Tekrar merhaba ancak fırsat bulup dönebildim.Motor üreticilerinin verdiği teknik bilgileri referans almak her zaman fayda sağlayacaktır.Ancak bazen veriler yanıltıcı olabiliyor bu sebeple daha önce denenmiş ise Youtube'dan test videolarına bakılmasını tavsiye ettim.Sebebi ise örneğin X bir motoru gözünüze kestirdiniz almayı düşünüyorsunuz.Teknik Özelliklerinde 325W güç ürettiği ve desteklediği LiPo 2S-4S aralığında yazabilir.Bu arada Siz motoru satın aldıktan sonra 4S LiPo ile çalıştırdığınızda motorun çok ısındığını görebilirsiniz.Pervane'nin boyunu küçültebilirsiniz veya 3S LiPo ile test edebilirsiniz.Ancak datasheette anılan 325W aslında 4S LiPo ile elde edilmiştir.Aşırı ısınma olduğu için pervane boyutunu küçülttüğünüzde 10x5 yerine 9x6 taktınız diyelim daha az güç üretecektir, veya 4S yerine 3S LiPo ile denediniz güç yine düşecektir.Pervane çapı arttıkça motor daha çok akım çekecek ve daha çok ısınacaktır.Bir miktar ısınma sorun yaratmayabilir ancak motoru yakacak kadar ısınmaması gerekiyor.Bu sebeple Uçak modeline de uygun KV değerine sahip motor belirlendikten sonra istenilen güç değeri elde edilmeye çalışılır.Gerekli durumlarda pervane çapı arttırılıp azaltılarak optimum performansı ve verimliliği sunacak konfigurasyon seçilir.Üreticilerin verdiği değerlere bakmak gerekiyor ancak onlar satış odaklı pazarladıkları için vaadettikleri performansı sunamayabiliyor motorları.Benim Hobbyking'den aldığım Power Analyzer cihazım var.Bu cihaz ile motor güç testi yaparak motorun çektiği voltaj,akım,ürettiği güç,anlık kaç mAh enerji tükettiği gibi verileri görebiliyorum.Aynı zamanda motor ne kadar ısınıyor,ne kadar güç üretiyor,kaç Amper akım çekiyor bunlara bakarak ESC ve Pervane seçimi yapıyorum.İdeal konfigurasyonu seçtikten sonra da Uçak tipine göre ve uçuş karakteristiğine göre de ihtiyaç duyarsam pervane değişikliği ile son rötüşları yapıp keyfime bakıyorum.Örneğin istediğiniz güce ulaştınız pervaneyi de belirlediniz diyelim motor 34A akım çekiyorsa tam gazda ben 40A ESC tercih ediyorum.Motor araştırması yaparken de test videolarına ve geri bildirimlere de bakıyorum.Benim aldığım motor en kötü ihtimalle yarım gazda modele sakin uçuş yaptırabilmeli ben böyle düşünüyorum.Aşağıda mavi kalem ile işaretlediğim motorlar alınıp denenebilir ancak ben olsam yeşil ile işaretlediğim motoru tercih ederdim.Bir miktar fazla güç her zaman iyidir.Daha önce denemedim ancak motorun gücünü azaltmak istediğiniz takdirde Throttle Curve ayarı ile güç azaltılabilir bu sayede motor daha az akım çekecektir.Ancak ben buna ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyorum bilginiz olsun diye söylemek istedim.
Fizik bilgisini hatırlayacak olursak P=V x I formülünden faydalanabiliriz.Motorun çalıştığı Volt değerini çektiği akımla çarptığınızda ürettiği gücü elde edersiniz.Bir nebze fikir verebilir.
P(Power/Güç): Birimi Watt
V(Voltaj): Birimi Volt
I(Akım Şiddeti): Birimi A(Amper)
Sizin verdiğiniz linkten aşağıda mavi ile işaretlediğim motorları tercih edebilirsiniz.Kararı verecek olan sizsiniz ancak ben olsam yeşil ile işaretlediğimi alırdım...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol