Adana'dan Merhaba

ykmzz

Yeni Uye
Merhabalar..

Öncelikle rc konusunda bu şekilde derli toplu bir site yapıp tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

Ben, Adana'da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir meslek lisesinde öğretmenlik yapıyorum. 10 yıldan uzun bir süredir aktif olarak havacılığın farklı bir dalı olan yamaç paraşütü ile ilgileniyorum. Bu yıl da okulumuzda yeni kurulan havacılık kulübünde rehber öğretmen olarak öğrencilerimle faaliyetlerde bulunmaya başladım. İlk olarak öğrencilerimle birlikte THK'nın göndermiş olduğu 30 adet ATA ve 15 adet Flamingo model uçaklarını yaptık. Öğrencilerim için sonrasına yönelik araştırmalar yaparken deprondan model uçak yapmanın mümkün ve oldukça faydalı olacağını düşündüm. Son iki haftadır model konularında sürekli nette rc konularını irdeliyorum. (Sanırım zehri aldım kurtuluşum yok :)

Sitenizden de edindiğim bilgilere göre rc model başlangıcı için iki gün önce simulatör kumandası sipariş verdim (ve şu anda size mesajı yazarken geldi :laugh: Daha önce indirip kurduğum simulasyon programı üzerinden deneme uçuşları yapmaya başlayacağım..

Niyetim rc uçak yolunda devam etmek. Simulasyondan birşeyler kapmaya başlayınca bir eğitim uçağına karar verip uçuşlara başlamayı düşünüyorum. Simulasyon aletini evden getirdiğim kulübümüzün bilgisayarında da öğrencilerin kullanmasını sağlayacağım. Sonrasında öğrencilerimin boş zamanlarını boşa geçirmemeleri adına birlikte deprondan uçaklar yapıp uçurmayı düşünüyorum.

Model uçak geçmişim bir yıl önce Thk'dan aldığım model uçak rehber öğretmen kursu ile sınırlı olsa da merakım ve desteklerinizle rc konusunda ilerlemek ve başlangıç uçağımdan sonra da glider sınıfı bir planörle uçmak istiyorum. Yamaç paraşütünden gelen bir alışkanlık sanırım, daha çok sessiz uçuşu seviyorum. Planöre variometre ilave edip süzülerek havadaki termik kaldırıcıların konumlarını tespit etmek motorsuz bir hava aracı olan yamaç paraşütü için avantaj olacaktır düşüncesindeyim.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyor, sağlıklı, kırımsız, güzel günler ve uçuşlar diliyorum.

Adana'dan Merhaba

Ahmet Bey öncelikle hoşgeldiniz,

Üzülerek söylemeliyim ki malesef zehiri almışsınız. :laugh: Forumumuzla ilgili övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederiz, küçükte olsa bir katkımız oluyorsa ne mutlu bize. :)

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla gayet bilinçli bir şekilde, sağlam adımlarla ilerliyorsunuz. :bravo: Kısa zamanda RC konusunda dilediğiniz noktaya varacağınızı düşünüyorum.

Ben ve arkadaşlarım destek olmak için elimizden gelen yardımı her zaman yapmaya çalışacağız. Keyifli forumlar. :saygilar:

Adana'dan Merhaba

Ahmet Bey aramıza hosgeldiniz :)

Paylaşılan bilgilerin yeni başlayan bir modelci arkadaşımıza faydalı olduğunu görmek, bizleri gerçekten çok mutlu ediyor.

Öncelikle detaylı tanışma konusu için teşekkür ederiz %p Hedef belirlenmiş, planlar yapılmış. Gerçekten doğru yoldasınız ;) Bu da sizin paylaşılan konuları ne kadar detaylı incelediğinizin güzel bir göstergesi.

Takıldığınız her konuda size yardımcı olmaya çalışırız. Atıldığınız bu yeni macerada başarılı olacağınıza eminim. Selamlar :saygilar:

Adana'dan Merhaba

Bu arada Ahmet Bey,

Sanırım sizin hedefiniz buna benzer bir uçuş yapmak, eğer yanlış anlamadıysam

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Adana'dan Merhaba

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Sanırım sizin hedefiniz buna benzer bir uçuş yapmak, eğer yanlış anlamadıysam
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Evet Mehmet bey, aynen videodaki modele benzer bir planör düşünüyorum. Ya da linktekilerden bir tanesi Planörü uçurma konusunda trainer modellere göre zorlanacağımı sanıyordum ama simulasyonda ilk gün için 100 uçuşa yakın trainer modellerle uçuş yaptım, sadece 5 sorti kadar kırımsız inebildim :embarras: Bununla beraber glider sınıfındaki hemen her kanat ile iki uçuştan birisinde kırımsız inmeyi başardım.

Glider model ile süzülme oranının çok daha yüksek olmasının etkisi ile daha iyi iniş planlaması yapabiliyorum. Ama her durumda öğrencilerime de faydalı olabilmek adına bir trainer ile model uçak malzemeleri, ekipmanlarını, uçağın uçuş ve uçağı uçurma tekniğini çözmem gerekiyor. Öğrencilerimle birlikte yapabileceğimiz uygulamalar genellikle aşağıdaki linkteki uygulamalar olabilir. Ya da trainer modellere benzer daha basit depron uçaklar.

Ayrıca bir iki sorum olacaktı.. Phoneix RC'de başlangıç için en uygun model uçak hangisidir acaba? Ben henüz kendim için nasıl bir model alacağıma karar vermediğimden emin olamadım. İkinci olarak da Adana'dan başka modelci arkadaşlar da var ise tanışmak isterim.

Yardımlarınız için teşekkürler.

Ahmet TOKALI' Alıntı:
Evet Mehmet bey, aynen videodaki modele benzer bir planör düşünüyorum. Ya da linktekilerden bir tanesi Planörü uçurma konusunda trainer modellere göre zorlanacağımı sanıyordum ama simulasyonda ilk gün için 100 uçuşa yakın trainer modellerle uçuş yaptım, sadece 5 sorti kadar kırımsız inebildim :embarras: Bununla beraber glider sınıfındaki hemen her kanat ile iki uçuştan birisinde kırımsız inmeyi başardım. Glider model ile süzülme oranının çok daha yüksek olmasının etkisi ile daha iyi iniş planlaması yapabiliyorum.
Her ne kadar tam olarak uçakcı olmasam da, özellikle yeni başlayan modelciler için uçaklarda en zor kısmın iniş olduğunu gayet net biliyorum. Bu nedenle trainer modelde inişte sıkıntı yaşamanız çok normal.

Bu konuda Türker kardeşimin ilgili Simulator dersleri size yardımcı olabilir. Ayrıca Phoenix bilmiyorum ama Real Flight'da uçaklar için özellikle INIS çalışması var. Bunları bakmanız size yardımcı olacaktır.

Ahmet TOKALI' Alıntı:
Ama her durumda öğrencilerime de faydalı olabilmek adına bir trainer ile model uçak malzemeleri, ekipmanlarını, uçağın uçuş ve uçağı uçurma tekniğini çözmem gerekiyor. Öğrencilerimle birlikte yapabileceğimiz uygulamalar genellikle aşağıdaki linkteki uygulamalar olabilir. Ya da trainer modellere benzer daha basit depron uçaklar.
Şahsi olarak öğrencilerinizle yapmayı düşündüğünüz ilk depron modellerin sizin düşündüğünüz F-16 jet tipinden daha çok, aşağıdaki model olmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bu model ile hover dahil tüm temel uçak hareketlerini öğrencileriniz çok daha rahat öğrenebileceklerdir. Iniş ve kalkış hariç tabi ki :laugh:

Ahmet TOKALI' Alıntı:
Ayrıca bir iki sorum olacaktı.. Phoneix RC'de başlangıç için en uygun model uçak hangisidir acaba? Ben henüz kendim için nasıl bir model alacağıma karar vermediğimden emin olamadım. İkinci olarak da Adana'dan başka modelci arkadaşlar da var ise tanışmak isterim.
Yardımlarınız için teşekkürler.
Uçak konusunda daha tecrübeli arkadaşlarımız yorum yapacaklardır ama bence olabildiğince büyük ve yakıtlı bir model ile temel hareketleri çalışmak en doğrusu diye düşünüyorum.

Adana'dan Merhaba

Ahmet TOKALI' Alıntı:
... Planörü uçurma konusunda trainer modellere göre zorlanacağımı sanıyordum ama simulasyonda ilk gün için 100 uçuşa yakın trainer modellerle uçuş yaptım, sadece 5 sorti kadar kırımsız inebildim :embarras: Bununla beraber glider sınıfındaki hemen her kanat ile iki uçuştan birisinde kırımsız inmeyi başardım.
Planörler tamamen farklı katagoride RC modeller Ahmet bey. Dizaynları motor gücü ile uçan modellere göre o kadar farklı ki sizinde farkettiğiniz gibi pilotajla alakalı bir karşılaştırma yapmakta pek doğru olmaz diye düşünüyorum. Örneğin birçok planörde iniş takımı bile olmadığından yola çıkarak motorlu uçaklar gibi bir iniş mantığı olmadığını da anlıyabiliriz bence. :laugh: Planörlerde inişten ziyade havada uzun süre kalabilmeyle alakalı çok daha farklı tecrübeler gerektiren başka zorluklar olduğunu tahmin ediyorum.
Motorulu uçaklarda ise iniş temel uçuşun ayrılmaz bir parçası olan ve öğrenmek için çaba sarfetmemiz gereken kritik bir manevra. Yaşadıklarınız tamamen olması gereken şeyler bence aynı şekilde simulatör çalışmalarını sürdürürseniz hiç bir zorluk yaşamadan uçabileceksinizdir.

Ahmet TOKALI' Alıntı:
Bu konudan daha önce bildiğim kadarıyla bahsetmeye çalışmıştım. Belki yardımı dokunur.

:saygilar:

Adana'dan Merhaba

Merhaba Ahmet kardeşim, forumumuza hoşgeldiniz.

Aslında ilgi alanım motorlu uçak olmasına karşın, her tür uçan araç ilgimi çeker. Planörler de kenarından bulaştığım türlerden biri. Öyle çok fazla uğraşmasam da uçakla planör çekmek, yapmak istediğim şeylerden biri. Hatta bunun için 3m kanat açıklığında ölçekli bir planör aldım.

Bu nedenle sınırlı deneyimlerime dayanarak, motorsuz bir planör ile başlamanızı önermem. Çünkü kalkışı için bir katapult (belli bir uzunluğu lastik olan çekme ipi) ve bir yardımcı gerekiyor. Ayrıca, belli bir irtifanın altına inildiği zaman, iniş mecburi, pas geçip tekrar deneme şansınız yok! Rüzgar altına kaçarsa, geri getirmek de bir hayli zor. Öte yandan, dediğiniz gibi süzülme oranı yüksek olduğu için, inmek istediğiniz yeri tutturmak, tam inecekken hafif bir rüzgardan tekrar kabarıp yükseldiği için, zor olabiliyor.

Videoda gördüğünüz gibi, yamaçtan kalkış yapma durumunda ise, kalkış yaptığınız yere rüzgar içine doğru geriden yaklaşıp iniş yapmak gerekiyor. Eğer kalkış yönünün tersine iniş yapmaya kalkarsanız, hızı yüksek olduğu için kırım ihtimali yüksek.

Benim önerim, başlangıçta büyük paralar vermeden elektrik motorlu bir planörle başlayıp, uçuş tekniğini kavradıktan sonra motorsuz bir modele geçmek. Bunun için de 2m sınıfı bir model uygun olabilir. "Albatros planör" diye internette aratırsanız kit olarak bulabilirsiniz. Hatta 2m sınıfı için özel yarışmalar bile düzenleniyor.

Adana'dan Merhaba

Mehmet bey, depron uçaklar konusunda tavsiyenize uyarak jet modelleri en sona bırakacağım.. Yönlendirdiğiniz model hem tasarım için daha kolay hem de uçuş eğitimi anlamında gayet güzel görünüyor.

Türker bey, simulasyon aşamasında hazırladığınız videoları izlemeye başladım bile. Emeğinize sağlık çok faydalı videolar. Sizlerden öğreneceğim/öğrendiğim çok şey olacak.

Ömer abi; hoş buldum.. Forumda siz gibi tecrübeli rc dostları ile tanışmak ve deneyimlerinizden istifade etmekten çok memnunum. Bu yolda ilerlemek noktasında en büyük katkıyı rckolikten alacağıma emin oldum. Sizin de tavsiye ettiğiniz gibi ilk planör modeli olarak elektrik motorlu bir planör düşünüyorum. Motorsuz planörde, iniş anında uzun kalmak durumunda pas geçmek oldukça sıkıntılı olacağından eminim. Yamaç paraşütünde de başlangıç öğrencileri genelde benzer problemleri yaşarlar :) Hatta şu an için ilerleyen dönemde dahi motorsuz bir planör düşünmüyorum. Genellikle tepe dinamiğinin kaldırıcısında, süzülüş veya termal aktivite peşinde koşacak olsam da gerektiğinde motoru çalıştırabilmeliyim :)