FPV kameranın görüntüyü FPV gözlüğe aktarması için VTX adı verilen bir görüntü vericisine ihtiyaç var. FPV görüntüsü hem analog hem dijital sistemlerde 5.8G bandındaki tanımlık toplamda 72 olan ancak genellikle 40 veya 48 adedi kullanılan band olarak A dan L ye kadar tanımlanmıştır ve her bandda 8er kanal bulunur. Ancak 2.4G, 1.3G, 900mhz ve 433mhz bandında da çaışan FPV ekipmanları piyasada bulunmaktadır.
Analog FPV bir çok farklı markanın kamerası ve vtx bulunmakta ancak dijital FPV DJI markası tarafından 2 sene önce piyasaya sürülmüş ve zaman içinde CaddxFPV markası da ürün üretme yetkisi almış olup, bugünlerde Foxeer markası da dijital FPVye uyumlu Apollo adında bir kamerayı piyasaya sürmeye hazırlanmaktadır. FPV piyasasında ileri gelenelrinden RUNCAM firması da DJI ile çalışmaya başlayarak Link Phonex adında hem görüntü verici ünite hem de kamera olan seti duyurdu ve bu ay içerisinde stoklarını güncelleyecek.
Analog FPV kamera ve vtxler tek ünite olarak da piyasada bulunabiliyor ancak bunlar genellikle düşük kalitede kamerelar ve kısa mesafede (birkaç yüz metre) görüntü verebilecek düşük mw çıkışlı vtxlerden oluşuyor. VTXlerin çıkış güçleri 25mw dan başlayıp 2000MW a kadar çıkabiliyor. MW arttıkça ekipmandaki ısınma konusuda sorun haline geliyor. Mw 2 katına çıkması demek malesef mesafenin 2 katına çıkacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca çoğunlukla üreticilerin verdiği mw değerleri ile vtxin gerçekte verdiği mw değeride uyuşmuyor. Ayrıca iş sadece vtx ile de bitmiyor, kullanıllan antenin de önemi çok büyük. Antenin kalitesi , tipi ve yapım aşamasında uygulanılan teknik de çok önemli. Antenler en kaba anlamda 3 e ayrılır, doğrusal, yüzeysel ve dairesel. Doğrusal dediğimiz çubuk halinde olan antenlerdir, yüzeyler dediğimiz antenler tabak şeklini andıran yüzeyden oluşur, dairesel antenlerin yapısında sağa dönüş ve sola dönüş olmak üzere farklılık gösterir. FPV için anten seçimi tamamen kullanım alanı ve amacına göre seçilmelidir. Görüntü vericisi ve de alıcıda aynı tip anten bulunması bu konuda çok büyük önem arz ederi. Eğer ki görüntü alıcısı (FPV gözlükteki dahili veya harici takılan modül) eğer iki adet modülden oluşuyorsa buna diversity özelliği denir ve de bu özelikl olan modüllerin çift anten girişi olur, bu durumda tavsiye olarak bir adet antenin yüzelsel (patch) anten diğerinin de görüntü vericisi (vtx) üzerindeki anten ile aynı tip anten olması tavsiye edillir. Bu arada patch antenlerde de kutup konusu vardır ve de sağa sarımlı (rhcp) veya sola sarımlı (lhcp) olması konusuna dikkat etmek gerekir.
FPV kameralar ve de vtxler 5V dan başlayarak 40V kadar çeşitli voltaj aralıklarında çalışabilirler. Üreticinin verdiği ürün tanımında bu detay bulunur. FPV ekipmanı kullanacağınız RC araç veya IHA üzerindeki mevcut güç kaynağından besleme yapabilirsiniz veya harici bir güç sağlayabilirsiniz.
Hakan aras abimin verdiği örnek yukarda bahsettiğim kamera ve vtxin birleşik olduğu uygun fiyatlı ekipmanlara bir örnek olup üzerinde sağa dönüşlü bir clover anten bulunmakta. Bu tür antenlerin muhafazasız olması konusuda kaza durumlarında hasar almalarını kolaylaştırır. Ürün beli hesaplara göre üretildiği için hasarlı anteni kendiniz düzeltseniz de eski performansını yakalamanız çok zor olur.
Ben kendim de RC arabada FPV yapıyorum ve ben bir vtx ve kamera ayrı ayrı kullanarak FPV kameraya VTX üzerindeki 5V çıkışından güç verip, VTX i de araçta bulunan Li-ion pilin balans kablosundan besliyorum. Böyle bir düzenek de işi kolaylaştırabiliyor.
NOT: Bu kadar uzun yazma sebebim FPVnin göründüğünden çok daha derin bir konu olduğu hakkında bir fikir uyandırabilmek.
İyi günler dilerim
Merhaba , bir kaç haftadır rc araba uçak dronelere merak sarmaya başladım ve bir kaç cihaz satın aldım. 5x off-road araba 2xdrift araba 4xdrone aldım ama fpv gözlüğüyle göremiyorum ? sonra biraz araştırma yaptım sanırım wi-fi ile fpv farklı şeyler benim cihazların hepsi wi-fi hiç fpc cihazımın olmadığını öğrendim. bir kaç sorum olacak tecrübeli arkadaşlara şarjlı fpv kamera diye bir icat var mı? Kendinden bataryası olan cihaz elektroniğine bağlamadan direkt yapıştırıp uğraşmadan kullanmak istiyorum. Veya wi-fi cihazları fpv gözlüğe nasıl bağlayacağım hakkında bilgide olabilir .