüzgarlı (ani rüzgarlar 40kms civarıydı) havada 16-18 dk civarı uçuş elde ettim.
Çok önemli bi konu var güvenlik olmaz olmaz demeyin bu işlemi yapacaksanız çok dikkatli olun pillerle haşırneşir olurken kısadevre yaptırmayın ben yanyana dizlimiş hücrelerin üzerine nikel parçası düşürdüm kısadevrede nikeli yaktı öyle ateş falan atmadı bildiğniz tutuştu nikel eriyip biteen kadar yandı, ilk 18650 leri yaparkende kısadevre yapıp pilin birini öldürmüştüm. En son soket kablosunu lehimlemeden önce soketi kabloya lehimleyip kablo uçlarını sağlama alın.
Son düzenleme: